De beste scheermesjes voor mannen: de uitslag van onze test

Je bekijkt nu De beste scheermesjes voor mannen: de uitslag van onze test

Er zijn in de winkel ongelofelijk veel verschillende merken scheermesjes te koop. Elk merk heeft bovendien verschillende types in het assortiment. Er zijn wegwerpmesjes met 1 scheerblad, houders met 3 of 5 mesjes, scheerbladen die meebewegen, mesjes die een huid beschermende strip hebben en ga zo maar door. Niet gek dat veel mensen ons om advies vragen wat het beste scheermesje voor mannen is. Om een antwoord op die vraag te geven hebben we een aantal scheermesjes getest. Van goedkope wegwerpmesjes tot high-tech scheersystemen met vibrerende mesjes, in deze review zetten we de beste scheermesjes van Gillette en Wilkinson Sword op een rij.

Gillette en Wilkinson Sword

In deze test zijn de mesjes van de twee grootste scheermerken vertegenwoordigd. Goed verkrijgbaar in de winkel, flitsende reclames en vele ‘innovaties’ maken het voor andere merken lastig om een plekje te verwerven op de markt. Vanwege de verkrijgbaarheid in de winkel bespreken we daarom alleen deze merken. Komende maanden verschijnen op deze website ook (losse) reviews van minder bekende scheermerken. Ook zijn we van plan om de nieuwe scheermesjes naast de ouderwetse scheermesjes te leggen. In dit artikel vergelijken we de Gillette mesjes met die van Wilkinson Sword. Acht testpersonen hebben 9 scheermesjes getest aan de hand van de volgende kenmerken: scheerresultaat, comfort, levensduur, bescherming huid, gebruiksgemak en prijs. Aan elk kenmerk is door onze testers een score toegekend van 0-100.

De resultaten

In onderstaande tabel staat een selectie van de testresultaten van vijf van de in totaal negen geteste mesjes.

RangMerkPrijs
1Gillette Fusion Proglide Power Flexballbekijk prijs
2Gillette Fusion Proshieldbekijk prijs
3Gillette Mach 3 Turbobekijk prijs
4Wilkinson Sword Hydro 5bekijk prijs
5Gillette Fusion Proglidebekijk prijs
6Wilkinsons Sword Xtreme 3bekijk prijs
7Wilkinson Sword Hydro 3bekijk prijs
8Wilkinson Sword Quattro Titanium Precisionbekijk prijs
9Wilkinson Sword Quattrobekijk prijs

Uit onze review komt naar voren dat de Gillette scheermesjes beter scoren dan de Wilkinson Sword mesjes. Opvallend is dat het topmodel van Wilkinson, de Hydro 5, lager scoort dan het oudere Mach 3 Turbo model van Gillette. De Wilkinson Sword scheermesjes worden echter wel als goed beoordeeld door onze testers. De mesjes van dit merk laten punten liggen op gebruiksgemak en prijs. Vooral de prijs blijkt doorslaggevend te zijn en het testresultaat te beïnvloeden. De Wilkinson Sword mesjes waren vrijwel allemaal duurder dan die van Gillette (ten tijde van deze test).Wat betreft scheerresultaat worden alle geteste mesjes door onze testers gemiddeld genomen als goed beoordeeld. Twee mesjes komen als zeer goed uit de test. De Gillette Fusion Proglide en de Proglide Power (flexball). We kunnen echter stellen dat de verschillen tussen de 9 geteste mesjes klein zijn en de keuze voor een mesjes/merk/type vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur is.

Bijzonderheden

De vibrerende scheerkop van de Gillette power serie wordt niet door iedereen gewaardeerd. Waar de ene persoon het als prettig en stimulerend ervaart is het voor de ander een irritante en onnodige toevoeging.

Microkam van de proglide power

In geen enkel geval gaf de vibrerende scheerkop van de Power een beter of sneller scheerresultaat. Toch komt de Gillette Fusion Proglide Power (flexball) wel als beste uit onze test. Dat komt vooral omdat het mes ons weet te verrassen met een microkammetje onderaan het scheermes dat de haartjes helpt positioneren voor de mesjes. Onze testers hadden het gevoel daardoor gladder te scheren.

Het nieuwe Gillette Fusion ProGlide Scheersysteem is een verbetering in scheerprestatie en comfort ten opzichte van de oude Gillette Fusion. De Gillette Fusion eindigt dan ook iets achter de nieuwere Fusion Proglide maar nog voor het oudere Mach 3 Turbo model. Ook de Wilkinson Sword Hydro 3 en Quatro worden gemiddeld genomen als goed beoordeeld. De Quattro laat vooral punten liggen op het gebied van scheercomfort en het niet goed in de hand liggen van het handvat. De Hydro 3 scoort iets minder goed op de bereikbaarheid van moeilijke plekjes en het reinigen van het mesje.

Het beste model van concurrent Wilkinson, de Hydro 5, volgt meteen achter de 5 geteste Gillette scheermessen en presteert zeker niet slecht. De prijs van de Hydro 5 is echter iets hoger en het scheermes krijgt daardoor een iets lagere score.

Beoordeling: scheerresultaat en comfort

We vragen van elke reviewer om een score te geven voor het scheerresultaat (op een schaal van 1-10). Hoe glad is de huid na 1x met de haargroeirichting en 1x tegen de haargroeirichting in te scheren? Hoe goed zijn de haartjes verwijderd? Daarnaast vragen we een score toe te kennen op comfort. Trekken de mesjes aan de haren? Hoe voelt het mes en houder op de huid? Tenslotte vragen we een score toe te kennen op huidirritatie. In hoeverre wordt de huid rood, bobbelig of jeukerig na het scheren?

Prijs en duurzaamheid (hoe lang gaan ze mee) zijn ook meegenomen in de test, maar dit blijken wel lastige factoren om te beoordelen. De prijs van mesjes fluctueert namelijk aanzienlijk, vooral wanneer ze in de aanbieding zijn. Daarnaast is de levensduur vooral afhankelijk van hoe de gebruiker de mesjes na het scheren goed schoonmaakt en afdroogt. Wie dat doet heeft er veel langer plezier van dan de gebruiker die ze snel onder de kraan afspoelen en vervolgens wegleggen.

Objectieve scheermesjes test?

Duidelijk is dat Gillette de ranglijst domineert. Toch geeft een dergelijke ranking een vertekend beeld. De verschillen tussen de mesjes zijn slechts zeer klein, zeker als het gaat om het krijgen van een glad scheerresultaat. Uit onze test blijken bepaalde onderwerpen, die vooral een kwestie van persoonlijke smaak zijn, doorslaggevend te zijn voor de ranking. Een scheermes beoordelen is dus geen gemakkelijke taak. In totaal zijn de mesjes getest door een panel van 8 personen met verschillende vormen van baardgroei. Niet alleen speelt persoonlijke voorkeur mee bij het beoordelen maar ook de manier waarop iemand zijn scheermesjes vasthoudt en over de huid laat glijden, het behandelen van het mesje na het scheren en de mate van baardgroei maken het lastig een scheermes algemeen te beoordelen. Hoe dan ook, de tabel laat de resultaten zien van de 8 personen die de scorelijst naar eer en geweten hebben ingevuld.

Conclusie

De keuze voor een scheermes is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. De scheerprestaties van de door ons gereviewde mesjes ontlopen elkaar niet veel. Alleen de Gillette Fusion Proglide Power mesjes verassen ons met de microkam. Naar onze mening is de Gillette Fusion Proglide Power momenteel het beste scheermes dat op dit moment in de winkel te koop is.

Meer artikelen gerelateerd aan scheermesjes

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 4 reacties

 1. Robbert

  Mijn nieuwe scheermes wordt de Fusion Proglide Power!

  1. francois

   Ik vind al die gilette/wilkinson mesjes gewoon ondermaats. Sinds 2 weken gebruik ik het Kruidvat huismerk en heb ik een beter resultaat met een prijs die misschien maar 1/10de is van deze dure mesjes. Bij zowel Gillette als Wilkinson betaal je meer voor de reclame die ze nodig hebben om hun product te slijten .Iiedereen gaat er dan vanuit dat hun product top is. Wel dat is compleet bullshit. Ik heb zopas een wilkinson hydro 5 set gekocht en krijg mijn baard er amper mee afgescheerd.

 2. Remco Jongkind

  Bovenstaande test wordt zeker gesponsord door Gillette.
  Wilkinson mesjes zijn in de regel veel goedkoper dan Gillette mesjes.
  Ik gebruik beide systemen: Gillette Fusion Proglide Power en Wilkinson Hydro 5.

  De Wilkinson mesjes zijn vriendelijker voor de huid dan de Gillette
  tijdens het scheren en voelen dan ook softer aan.

  Bovendien heeft Wilkinson een ingebouwd systeem
  wat wondjes of per ongeluk snijden in de huid tijdens het scheren voorkomt.

  Bij gebruik van de Gillette Fusion Proglide Power wil het wel eens voorkomen
  dat ik me snij tijdens het scheren .
  Bij de Wilkinson is dit onmogelijk.
  https://www.scheertips.com/de-beste-scheermesjes-test-mannen/#respond
  De houder van de Gillette Fusion Proglide Power is natuurlijk wel
  comfortabel in gebruik: stevige grip en vrij groot.

  Bovenstaande houder gecombineerd met de mesjes van Wilkinson
  zou de perfecte combinatie zijn voor comfortabel, glad scheren.

 3. Mattijs Vijverberg

  Sinds Gillette met hun weerzinwekkende advertentie heeft laten weten dat ik als klant niet goed genoeg ben, koop ik graag een ander merk. Ik ga Wilkinson maar eens proberen – of het huismerk van Kruidvat, zoals door Francois gesuggereerd.

Geef een reactie