Beste scheerapparaat? Ik help je het juiste elektrische scheerapparaat kiezen!

Je bekijkt nu Beste scheerapparaat? Ik help je het juiste elektrische scheerapparaat kiezen!

Beste scheerapparaat

Op zoek naar het beste scheerapparaat? Een apparaat dat glad scheert, geen huidirritatie veroorzaakt en makkelijk schoon te maken is? Ik ga je helpen om voor jou (of voor je vader, vriend, broertje, etc.) het beste elektrische scheerapparaat te vinden.

Laatste update: 08-08-2019

Verschillende scheerapparaten te koop

Er zijn heel veel verschillende scheerapparaten te koop. Welk merk moet je kopen? Welke techniek is het beste(roterend of vibrerend)? Kies ik een apparaat dat nat en/of droog kan scheren? En zelfs als je de selectie beperkt tot de merken Braun of Philips heb je nog oneindig veel keuzes. Elke fabrikant heeft verschillende types en geeft die namen als Powertoutch, Multigroom, oneblade of een ondefinieerbaar nummer als SP9861. Hoe kies je nou het beste elektrische scheerapparaat?

Of je nu een scheerapparaat wilt kopen voor jezelf of cadeau wilt geven aan je opa, vader, vriend of broertje, met zoveel keus wil je niet de verkeerde aankoop doen. Je wilt het beste scheerapparaat dat jarenlang mee gaat en goed glad scheert zonder huidirritatie. Ik ga je daarbij helpen met dit artikel!

Samenvatting beste scheerapparaat

In dit artikel bespreek ik hoofdzakelijk het beste scheerapparaat van de merken Braun en Philips. Van beide merken heb ik inmiddels verschillende modellen heb getest. De merken Remington en Panasonic heb ik nog niet kunnen reviewen. Van Philips en Braun raad ik je aan een van de topmodellen te kopen. Die zijn wel prijzig, maar je weet ook zeker dat je een apparaat koopt dat de laatste technologie heeft, goed glad scheert en zeker jarenlang goed blijft scheren. Wil je toch iets goedkopers? Kies dan een ander type van een van deze merken. Zo vond ik de 7000 en 5000 serie van Philips ook fijne apparaten om mee te scheren, evenals de Series 7 van Braun.

Philips Shaver 9000 serie

Braun Series 9 scheerapparaat

Lees snel verder hoe je een elektrische scheerapparaat kiest en hoe ik tot bovenstaande selectie zijn gekomen.

Hoe kies je een goed scheerapparaat?

Ik snap dat met zoveel scheerapparten die te koop zijn de keuzes overweldigend kunnen zijn. Een lezer stuurde mij recent een email met de boodschap: help!, ik zie door de bomen het bos niet meer. Hoe maak je nou de juiste keuze? Ik heb zelf een zware baardgroei. Als ik mij in de ochtend scheer heb ik aan het begin van de middag al weer voelbaar en zichtbaar stoppels staan. Ik heb veel verschillende elektrische scheerapparaten geprobeerd om uiteindelijk voor mijzelf de juiste te vinden. In dit artikel deel ik mijn ervaringen en help ik ook jou het beste apparaat te vinden.

Ik vertel je eerst kort hoe je een goed scheerapparaat kiest en waar zo’n apparaat aan moet voldoen. Vervolgens geef ik je inzicht in de scheerapparaten waar ik zeer over te spreken ben. Ik heb per situatie een selectie gemaakt (bijv. zware baadgroei of gevoelige huid) zodat je een goede keuze kunt maken. Tenslotte ga ik je stap voor stap uitleggen waar je op moet letten bij het kopen van een elektrisch scheerapparaat.

Waar moet een goed scheerapparaat aan voldoen?

De aankoop van een nieuw scheerapparaat is een investering die ik maar eens in de 3-5 jaar wil doen. Het apparaat moet jarenlang, elke dag opnieuw, mijn gezicht vrij van haren maken. Het beste scheerapparaat moet voor mij ten minste aan de volgende criteria voldoen:

  • Scheerresultaat (samengesteld uit gladheid’, ‘gelijkmatigheid’, ‘bereikbaarheid van moeilijk te bereiken plaatsen’ en ‘gemak waarmee lange haren worden geschoren’);
  • Scheersnelheid (samengesteld uit ‘totaal indruk van de snelheid ‘en ‘gladheid na 1 minuut scheren’);
  • Huidirritatie (reageert onze huid op het apparaat door bijv. jeuk of bobbeltjes);
  • Hanteerbaarheid van het apparaat tijdens het scheren (zoals: grip, moeilijk bereikbare plaatsen);
  • Neveneffecten (zoals temperatuur scheerkoppen, geluid en trillingen);
  • Gemak van reinigen, opruimen, etc.
  • Accuduur (gebruiksduur en tijd opladen)
  • Aanwezigheid accessoires (bijv. tondeuse of reinigingsstation).

Daarnaast kijk ik ook naar subjectieve aspecten als:

  • Ontwerp / design
  • Prijs

Beste elektrische scheerapparaat

De strijd om het beste elektrische scheerapparaat is met name een strijd tussen Philips en Braun geworden. Dat vind ik niet alleen, maar blijkt ook uit testen van de consumentenbond en de top 10 best verkochte scheerapparaten van bijvoorbeeld Coolblue en bol.com. In geen van beide webshops komen scheerapparaten van bijvoorbeeld Remmington of Panasonic in de top 10 voor (toen ik dit artikel schreef begin van dit jaar). Dat wil niet zeggen dat andere merken slecht zijn, maar van Philips en Braun kun je er zeker van zijn dat je een goed apparaat koopt. Het beste elektrische scheerapparaat voor 2019 vind ik de Philips 9000 serie en de Braun Series 9. Waarom ik niet één van deze apparaten uitroep tot beste scheerapparaat? Dat heeft er mee te maken dat elk apparaat net weer iets geschikter is voor persoonlijke eigenschappen, zoals een gevoelige huid of type baardgroei. Ik leg dat hieronder verder uit.

Beste elektrische scheerapparaat roterend: Philips 9000 serie

In de categorie scheerapparaten met roterende scheerkoppen komt de Philips 9000 serie als beste uit mijn review. De 9000 serie is het meest geavanceerde scheerapparaat dat Philips tot nu toe heeft gemaakt. Het apparaat komt dan ook volgeladen met een veelvoud aan functionaliteiten. Enkele voorbeelden:

  • Een scheerkop die in acht verschillende richtingen kan buigen, zodat de kop precies de contouren van het gezicht volgt.
  • V-Track Precision-systeem brengt de baardhaartjes richting de snijmesjes voor het gladste resultaat.
  • Drie standen, namelijk: gevoelig, normaal en snel. Gevoelig is voor een zachte, maar grondige scheerbeurt. Normaal voor een grondige dagelijkse scheerbeurt. En Snel voor een nog snellere scheerbeurt om tijd te besparen.
  • Verder komt het apparaat met prettig leesbaar display, reinigingsstation, baardtrimmer die je op het apparaat kunt klikken en een reisetui.

Belangrijkste vraag bij een scheerapparaat is hoe glad het scheert. De fabrikant geeft zelf aan dat het apparaat 20% meer haartjes afscheert in één scheerbeweging, maar dat heb ik niet helemaal kunnen bevestigen. Ik moest nog steeds meerdere keren over de haartjes in mijn nek om ze goed te verwijderen. Dat is bij ieder ander scheerapparaat niet anders, dus geen groot minpunt. Belangrijk is dat scheren met dit apparaat een glad resultaat geeft. De scheerkop zorgt er voor dat ook de contouren in mijn nek en kaaklijn vrij van haartjes worden gemaakt. Als ik na het scheren over mijn huid wrijf voel ik geen stoppels meer. Glad dus. Het scheren zelf is prettig en gaf bij mij geen noemenswaardige huidirritatie. Het apparaat ligt lekker in de hand, is niet zwaar en verrassend stil bij gebruik (aanzienlijk stiller dan Braun).

Ik vind de Philips 9000 serie scheerapparaten een van de betere scheerapparaten op dit moment te koop en ik beoordeel het systeem dan ook als zeer goed.

Philips Shaver 9000 serie

Voor- en nadelen Philips scheerapparaat

  • + Best Getest door Consumentenbond.
  • + Glad resultaat.
  • + Stil (voor een scheerapparaat).
  • + Geschikt voor alle typen baardgroei en vooral handig wanneer je haren niet recht en één kant op groeien.
  • + Beschikt over een baardtrimmer opzetkop (afhankelijk van het type).
  • + Verschillende scheerstanden.
  • + Volgt moeiteloos contouren en moeilijke plekken.
  • + Afspoelbaar en (afhankelijk van type) geschikt voor nat en droog scheren.
  • – Prijs.
  • – Het scheerapparaat is niet te gebruiken als hij wordt opgeladen.
  • – Voor het SmartClean-onderhoudsstation heb je cartridges nodig en kun je geen andere onderhoudsproducten gebruiken.
  • – Batterij gaat snel leeg, maar het opladen gaat wel snel.

Beste elektrische scheerapparaat vibrerend: Braun Series 9

In de categorie foliescheerapparaten komt de Braun 9 serie als beste uit de test. De Series 9 is het absolute topmodel van Braun. Het scheerapparaat beschikt over de allerlaatste snufjes om het scheercomfort te verhogen en de haartjes zo dicht mogelijk tegen de huid weg te scheren. Zo beschikt de 9 serie over een zogenaamde triltechniek waarmee de haartjes dichter bij de huid afgeschoren kunnen worden.

Het apparaat heeft een sterke motor en dat is te merken tijdens het scheren. De haartjes worden door de snel heen en weer bewegende mesjes moeiteloos afgeschoren. Voor iemand als mij, die een stevige baardgroei heeft, gaat het scheren gemakkelijk. Ik moet wel net als bij de Philips 9000 meerdere keren over een stukje huid gaan, maar de haren worden goed dicht op de huid verwijderd. Door de meebewegende scheerkop en scheerbladen kunnen ook de lastige plekjes bereikt worden.

De krachtige motor heeft echter ook een nadeel. Het apparaat maakt vrij veel lawaai. Dat maakt scheren in de buurt van de oren niet echt prettig. Daarnaast viel mij op dat (als je het apparaat niet dagelijks schoonmaakt) er afgeschoren haartjes uit de haarkamer vallen. Je wasbak of shirt moet je daarna afkloppen / schoonmaken. Dit zijn nadelen die het gebruik van het apparaat iets minder prettig maken, maar het draait bij scheren vooral om het resultaat. En dat zit bij dit apparaat wel goed. Zeker voor mensen met stuggere haren en stevige baardgroei. Ik kan niet anders dan concluderen dat dit één van de beste scheerapparaten is die ik tot nu toe heb getest.

Braun Series 9 scheerapparaat

Voor- en nadelen Braun scheerapparaat

  • + Geschikt voor elk type baardgroei, zeker ook voor zware baardgroei.
  • + Glad resultaat, ook moeiteloos bij zware baardgroei.
  • + Unieke scheerervaring door de pulserende trimmers. De scheerkop bestaat uit vijf elementen die afzonderlijk van elkaar werken.
  • + Afspoelbaar en (afhankelijk van type) geschikt voor nat en droog scheren
  • + Volgt goed de contouren en moeilijke plekken
  • + Best voor zware baardgroei
  • + makkelijk schoon te maken
  • – Prijs
  • – Apparaat maakt erg veel lawaai
  • – er ‘vallen’ haartje uit de scheerkop tijdens het scheren

Conclusie beste scheerapparaat

Bovenstaande scheerapparaten zijn de topmodellen van Philips en Braun. Van Philips vind ik de 5000 en de 7000 serie overigens ook goede apparaten, evenals de Braun 7 series. Maar als ik moet kiezen, koop ik toch liever één van de twee top modellen als beste scheerapparaat. Ze zijn prijzig, maar je weet wel dat je iets goeds koopt, met de laatste technologie, waar je weer jaren mee vooruit kunt. Ik vind zelf de keuze voor één van bovenstaande apparaten lastig. Zelf heb ik namelijk een vrij stugge baardgroei en daar doet de Braun het iets beter voor mijn gevoel. Het resultaat verschilt niet veel met de Philips, die bovendien veel stiller is en ook iets prettiger op de huid voelt. Het is dus vooral afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en eisen, welk apparaat geschikt is.

Ik ga hieronder verder in op zware baardgroei en scheerapparaat voor de gevoelige huid.

Beste scheerapparaat zware baardgroei

Omdat ik zelf een zware baadgroei heb kon ik de scheerapparaten goed vergelijken op resultaat. Welk elektrisch scheerapparaat scheert het beste bij zware baardgroei? Oftewel hoe glad voelde de huid na het scheren? Hoe lang duurde het voordat de haartjes weer terug gegroeid zijn?

Braun beste bij zware baardgroei

Mijn ervaring is dat de zogenaamde foliescheerapparaten van Braun (9 serie) het beste scheren bij dit type snelle en dikke haargroei. Mannen met zware baardgroei hebben namelijk vaak niet alleen snel groeiende haartjes. Vaak hebben ze ook wat stuggere en dikkere haren die niet door elk scheerapparaat goed gegrepen kunnen worden. Dat geldt zeker voor stoppels bij dagelijks scheren. Een Braun scheerapparaat doet dat naar mijn idee iets beter dan een Philips scheerapparaat. Dat komt denk ik vooral doordat de dunne metaalstrip, vaak in honingraadstructuur geperforeerd, zeer dicht op de huid komt. Achter die dunne metaalstrip bewegen vlijmscherpe mesjes heen en weer. Daardoor scheer je heel dicht op de huid en kun je het gladste resultaat krijgen.

Trimmers doen hun werk

Zo heb ik recent nog een Braun 9 series scheerapparaat mogen reviewen voor een magazine. Dat scheerapparaat heeft niet alleen scheerfolies aan beide zijden van de scheerkop, maar ook twee trimmers in het midden. Deze elementen werken moeiteloos samen waarbij de haartjes opgetild en vervolgens razendsnel worden afgeschoren. Dit is vooral handig bij wat langere, dikkere of stuggere haren. Wat bij dit apparaat vooral opviel was dat het goed overweg kon met een drie dagen niet geschoren baard. Ook bij dagelijks scheren vond ik de Braun 9 series glad scheren. Dat wil niet zeggen dat Philips scheermachines niet goed werken bij zware baardgroei. Wel heb ik het gevoel dat de Braun het beste scheert bij dikke, stugge en snelgroeiende stoppels. De haartjes blijven iets langer weg.

Beste scheerapparaat gevoelige huid

Over het algemeen zijn scheerapparaten vriendelijker voor de huid dan normale (wegwerp) scheermesjes. Waar een scheermesje vaak leidt tot huidirritatie (rode huid en vlekken, jeuk) kan elektrisch scheren voor meer comfort zorgen.

Het beste scheerapparaat voor de gevoelige huid vind ik de Philips 9000 serie apparaten. De scheerkop voelt prettig aan en glijdt makkelijker over de huid dan bij de apparaten van Braun. Ook wordt de scheerkop minder snel warm. Hoewel je wel meerdere keren over hetzelfde plekje moet bewegen voor een glad scheerresultaat raakt de huid niet beschadigd. Ook de contour volgende scheerkop (8 richtingen) van Philips vind ik iets beter dan bij Braun. Het voordeel daarvan is dat je nooit echt hard moet drukken om er voor te zorgen dat de scheermesjes elk stukje huid kunnen bereiken. Je moet minder vaak over de lastige plekjes bewegen. Doordat de huid ontlast wordt heb je minder kans op irritatie.

Welke scheerapparaat kies jij?

Bovenstaand lijstje en selectie geven de beste elektrische scheerapparaten van dit moment weer, op basis van mijn ervaringen en kennis van de markt. Wanneer je een van deze apparaten koopt, doe je geen miskoop. Als een andere apparaat beter bij jou past, dan lees ik hieronder in de reacties graag jouw overwegingen. Vertel mij en andere lezers waar jij jouw keuze op hebt gebaseerd, daar leren andere gebruikers van (en ik ook). Doe wel goed vooronderzoek, want je wilt niet dat het scheerapparaat niet goed scheert of voor huidirritatie zorgt. Bij dat vooronderzoek kun je onderstaande informatie gebruiken.

Hoe kies je het beste scheerapparaat

Bovenstaande informatie heeft de afgelopen jaren al heel al veel lezers geholpen bij het kiezen van het beste scheerapparaat. Ik gaf het al eerder aan, maar het kiezen van een scheerapparaat is heel persoonlijk. Je huidtype, de snelheid en mate van haargroei en andere eigenschappen kunnen van persoon tot persoon verschillen. In onderstaande paragrafen volgen een aantal stappen die je kunt doorlopen hoe het beste scheerapparaat te kiezen. Aan de hand van die stappen kom je tot de beste keuze uit. Je hebt er wel een beetje zelfkennis voor nodig, of kennis van je partner, vader of opa voor nodig.

Stap 1: huidtype en haargroei

De eerste stap is om te bepalen welk huidtype je hebt of hoe licht of zwaar je haargroei is.

Welk huidtype heb je?

De belangrijkste vraag daarbij is vooral of je wel of geen gevoelige huid hebt. Welk huidtype heb jij?

  • Normale huid: niet droog, niet vet, soepel en stevig en geeft geen huidirritatie met scheren.
  • Droge huid: droog, niet vet, voelt papierachtig, droog, trekkerig en branderig aan na scheren.
  • Vette huid: niet droog, vet, stevig, glimt, last van puistjes en onzuiverheden, snel wondjes en ingegroeide haren.
  • Gevoelige huid: snel irritatie, dun en/of fijne structuur, reageert snel op temperatuur, wind, water en geeft (allergische) reacties bij te veel wrijving en gebruik van verzorgingsproducten.

Natuurlijk is een combinatie van bovenstaande eigenschappen ook mogelijk. Iemand kan bijvoorbeeld zowel een vette als droge huid hebben. Het voorhoofd, de neus en de kin zijn dan bijvoorbeeld wat vettig, terwijl de wangen droog zijn. Met name voor de droge en gevoelige huid is het belangrijk een scheerapparaat te kiezen dat zo min mogelijk irritatie veroorzaakt. De scheerkop moet zacht voor de huid zijn en mag tijdens het scheren niet te warm worden. Ik raad je hier aan om voor een roterend systeem te gaan.

Belangrijk om te weten: je huid moet eerst een paar weken (meestal twee weken) wennen aan een nieuw scheerapparaat. Het kan dus gebeuren dat je de eerste week meer huidirritatie hebt bij een nieuw apparaat. Dat gaat langzaam over als je huid eenmaal gewend is aan de nieuwe scheermethode.

Scheerapparaat voor ouderen

Ja, ook leeftijd speelt (helaas) een rol bij het kopen van een scheerapparaat. Hoe ouder je wordt, hoe dunner de huid. De huid wordt gevoeliger. De meeste effecten worden zichtbaar van 60 tot 70 jaar, daarna wordt de huid steeds dunner. Het beste scheerapparaat voor ouderen moet dus veilig zijn voor de gevoelige en droge huid. Daarnaast heeft de oudere man vaak ook minder kracht in de handen, zodat het belangrijk is dat het scheerapparaat goed ergonomisch vast te houden is. Dat is gelukkig bij de meeste apparaten het geval.

Welke type baardgroei heb je?

De tweede stap is het bepalen of je een lichte, middelzware of zware baardgroei hebt.

  • Bij een lichte baardgroei zijn de haartjes vrij dun, soms donsachtig. Ze groeien niet altijd gelijkmatig over de hele huid. Belangrijkste herkenning van dit type: als je na het scheren een paar dagen later over je huid wrijft voelt je gezicht nog redelijk zacht aan.
  • Een middelzware baardgroei kenmerkt zich door iets dikkere haartjes die ook wat dichter en minder verspreidt over de huid groeien. Belangrijkste herkenning van dit type: je moet jezelf om de 2 a 3 dagen scheren om een gladde huid te houden.
  • Zware baardgroei: stugge, dikkere haartjes die dicht op elkaar groeien. Ook korte haartjes zijn snel zichtbaar en voelbaar. Belangrijkste herkenning van dit type: na een dag voel je de stoppels op je gezicht, je moet elke dag scheren.

Daarnaast zit er van persoon tot persoon ook nog verschil in de haartjes zelf. Bij de ene persoon groeien ze in alle richtingen, bij de ander recht. Of krullen de haartjes wel of niet. Dat alles maakt het scheren soms wat makkelijker of juist moeilijker.

Stap 2: Roterend of vibrerend scheerkop?

Nu je weet welk huidtype en type baardgroei je hebt kun je een keuze maken voor een roterende of vibrerende scheerkop. Er zijn namelijk twee soorten elektrische scheerapparaten: vibrerend folie of roterende koppen.

De vibrerende scheerapparaten ken je waarschijnlijk van het merk Braun. Ze hebben een platte kop waarin achter een metalen roostertje met gaatjes vlijmsnel mesjes heen en weer bewegen.

De roterende modellen ken je vooral van Philips. Vaak bestaat de scheerkop uit drie ronde metalen plaatjes waarachter een mesje ronddraait.

Er zit tegenwoordig weinig verschil meer in de gladheid van beide soorten. Zowel de vibrerende folie als de roterende scheersystemen bestaan uit een dun metalen plaatje met direct daarachter een vlijmscherp mesje dat de haren heel erg dicht op de huid kan weghalen. Wel is het zo dat de vibrerende apparaten zeer goed geschikt zijn voor zware baardgroei, terwijl de roterende koppen iets beter zijn in het verwijderen van zachte beperkte haargroei.

Samengevat:

  • Gebruik een roterend scheerapparaat zoals Philips voor de gevoelige en droge huid en haartjes die alle richtingen op groeien of krullen.
  • Gebruik een vibrerend scheerapparaat als Braun voor zware baardgroei.

Stap 3: nat en droog scheren?

Een must have voor het beste scheerapparaat is dat het waterproof is. Daarmee bedoel ik niet dat je ermee onder de douche mee moet kunnen scheren, want dat heeft weinig voordelen. Het is vooral een verkooptruc. Om goed elektrisch te scheren moeten je baardharen namelijk vooral droog, hard en stug blijven, en dat gaat niet onder de douche. Wat ik wel bedoel is dat het apparaat makkelijk onder de kraan schoon te spoelen moet zijn. Gelukkig zijn de meeste scheerapparaten bestand tegen water. Je kunt de haarkamer en mesjes onder de (warme) kraan schoonspoelen.

Zelf ben ik geen fan van onder de douche scheren (ik heb een spiegel nodig), maar dat zou theoretisch ook kunnen met een aantal scheerapparaten. Ik zie er alleen geen enkele meerwaarde van. Daarnaast ben ik ook geen fan van apparaten waarmee je scheerschuim of vocht inbrengende crème kunt gebruiken. Het enige voordeel is de lekkere geur na het scheren, maar de geclaimde voordelen voor het scheerresultaat of voor het beperken van scheerirritatie heb ik nog niet kunnen ontdekken.

Sterker nog: een scheerapparaat gebruik je het liefst op een droge huid, waarbij de haartjes nog stevig en stug zijn. Alleen zo kunnen ze makkelijk en dicht op de huid worden afgeschoren. Haartjes die nat worden, worden namelijk zachter. Voor scheren met een scheermesje is dat een voordeel, maar voor krachtige elektrische apparaten niet. Nat scheren met een scheerapparaat zie ik dus vooral als een verkooptruc, het klinkt leuk en prettig, maar is niet effectief.

Samengevat:

Koop een scheerapparaat dat je onder de kraan kunt afspoelen. Een scheerapparaat dat je ook onder de douche en/of met scheerschuim kunt gebruiken vind ik zelf geen must.

Stap 4 Welk merk en type?

Ik gaf het al eerder aan in dit artikel. Braun en Philips zijn verreweg de meest populaire scheerapparaten. In alle ‘best verkocht’ lijstjes staan deze merken in de top 10. Andere merken zullen ook goed zijn, maar ik heb die nog niet kunnen testen. Met Philips en Braun heb ik wel (goede) ervaring. Daarvan kan ik je zeggen dat dit een vertrouwde en goede keuze is.

Ook heb ik aangegeven dat je met de topmodellen geen miskoop kunt doen, behalve dan dat ze wellicht wat prijzig zijn. Aan de andere kant koop je het beste scheerapparaat niet voor een jaartje. Het apparaat moet minstens een aantal jaar mee gaan, zeker z0’n 3 tot 5 jaar. En dan valt de aanschafprijs ook wel weer mee. Wil je toch iets goedkoper gaan? Kies dan een ander type. Zo zijn de 7000 en 5000 serie van Philips ook fijne apparaten, evenals de Series 7 van Braun.

Stap 5: Wel of geen reinigingsstation?

Je ontkomt er niet aan: je moet je scheerapparaat schoonmaken. Veel moderne scheerapparaten, en dan met name de topmodellen, worden standaard met een reiniging station geleverd of bieden het aan als een (onmisbare) bij te bestellen accessoire. Naast schoonmaken, laadt zo’n station ook gelijk je apparaat op.

Ik ben van mening dat een reinigingsstation handig kan zijn, maar als je daarvoor fors meer betaalt, het niet de moeite waard is. Zit een reiniging station standaard inbegrepen dan is dat mooi meegenomen en moet je daarvoor het scheerapparaat niet laten staan. Echter, een systeem dat dagelijks je scheerapparaat reinigt is vooral een leuke gadget maar absoluut niet noodzakelijk voor een schoon scheerapparaat. Laat staan dat het nodig is voor een glad scheerresultaat… Het neemt bovendien een hoop ruimte in de badkamer in beslag, terwijl je het apparaat net zo goed onder de kraan kunt uitspoelen. Met warm water uitspoelen van de haarkamer en scheerkop is voldoende en eens in de zoveel tijd grondiger met behulp van een bijgeleverd borsteltje.

Wie een beetje slim vergelijkt zal ook zien dat een aantal fabrikanten van scheerapparaten de topmodellen ook aanbieden zonder reiniging station, dit is bijvoorbeeld bij Philips het geval. Zonder reinigingsstation bespaar je (vaak) op aanschafkosten, maar ook op de aankoop van reinigingsvloeistoffen. Want een reiningsstation gebruikt speciale vloeistoffen die alleen de fabrikant zelf verkoopt. En die vloeistoffen kunnen je zo’n 10 tot 20 euro per jaar kosten bij normaal gebruik. Zelf met de hand schoonmaken kost je echter wel wat tijd en moeite. Aan jou de keuze.

Stap 6: Kosten scheerapparaat

De prijzen van scheerapparaten lopen sterk uiteen. Het beste scheerapparaat met enige kwaliteit kost je ongeveer tussen de 100 en 250 euro. Het is het waard om voor een topmodel te gaan en iets meer geld uit te geven. Een goed apparaat met de laatste technieken levert je veel plezier op en gaat bovendien vele jaren mee. Is het beste topmodel toch iets te duur voor je? Braun en Philips hebben beiden ook nog goedkopere apparaten die prima voldoen.

Goed om te weten is dat veel merken een retourbeleid hebben. Je kunt een apparaat dan binnen een bepaalde periode proberen. Bevalt het apparaat niet? Dan kun je het terug sturen naar de fabrikant conform de niet-goed-geld-terug garantie en krijg je jouw geld terug. Kijk hier naar, voordat je het apparaat koopt en lees goed de voorwaarden. Meestal heb je 30 tot 60 dagen de tijd om het apparaat te testen.

Waarom elektrisch scheren voor minder huidirritatie zorgt

Scheermesjes snijden haartjes tot tegen de huid weg, waardoor de haartjes als ze weer beginnen met groeien in de huid kunnen prikken. Dit verhoogt de kans op rode bultjes en ingegroeide haartjes. Ook kunnen scheermesjes de huid licht beschadigen zodat bacteriën de kans krijgen de huid binnen te dringen. Dit geeft rode bultjes en jeuk. Wie bovendien de juiste scheertechniek niet in de vingers heeft of oude scheermesjes gebruikt heeft meer kans op snijwondjes. Voor een echt glad resultaat moet je meestal ook nog eens twee keer met het mesje over dezelfde plek bewegen. Bij veel mannen geeft dat huidirritatie.

Scheerapparaten zorgen voor meer comfort doordat ze de gevoelige huid minder beschadigen en er geen scheerschuim of zeep gebruikt moet worden. De mesjes van de scheermachine raken nooit echt de huid. De mesjes zitten namelijk verborgen achter een beschermende kap of folie met gaatjes en sleuven. De haartjes die daar doorheen steken worden afgeschoren. Hierdoor heb je geen kans op snijwondjes. Haartjes worden bovendien nooit tot onder de huid afgeschoren, waarmee bultjes voorkomen worden.

Voordelen elektrisch scheren

Maar er zijn meer redenen. Een elektrisch scheerapparaat heeft veel voordelen ten opzichte van jezelf scheren met een mesje. Voor mij heeft een scheerapparaat de volgende voordelen:

  • Snel (binnen een paar minuten ben je klaar);
  • Je kunt het overal doen (geen water of scheerschuim nodig);
  • Geen snijwondjes;
  • Veel minder huidirritatie en jeuk;
  • Weinig onderhoud;
  • Makkelijk mee te nemen, je kunt overal scheren.

Een nadeel is er ook: met een scheermesje scheer je wel iets gladder dan met een elektrisch scheerapparaat. Bovenstaande scheerapparaten scheren goed, maar zeker niet zo glad als met een scheermesje. Een scheermesje glijdt namelijk direct over de huid en snijdt de haartjes tegen de huid weg. De kop van een scheerapparaat zicht altijd achter een dun laagje bescherming en heeft geen direct contact met de huid. Met bovenstaande scheerapparaten kom je vaak wel in de buurt van het resultaat van een scheermesje.

Hoe glad scheren met een elektrisch scheerapparaat

Er zijn echter nog wel wat trucjes om echt glad te scheren met een elektrisch scheerapparaat. Hoe je met een scheerapparaat moet scheren is afhankelijk van het type scheerkop. Bij een roterend krijg je het beste scheerresultaat door korte, roterende bewegingen te maken. Met een vibrerend scheerapparaat maak je geen korte, roterende bewegingen maar juist lange, rechte banen. Van boven naar beneden en/of van links naar rechts en weer terug

Bij beide scheervormen houd je het scheerapparaat in een rechte hoek (90°) ten opzichte van je huid. Maak vervolgens rustige bewegingen met het apparaat en druk de scheerkoppen niet te hard op de huid. Laat het apparaat zelf het werk doen. En nu komt de belangrijkste tip. Je moet met een hand proberen je huid strak te trekken, zodat het scheerapparaat zo min mogelijk last heeft van ongelijke huid. Daarnaast gaan de haartjes door het strak trekken van de huid wat omhoog staan. Scheer zowel met als tegen de haargroei richting in om de haartjes zo kort als mogelijk af te scheren.

Belangrijk voor het beste resultaat is dat je voor het scheren GEEN warme douche neemt of je huid nat maakt. Door het warme water worden haartjes namelijk zacht en week en dat is voor elektrisch scheren ongunstig. De haartjes verwijder je namelijk het beste als ze hard en stug zijn. Bij nat scheren met een scheermesje is dat precies andersom en neem je juist wel een warme douche.

Wanneer je jezelf enkele dagen niet geschoren hebt, bijvoorbeeld tijdens het weekend, kun je het beste de stoppeltjes eerst met een trimmer te lijf gaan alvorens te scheren.

Hoe voorkom je jeuk en irritatie?

Als je bovenstaande tips volgt, en dan met name niet te hard drukt, niet te vaak over het zelfde stukje scheert en ook niet te lang scheert, dan beperk je jeuk en huidirritatie na het scheren. Zodra je wisselt van scheermethode (van elektrisch naar elektrisch of van mesje naar elektrisch) dan heeft je huid een paar weken de tijd nodig om te wennen. Je moet scheren namelijk toch wel een beetje zien als een aanval op je huid, hoewel dat met elektrisch scheren stukken minder is dan met een scheermesje. Hoe dan ook, verwacht niet na een of twee keer scheren dat je huid zonder irritatie is. Gooi je scheerapparaat dus niet weg na een of twee keer maar probeer het minstens 2 weken.

Hoe scheerapparaat schoonmaken?

Als afrondende tips willen we je meegeven dat je het apparaat het beste regelmatig (één keer per week) schoonmaakt, zowel het reservoir voor de haren als door de scheerkoppen uit de houder te halen. Een waterdichte scheerapparaat kan eenvoudig onder de kraan worden afgespoeld. Gebruik hiervoor warm water om achtergebleven huidvetten mee los te krijgen. Gebruik altijd nog even het borsteltje om eventueel aangekoekte haartjes te verwijderen. Elke week het apparaat schoonmaken is hygiënisch en beter voor het apparaat.

Met bovenstaande informatie heb ik al veel mannen (en lezers die een scheerapparaat cadeau doen) kunnen helpen aan het beste scheerapparaat. Als je mijn persoonlijk hulp nodig hebt, dan kun je hieronder een reactie achterlaten. Ik beantwoord je vraag snel. Je mag mij ook e-mailen of bellen (spreek een voicemail in, ik bel je terug).

Meer artikelen gerelateerd aan scheerapparaten

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 9 reacties

  1. King

    Het beste scheerapparaat vind ik zelf een Braun.

  2. olls

    Ik gebruikte altijd een Philips (al 30 jaar), maar ik besloot vorig jaar om toch maar eens voor de Braun 9-serie te gaan. Na een paar weken merkte ik dat er veel haartjes uit de scheerkop vielen tijdens het scheren. Apparaat opgestuurd ter reparatie, kwam terug, totdat hetzelfde opnieuw gebeurde. Ik heb nu mijn geld teruggevraagd en gekregen. Had ik gewoon pech en was mijn apparaat defect of is het iemand anders ook overkomen?

    1. Herman de Groot

      Hallo Olls,

      Ik ben benieuwd welke reparatie is uitgevoerd. Kun je daar wat meer over vertellen? Zoals je kunt lezen heb ik dit ook ervaren bij mijn review apparaat van de Braun series 9. Maar bij mij gebeurde het eigenlijk vooral als ik het een aantal keer niet had gereinigd. Dus meestal na enkele dagen scheren. Voor mij was dus de oplossing om het apparaat elke keer even leeg te kloppen na gebruik.

      Verder wil ik meegeven dat er altijd wel wat haartjes uit een scheerapparaat vallen tijdens het scheren, maakt niet uit welk apparaat je gebruikt. Alleen roterende scheerkoppen verzamelen de losse haartjes iets beter dan foliescheerapparaten.

  3. Van Dijk

    Na je artikel een paar keer gelezen te hebben, ben ik er nog niet helemaal uit, mag ik je advies vragen?

    Ik ben bijna 63 en scheer mijn hele leven al met een scheermesje . Mijn baard is veranderd in gedeeltelijk grijs, met wat dikker en wat fijn haar. De fijne witte haren liggen plat op de huid en zijn moeilijk te scheren. Mijn huid is nu ik ouder ben geworden gevoelig en geeft dan ook reactie op scheren met scheermes en scheerschuim. Ik heb onlangs een oud scheerapparaat geprobeerd die mij door mijn zoon werd gegeven om te testen. Ik ontdekte dat scheren met dat apparaat goed werkte, maar wel wat tijd kostte, ik in veel richtingen moest scheren en toch ook nog wel een beetje huidirritatie kreeg. Maar zelfs met dit oude scheerapparaat was de huidirritatie veel minder dan met normaal scheren, dus het wordt tijd om te wisselen. Wat raad je mij aan? Gevoelige huid, maar dus ook wel wat lastige haartjes (deels dik/stuk en deels plat liggend).

    1. Herman de Groot

      Hallo ‘Van Dijk’,

      Over het algemeen raad ik een scheerkop met roterende scheermesjes aan. Maar in jouw geval, met jouw haren, ben ik ban dat je te vaak over hetzelfde stukje huid moet gaan. Ik denk dat je met een braun (die iets beter is in het scheren van dikkere en platliggende haren) beter af bent.

      Welke Braun je koopt is een beetje afhankelijk van je budget. De goedkoopste en redelijk presterende versie is de Series 3 of de series 5. Ik raad je echter aan om iets meer uit te geven en voor een 7 of 9 te gaan. De prestaties tussen de 3 en de 7 zijn iets beter. Scheert sneller en comfortabeler. Maar besluit je budgettechnisch voor een series 5 te gaan dan zit je zeker al in de goede richting. Om geld te besparen raad ik je aan om een apparaat zonder reinigingsstation te kopen. Niet nodig en bespaart je geld.

      Ik hoop dat dit helpt. Als je nog vragen hebt, stel ze dan gerust!

  4. Swrt

    Herman, welk apparaat vind jij nu echt het beste scheren?

    1. Herman de Groot

      Dat is een goede vraag SWRT, ik zie dat ik daar nog niet duidelijk genoeg over ben geweest. Zelf heb ik een zware baardgroei (dus snel groeiende haartjes, dik en stug). In mijn jeugd heb ik mijzelf altijd geschoren met een Philips scheerapparaat (ik denk uit de 8000 serie). Hoewel ik daar best tevreden over ben geef ik nu toch de voorkeur aan een Braun scheerapparaat (ik heb de Braun 9). Met mijn type baardgroei scheert een Braun foliescheerapparaat net iets sneller, makkelijker. Wat gladheid betreft ontlopen zowel de Braun als de Philips apparaten elkaar niet, scheren bij mijn type baardgroei even glad.

  5. Admin

    Ik heb mijn scheerapparaat nu bijna zo’n 10 jaar, een Philips, gaat eigenlijk nog steeds erg goed! Niet elkaar iets nieuws kopen als iets het nog doet.

    1. Herman de Groot

      Goed om te horen en je hebt helemaal gelijk. Ik heb ook nog niet vaak een defect gehad aan de scheerapparaten die ik in handen heb gehad. Wat ik goed vind aan scheerapparaten is dat als die toch wat minder goed gaat scheren je alleen de scheerkop hoeft te vervangen. Met nieuwe mesjes scheert zo’n apparaat vaak dan weer als nieuw. Wel is het zo dat ten opzichte van 10 jaar geleden er een aantal dingen standaard zijn geworden die toen (2009?) nog ondenkbaar waren. Denk bijvoorbeeld aan nog dunner metaal, zodat de mesjes dichter op de huid kunnen scheren of een efficiëntere aandrijving. Dat kan een reden zijn om na 10 jaar toch een nieuw apparaat te kopen.

Geef een reactie