Hoe billen scheren?

Je bekijkt nu Hoe billen scheren?

Veel mannen en vrouwen hebben haar op hun billen. Daarnaast groeit er haar tussen de bilnaad en rond de anus. Het haar zit daar van nature met een doel, het zorgt voor ventilatie en bescherming. Soms zit er veel haar wat niet altijd even fris, schoon en sexy aanvoelt. Zowel mannen als vrouwen kiezen er daarom voor het konthaar te verwijderen en de billen te scheren.

Dit zijn de benodigde materialen om je billen te scheren

In deze lijst met benodigde materialen zijn de webshops met de beste prijs automatisch geselecteerd. Je hebt dus direct de voordeligste webshop te pakken!

Waarom billen scheren?

Het scheren van de billen en bilnaad is een modetrend. Haar op de billen wordt in de huidige tijd eerder als vies en onverzorgd gezien dan als fris, schoon en sexy. Daarnaast kan weggeschoren schaamhaar op die plekken ook seksueel opwindend en stimulerend zijn, niet alleen voor jou, maar ook voor je partner.

Mannen en vrouwen hebben haar op hun billen en in de bilnaad vanwege dezelfde reden als dat er haar in de oksels groeit. Deze gebieden kenmerken zich allebei door veel zweten, bacteriën en afscheiding van feromonen. Het haar helpt wrijving met de huid te minimaliseren, terwijl het gebied geventileerd en droog blijft.

Toch heeft het haar in onze tijd minder een functie dan eerder in de evolutie van de mens. De meeste mensen besteden aandacht aan een goede persoonlijke hygiëne en dragen ten minste twee lagen kleding als bescherming van de huid. Het scheren van de billen is dus helemaal prima als je dat wilt.

Is het scheren van billen en bilnaad gevaarlijk?

Het scheren van de billen en bilnaad is niet gevaarlijk, mits dat op een goede manier gebeurt. Door op een goede manier te scheren en de juiste producten te gebruiken kunnen snijwondjes, huidirritatie en ingegroeide haren voorkomen worden.

Het haar op je billen is vergelijkbaar met dat op je benen. Het haar in je bilnaad lijkt wat meer op schaamhaar. Met name het gebied in de bilnaad en rond de anus bestaat uit gevoelig gebied. In die gebieden komen bovendien veel bacteriën voor. Het voorkomen van wondjes en huidirritatie is dus je eerste prioriteit. Daarom vraagt het scheren van je kont meer aandacht dan bijvoorbeeld het scheren van je benen of oksels. Ik leg je hieronder stap voor stap uit hoe je jouw kont scheert, zonder wondjes of huidirritatie te veroorzaken.

Hoe billen en bilnaad scheren?

Het scheren van je kont is vrijwel hetzelfde als het scheren van je schaamhaar en/of bikinilijn. Het is zelfs vergelijkbaar met het scheren van je gezicht. Je hebt scheergel (of een ander scheerproduct), een scherp scheermesje, een (hand) spiegel en eventueel een tondeuse of een schaar nodig.

De (hand) spiegel heb je nodig om alles goed te kunnen zien. De tondeuse of schaar gebruik je om lange schaamharen in te korten. Het gebruik van een schoon en scherp scheermesje is een van de belangrijkste maatregelen om huidirritatie en wondjes te voorkomen. Ik heb gemerkt dat een scheermesje met maar 1 of 2 mesjes de minste huidirritatie veroorzaakt. Ik heb zelf goede ervaringen met de Wilkinson Extra2 Sensitive. Gebruik niet hetzelfde scheermesje dat je gebruikt voor je gezicht (als man), benen, oksels, etc. maar gebruik vanuit hygiëne een apart scheermesje voor je schaamhaar.

Het scheren van de billen en bilnaad doe je door:

 1. Knip eerst de lange haren kort
 2. Neem een warme douche.
 3. Breng een huidvriendelijk scheerschuim aan.
 4. Scheer rustig de haartjes weg, terwijl je boven een spiegel staat of hurkt en de huid strak trekt.
 5. Verzorg de huid na het scheren.

Ik leg dit hieronder stap voor stap verder uit en geef je daarbij enkele scheertips.

Knip de lange haren eerst kort

Om te voorkomen dat het scheermesje snel verstopt raakt en moeite heeft om de haren af te scheren knip je eerst de lange haren kort. Gebruik hiervoor een schaar of een trimmer. Neem hiervoor je tijd en wees voorzichtig. Werken met een trimmer is veiliger en vele malen sneller. De kortere haartjes zullen makkelijker afgesneden worden door het scheermes en de ruimte tussen de mesjes zal niet verstopt raken door de lange haren.

Knip of trim de lange haren kort

Neem een warme douche voor het scheren van de billen

De haren op je billen, in je bilnaad en rond de anus zijn vergelijkbaar met schaamharen. Ze zijn dik en stug. Daarnaast kenmerkt dit gebied zich door veel bacteriën. Door voor het scheren een warme douche te nemen was je een deel van de bacteriën van de huid. Daarnaast maakt het warme water de stugge haren zachter en zorgt het water voor een beschermlaagje op de huid. Maak je huid droog maar laat de billen licht vochtig. Maak ze eventueel opnieuw nat/vochtig met een lauwwarm washandje.

Neem een warme douche

Breng een huidvriendelijk scheerschuim aan

Breng na het douchen op een nog vochtige huid een huidvriendelijk scheerschuim aan. Doe een dot schuim in je handpalm en smeer het met een ronde beweging op de huid. Zorg voor een dun gelijkmatig laagje op de huid. Gebruik altijd een huidvriendelijk scheerschuim, dat geschikt is voor de gevoelige huid. Ik gebruik een standaard bus van Gillette gevoelige huid.

Voor de billen kun je prima een schuimend scheerschuim gebruiken. Voor de bilnaad en het gebied rond de anus gebruik is zelf een niet schuimende, een transparante scheergel. Zo zie je precies wat je doet.

Breng een scheerschuim aan voor de gevoelige huid.

Hoe billen scheren?

Voor het scheren van de billen is het belangrijk dat je ziet wat je aan het doen bent. Zorg dat je scheert in een ruimte die goed verlicht is. Ik scheer mijn billen staand en ga voor een spiegel staan, zodat ik precies zie waar is op dat moment scheer. Ik heb namelijk gemerkt dat continu over je schouder kijken niet erg comfortabel is en je daarmee bovendien niet alles goed kunt zien.

Scheer de haartjes op de billen in rustige halen weg. Spoel na elke haal de haartjes uit het scheermes. Druk niet te hard en laat het scheermes het werk doen. Nog niet glad genoeg geschoren? Scheer dan nogmaals (opnieuw scheergel aanbrengen!) tegen de haarrichting in. Het risico hiervan is wel dat je meer last kunt krijgen van huidirritatie, zoals tijdelijke bultjes en jeuk.

Scheer met de haargroeirichting mee en als je huid daar tegen kan daarna nog een keer tegen de haargroeirichting.

Hoe bilnaad scheren?

Het scheren van de bilnaad doe je door boven een (hand)spiegel te hurken. Scheer van binnen naar buiten toe in een rustige beweging. Door boven een spiegel te hurken trekt de huid tussen je billen vanzelf strak en het zorgt er voor dat de billen van elkaar ‘los komen’. Er ontstaat zo ruimte om te scheren. Indien nodig, trek de huid dan met één hand strak of gebruik je vingers om de ruimte in je bilspleet groter te maken terwijl je met de andere hand scheert.

Scheer gehurkt de bilnaad van binnen naar buiten toe.

Kost hurken je te veel kracht of gaat het niet? Ga dan boven de spiegel staan en zet eventueel je been op een stoel of de rand van het bad. Je billen komen nu minder ver uit elkaar dan als je zou hurken, dus gebruik je andere hand om de huid goed strak te trekken. Lukt ook dat niet goed? Dan kun je eventueel nog op je rug gaan liggen (voor een spiegel) en met de benen omhoog te scheren.

Hoe het gebied rondom je anus scheren?

Scheer de haren rondom de anus weg door te hurken boven een spiegel of boven een spiegel te gaan staan met één voet op een stoel. Gebruik een transparante scheergel en trek de huid strak met een hand. Scheer met de andere hand de haren langzaam in korte halen weg. Scheer de anus door het scheermes van binnen naar buiten te bewegen. Scheer voorzichtig, rustig en met aandacht, want de huid rondom de anus is dun en gevoelig.

Scheer het gebied rondom de anus van binnen naar buiten.

Lees ook: Hoe vagina scheren en/of Hoe penis en ballen scheren

Gelukkig groeit het schaamhaar bij de meeste mensen niet direct op de anus zelf, dus je hoeft er eigenlijk alleen omheen te trimmen of te scheren.

Verzorg de huid na het scheren

Na het scheren van je billen, bilnaad en het gebied van de anus is het belangrijk om de huid te verzorgen. Spoel direct na het scheren de huid schoon met warm water, zodat al het scheerschuim en geschoren haartjes wegspoelen. Spoel daarna de huid nogmaals af met koud water. Dat is even doorbijten, maar kalmeert de huid. Maak de huid daarna droog met een schone handdoek. Ga niet wrijven, maar dep de huid droog.

Omdat scheren altijd kleine beschadigingen achter laat op de huid en de huid daarop nog dagen kan reageren met huidirritatie, kun je een hydraterende crème aanbrengen. Ik raad voor zowel mannen als vrouwen de hydraterende crème van La Roche-Posay Lipikar aan. Deze crème kalmeert en verzorgt de huid. Bovendien trekt de crème snel in, zonder een vettig of plakkerig laag achter te laten. Wel zo fijn met ondergoed.

Verzorg de huid met een hydraterende crème.

Net als met de rest van je schaamhaar is het nu een kwestie van wekelijks bijhouden. Scheer de billen regelmatig (als de haartjes nog klein zijn) en controleer om de dag of er geen haartjes ingroeien.

Alternatieven voor het scheren van je billen en bilnaad

Voor het scheren van je billen en bilnaad kun je een scheermesje, ontharingscrème, harsen of IPL toepassen.

Ontharingscrème voor het ontharen van je billen

Gebruik voor het verwijderen van de haren op je billen en in bilnaad ontharingscrème die geschikt is voor de intieme zone. Het voordeel van ontharingscrème is dat als je de instructies goed volgt je minder last krijgt van huidirritatie. Ook blijven de haren ongeveer een dag langer weg. Het is een kwestie van aanbrengen, even wachten, de haren wegvegen en afspoelen. Lees meer over ontharingscrème voor mannen en voor vrouwen.

Billen en bilnaad harsen

Met harsen trek je de haren met wortel en al uit de huid. Daardoor blijven de haren lang weg, omdat de haar opnieuw aangemaakt moet worden vanuit het haarzakje. Dit kan wel twee tot drie weken duren. Jezelf harsen op je billen en in je bilnaad is wel lastig, omdat je niet overal goed bij kunt en/of kunt zien wat je aan het doen bent. Ook kan het een pijnlijke aangelegenheid zijn. Het beste laat je de billen harsen bij de schoonheidsspecialist. Doe je het toch zelf, dan werkt dit hetzelfde als het harsen van andere plekken op je lichaam:

 • Zorg dat de haartjes minimaal 5 mm lang zijn;
 • Breng de hars aan en leg hier de strip op.
 • Wacht een minuut en trek de strip in een vloeiende beweging van de huid.

IPL voor het ontharen van je billen

IPL is het permanent verwijden van de haren door middel van een licht, dat door de huid dringt en de haren en haarzakjes verwarmt. Dit licht vernietigt het haarzakje of brengt het in rustfase, waardoor het lang duurt voordat de haar terug groeit. Lees meer over IPL ontharen.

Problemen

Bij het scheren van de billen en bilnaad kunnen er zich een aantal problemen voordoen. Zo kun je last krijgen van huidirritatie, kunnen er haartjes ingroeien of kan er een wondje ontstaan.

Hoe billen scheren zonder jeuk en huidirritatie?

Jeuk, een rode huid, bobbeltjes en andere huidirritatie na het scheren van je billen voorkom je door:

 • De huid te wassen voor het scheren.
 • Niet te vaak over het zelfde stukje huid te scheren.
 • Niet tegen de haargroeirichting in te scheren.
 • Een huidvriendelijk scheerschuim te gebruiken.
 • Een scherp en schoon scheermesje te gebruiken met niet te veel mesjes.
 • De huid te verzorgen met een hydraterende crème.
 • Losse kleding te dragen vlak na het scheren.
 • Geef de huid enkele dagen rust voordat je opnieuw scheert.

Hoe billen scheren zonder ingegroeide haren?

Ingegroeide haren na het scheren van je billen en bilnaad kun je voorkomen door niet tegen de haargroeirichting te scheren, een scherp scheermesje te gebruiken en de huid regelmatig te scrubben. Een ingegroeide haar ontstaat doordat een haar opgesloten raakt onder de huid of bij het teruggroeien terug groeit in de huid. Er ontstaat een bultje en de huid kan gaan ontsteken. Dan gaat het bultje pijn doen en wordt het rood. Lees hier hoe je ingegroeide haartjes verwijderd. Heb je vaker last van ingegroeide haartjes in de schaamstreek? Dan kan regelmatig scrubben helpen om het ingroeien te voorkomen.

Wat te doen bij wondje na scheren billen?

Als je bij het scheren van je billen een wondje maakt spoel je de huid met koud water. Druk daarna met een schoon doekje op het wondje tot het bloeden stopt. Ontsmetten is niet nodig. Wondjes die door scheermesjes ontstaan zijn doorgaans niet erg diep. In veel gevallen zal het bloeden snel stoppen en is huid binnen enkele dagen hersteld. Raak het wondje niet aan met je handen of met het scheermesje, want dan kunnen er bacteriën in terecht komen.
[do_widget id=text-9]

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 16 reacties

 1. Robert

  Ik heb na aandringen van mijn vriendin mijn konthaar geschoren. Het verwijderen van de lange haren en de scheergel zijn goede tips! Voor de rest is het niet anders scheren dan het gezicht (gewoon mesje over de huid laten glijden).

  1. Tara

   Ik ga het nu ook proberen maar ik ben bang dat ik mezelf snijd is dat een grote kans?

   1. Hanneke

    Hoi Tara,

    De kans op snijwondjes is klein zolang je bovenstaande tips opvolgt. Alleen bij huidplooien moet je even goed opletten en de huid strak trekken met je andere hand. Ga ook zeker voor een spiegel liggen/staan zodat je alles goed kunt zien, neem voordat je gaat scheren een korte douche om de haartjes week te maken, gebruik scheerschuim om je huid te beschermen, gebruik een scherp scheermesje (geen oude botte mesjes, dan verhoog je de kans op snijwondjes wel), druk tijdens het scheren niet te hard op het mes en spoel het mesje na elke haal schoon. Kortom: het is vergelijkbaar met het scheren van je benen.

    Groeten Hanneke (Redacteur ScheerTips.com)

  2. Benny Bax

   Dag Robert, ik ben blij dat je de stap hebt gezet! Maar toch, laat je niet te veel beïnvloeden door jouw vriendin. Het is en blijft nog altijd jouw konthaar! Konthaar is een zeer delicaat iets, het scheren is dan ook iets dat je uit eigen keuze moet doen. Trouwens, hoe zit het met jouw bilnaad? Was die goed gespreid? Heb jij enige vorm van cellulitis? Zo ja heeft dit de scheerbeurt bemoeilijkt. Bedankt voor het delen van jouw ervaring.

   Groetjes Benny Bax

 2. Truus

  Wat kan je doen tegen eventuele jeuk na het scheren?

 3. Wiebie

  Het is misschien ff slikken maar in mijn ervaring is een echt vertrouwde vriend/vriendin te vragen en het wederzijds te doen het beste en veiligste. Sowieso douchen en goed wassen en eventueel plastic handschoenen dragen. Eerste keer beetje gek maar als je het 1 keer gezien hebt maakt het weinig meer uit.

  1. tom

   mm ik vroeg vorige week mn buurvrouw, maar die was er niet voor in helaas;-)

 4. Gerard Boerma

  Een haarloze bilnaad is van eminent belang om ontlastingsluchtjes in de toilet achter te laten. Sitz ich allein, Wo kann ich besser sein? Is mijn adagium, Mijn toilet met onderdouche en warme lucht droogfohn is dan ook faforite place to be.
  Edoch nadat ik spiegels rondom had laten instaleren werdt ik gewaar dat er met regelmaat nog iets aan de bilharen bleef kleven. Na enig onderzoek was ik heuglijk verrast dat mijn neushaartrimmer de ideale tool bleek te zijn bij het ontharen van mijn bilnaad. Ik kijk sindsdien na de grote daad met regelmaat tevreden in de spiegel.

 5. Mitchel

  Moeten je haren kort zijn??

  1. richar

   kan natuurlijk ook een oproep doen om de bilnaat te laten scheren

   1. Erik

    Haha ja of vraag de kapper

    1. Maarten

     Bij wie kan ik terecht..

 6. T.Huisman

  Harsen is dat niet beter of elektrisch ontharen.

Geef een reactie