Schaamhaar scheren voor bevalling nodig?

Je bekijkt nu Schaamhaar scheren voor bevalling nodig?

Je bent zwanger en moet over enkele maanden en missen wel over enkele weken gaan bevallen. Een veel gestelde vraag aan ons is of het nou wel of niet nodig is het schaamhaar te scheren voor de bevalling. In dit artikel geven we een antwoord op die vraag.
[do_widget id=text-8]

Scheren bij een natuurlijke bevalling?

Scheren voor een natuurlijke bevalling is niet verplicht. Als je dat wilt kun je het schaamhaar dus gewoon laten zitten. Wel is het zo dat als het perineum (de streek tussen vagina en anus) geschoren is de arts of de verloskundige makkelijker de toestand van het perineum tijdens de bevalling kan observeren. Ook is het iets makkelijker als het haar in de schaamstreek iets bijgewerkt is, maar nodig is het niet.

Scheren bij bevallen met keizersnede

Bij een keizersnede ligt dat anders. Om infecties van de operatiewond te voorkomen is het echter belangrijk dat je, vlak voor je wordt opgenomen, je schaamhaar niet scheert. Vanaf acht dagen voor de operatie mag je de huid op de te opereren plaats niet meer ontharen (niet scheren, epileren, waxen etc.). Dit in verband met kans op infecties.

Scheren kan namelijk kleine wondjes veroorzaken die soms met het blote oog nauwelijks zichtbaar zijn. Deze wondjes verhogen de kans op het ontstaan van infecties aan de operatiewond. Indien de gynaecoloog het noodzakelijk acht om toch wat schaamhaar te verwijderen, dan gebeurt dit met een tondeuse. De verpleegkundige scheert in dat geval het schaamhaar op de operatiedag gedeeltelijk weg. Dit hoeft u dus niet zelf te doen maar indien je dit wilt mag je dat uiteraard ook voordien thuis doen.

Mag ik dan niet scheren voor de bevalling?

Voelt u zich ongemakkelijk met te veel schaamhaar dan kunt u het schaamhaar tijdens de zwangerschap regelmatig bijwerken of verwijderen met een ladyshave of een tondeuse. Gebruik geen scheermesje in verband met infectiegevaar (snijwondjes). Voordat u gaat scheren vraagt u altijd eerst advies bij uw behandeld arts. Scheren voor de bevalling kan dus prima, maar doe het ruim van te voren (zeker acht dagen voor de bevalling) en voorkom snijwondjes. Voor de dokter en gynaecoloog hoef je echter niet te scheren, die zijn heel wat gewend en het is bijna letterlijk het laatste waar ze mee bezig zijn voor en tijdens de bevalling.

Weetje: Bij een deel van de vrouwen is er tijdens de zwangerschap een toename van het hoofdhaar (haar wordt dikker, volumineuzer en glanst meer) en ook de hoeveelheid haar in de schaamstreek neemt toe tijdens de zwangerschap.

Lees ook: Schaamhaar scheren tijdens de zwagerschap
[do_widget id=text-9]
Fotocredits: who are you?, uitsnede, bies

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie