Vanaf welke leeftijd mogen meisjes scheren?

Je bekijkt nu Vanaf welke leeftijd mogen meisjes scheren?

In de pubertijd verandert het lichaam van een meisje sterk. Door de hormonen is naast het verschijnen van borsten en heupen ook de groei van haren een zichtbare ontwikkeling op weg naar volwassenheid. Dit artikel geeft een antwoord op de vraag vanaf welke leeftijd meisjes mogen beginnen met scheren.
[do_widget id=text-8]

Vanaf welke leeftijd mogen meisjes beginnen met scheren?

Er is geen specifieke leeftijd waarop je moeten beginnen met scheren. Dat komt omdat meisjes op verschillende leeftijden beginnen met de pubertijd en de pubertijd zich bij iedereen met een andere snelheid ontwikkeld. Er zijn meisjes waar de eerste veranderingen al in het 8e of 9e levensjaar zichtbaar zijn terwijl bij anderen de pubertijd pas op veel latere leeftijd op gang komt. Dat is volkomen normaal en natuurlijk. Onder invloed van hormonen neemt in de pubertijd de groei van lichaamsbeharing toe, met name op de benen, onder de armen en in de schaamstreek.

Gladde benen en oksels

Een goed moment om te beginnen met scheren is als de haartjes beter zichtbaar zijn op de benen en oksels. Gladde benen en oksels wordt als een vrouwelijk kenmerk gezien en veel mensen vinden dat bovendien hygiënischer. Het is in deze tijd volkomen normaal dat vrouwen zich op deze plekken ontharen.

Uitleggen en op weg helpen

Meisjes moeten beginnen met scheren als ze daar zelf klaar voor zijn. Natuurlijk niet als er nog geen haargroei is, maar zodra die zichtbaar is kun je er voor kiezen om te beginnen. Ouders moeten de keuze in ieder geval niet voor hun dochter nemen, maar juist sturen op het juiste moment. Is het zover, leg dan uit hoe het scheren van benen en oksels in zijn werk gaat. Geef ze de juiste spullen, zoals een goed scheermes en scheerschuim. Wij raden een mesje van Gillete Venus en een huidvriendelijke scheerschuim aan. Vanaf welke leeftijd je mag beginnen met scheren is dus een keuze die een meisje zelf moet maken op basis van zichtbare lichaamsbeharing.

Middelbare school

Tegenwoordig beginnen de meeste meisjes met scheren als ze naar de middelbare school gaan. Dat komt omdat haar op benen, oksels en schaamstreek er voor kunnen zorgen dat een meisje zich ongemakkelijk voelt te midden van leeftijdsgenoten. Het scheren van de benen, oksels en eventueel schaamhaar hoort bij de huidige tijd en wie dat niet doet valt gegarandeerd uit de toon (met pesterijen tot gevolg). Wel scheren heeft daarnaast het voordeel dat dit het zelfvertrouwen en de eigenwaarde kan verhogen, terwijl het laten groeien van lichaamshaar kan leiden tot onzekerheid. De keuze is dus ook afhankelijk waar ze zich prettig bij voelt.

Hieronder lees je enkele adviezen voor wanneer er gestart wordt met scheren:
Hoe benen scheren
Hoe oksels scheren
[do_widget id=text-9]
Fotocredits: JessicasFeet, uitsnede, Justin Taylor

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft 16 reacties

  1. Van hoe Daniel

   ik weet wel niet hoe oud u nu bent Patricia , maar ik zou zeggen doe zo verder scheer of knip uw schaamhaartjes af ik zelf ben er 65 en ben mij beginnen scheren vanaf mijn 13é . Ik vind het nog steeds heeeeel mooi die kale geslachtsdelen Zeker!!!!!! bij de meisjes doe zo verder schat groetjes Daniel

   1. Deborah

    Wtf Daniel van vereniging martijn ofzo? #viezerik

    1. daniel van hoe

     neen ik ben niet van de vereniging martijn en ben geen viezerik. Waarom zou men onderaan niet proper mogen zijn ?? . U doet het blijkbaar niet maar dat is u mening he . Elk zijn of haar goesting . Mijn moeder heeft mij de eerste 2 maal ook geholpen , ik was toen 13 . Nu 65 en vind het nog steeds mooier zo

    2. dany3

     Hallo Deborah,
     Waarom ben ik een viezerik ?? Mag Ik vind het gewoon veel hiegyenischereen oudere man dan niet voor de propereteit zijn?? Ik vind het gewoon veel properder en hiegyenisher reen geschoren schaamstreek . Waarschijnlijk scheert u zich niet anders zou u zo niet reagreren maar elk zijn mening he . Ik raad het de jonge meisjes zeker aan. Ik ga soms naar een nudistencamp en zie dat de meisjes en vrouwen tussen 18 en 80 jaar meestal mooi kaal geschoren zijn . Dus zeker 85% van de vrouwen doet het . De mannen doen het ook steeds meer en meer dus waarom zou ik dan een viezerik zijn ??
     Graag een antwoordje
     groetjes Daniel

 1. Anoniem

  Onze dochter heeft met haar 10 jaar een volle bos schaamhaar! Zij wil graag scheren vanuit schaamte. Horen jullie dit meer op deze leeftijd en heeft u nog meer tips rondom dit onderwerp met meisjes van 10 jaar?

  1. Hanneke (redactie)

   Het is niet ongewoon dat bij meisjes op die leeftijd al schaamhaar ontwikkeld. Ik kan mij goed voorstellen dat zij het schaamhaar dan ook weg wil halen. Voor een deel is die wens cultureel bepaald, heel veel vrouwen scheren of werken hun schaamhaar bij. De haardos laten staan wordt in Nederland als ongewoon beschouwd, zeker onder jongeren. Daarnaast kan ik mij voorstellen dat die wens ook voorkomt uit het feit dat nog niet alle meisjes in de klas al op hetzelfde ontwikkelingsniveau zijn. Met de zomer in aantocht kan ik de wens dan heel goed voorstellen.

   Nu is het scheren van het schaamhaar niet zo’n heel ingewikkeld proces. Op deze website hebben we tips genoemd als:
   – Gebruik een (hand)spiegel (evt boven hurken)
   – Trek de huid strak met één hand, en scheer met de andere
   – Scheer eerst de lange haartjes zo kort mogelijk (bijv. met tondeuse of schaar) voordat je begint met scheren
   – Gebruik een dun laagje scheergel, zodat je nog goed kunt zien wat je doet
   – Gebruik een scherp scheermesje en spoel het uit na elke haal

   Daarnaast kan ze er ook voor kiezen om een beetje haar te laten staan, dus niet alles geheel kaal te scheren maar alleen de bikinilijn. De overige haartjes knipt ze dan kort (bijwerken). Tot zover onze reactie in vogelvlucht. Mocht u of je dochter nog meer vragen hebben, horen we het graag.

   Met vriendelijke groet,

   Hanneke
   Redacteur Scheertips.com

 2. Ik ben 11 jaar ik krijg blonde haartjes op mijn geslachstdeel ze worden langer ik heb mijzelf nog nooit gescheerd welk scheermesje kan ik het best gebruiken ik vind dit éng maar wil’wel graag fris zijn hebben jullie tips ? Groeten jolijn

  1. Hanneke (Redactie)

   Hallo Jolijn,

   Je kunt het beste een wegwerpscheermesje of een venus scheermesje gebruiken (zie link boven). Gebruik er wel een voor jou zelf alleen en gebruik NOOIT een mesje van een ander (dus ook niet die van je moeder, vader, broer, vriendin, etc.), want dat is erg onhygiënisch.

   Lees bovenstaande tips en reacties nog eens door. Aanvullend wil ik je adviseren gewoon rustig te beginnen: dun laagje scheerschuim aanbrengen en hele kleine stukjes scheren, zodat je altijd zicht hebt op wat je doet. Voorzichtig en rustig te werk gaan. Het mesje na elke korte haal goed schoonspoelen. Scheer daarnaast de eerste keren alleen met de richting waarin de haren groeien mee (meestal naar beneden). Zijn de haartjes lang? Knip ze dan eerst voorzichtig kort.

   1. dany3

    sorry Jolijn ik ben zeker niet pervers maar mag
    een oudere man dan zijn mening niet hebben misschien ?? ik ben ook geschoren
    hoor en vind mij daar heel gemakkelijk bij , maar elk zijn goesting he . Ik ben alleen
    niet akkoord dat u mij een een perverseling vind Jolijn
    Sorry groetjes daniel

    1. dany88

     hallo dany3
     ik ben het volkomen met jou eens meisjes mogen zich vlug scheren
     Mijn kleindochter is pas 11 en scheert zich ook reeds , ik zou het niet
     weten maar ik heb ze eens betrapt.Ze was bij mij met verlof, ik ging slapen
     haar slaapkamerdeur stond open en ze was haar aan het scheren. Ze zij dat haar mama
     dat wist. Ik heb haar laten verder doen en de deur dicht gedaan; Ik heb dat tegen mijn dochter gezegt en ze zij dat ze het wist en dat ze zich zelf ook schoor dus geen problemen ze zij dat ze haar de 2 eerste malen zelfs geholpen heeft om onderaan haar schaamlipjes te scheren Neen ze zijn er zeker niet verlegen in. Ik scheer mij ook en dat weet ze ze is eens onverwacht de badkamer in gekomen terwijl ik mij aan het scheren was

     1. dany 22

      hallo Jolijn
      Ondertussen bent u een jaar ouder ik hoop dat u nu reeds
      weet welke mesjes u onderaan best gebruikt?? Neen geloof mij
      neem geen wegwerp mesjes daar kan u zich veel te gemakkelijk
      met kwetsen . Neem liever een duurder mesje , ik zelf neem de
      Gillette fusion . Steeds mooi resultaat nooit geen rode bubbeltjes
      of jeuk, zeker een aanrader.

 3. Anneke

  Hallo , ik ben Anneke , ik ben 10 jaar en mijn mama scheert mijn kutje helemaal kaal
  Ik vind het zeeer mooi zo Mijn mama haar kutje is ook helemaal kaal geschoren Waarom
  zouden kinderen hun schaamhaar niet mogen scheren ?? Mijn zus van 14 knipt haar driehoek
  zeeeeer kort tot 1/2 cm haar schaamlippen scheert ze ook kaal Mijn zus van 16 knipt gans
  haar kut tot op 1/2 cm ook haar schaamlippen. Scheren doet ze niet

 4. Anneke

  Hallo , ik ben Anneke , ik ben 10 jaar. Mijn mama scheert mijn kutje helemaal kaal
  Haar kutje is ook helemaal kaal Mijn zus van 15 knipt haar kutje helemaal tot op 1/2 cm
  ook haar schaamlippen scheren doet ze niet Waarom zouden kinderen hun kutje niet
  mooi mogen maken ..

 5. L

  Kun je je bikinilijn ook scheren met een mesje met zo’n zeepje erop of niet

Geef een reactie