Scheren of harsen? De voor- en nadelen!

Je bekijkt nu Scheren of harsen? De voor- en nadelen!

De meeste vrouwen hebben bij voorkeur haarloze oksels en verwijderen ook het haar op andere plekken. Maar wat is de beste manier om de haartjes weg te halen? Scheren of harsen? Scheren is een van de klassieke en oudste manier om haartjes te verwijden, maar is het ook de beste manier. In dit artikel de voor en nadelen van beide methodes.
[do_widget id=text-8]

Voordelen van scheren

Scheren is de snel, pijnloos en goedkoop. In minder dan 10 minuten kunnen de haartjes verwijdertd zijn. Scheren is makkelijk en bovendien stukken goedkoper dan harsen. Het enige wat je nodig hebt is een scherp scheermes en wat scheerschuim of gel. En misschien wel éé van de grootste voordelen: het is pijnloos.

Nadelen van scheren

Een van de nadelen is echter dat scheren maar een tijdelijk effect heeft. Je zal regelmatig opnieuw moeten scheren om de opnieuw aangegroeide haartjes weg te halen. De meeste vrouwen moeten elke week scheren om een haarloze en gladde huid te houden. Scheren kan daarnaast, afhankelijk van het huidtype, leiden tot scheerirritatie en ingegroeide haartjes.

Voordelen van harsen

Het grootste voordeel van harsen is dat je voor langere tijd verlost bent van de haartjes. Doordat de haar vrijwel volledig wordt uitgetrokken duurt het langer voor deze weer opnieuw is aangegroeid. Het duurt ongeveer 3 weken of langer voordat je het harsen moet herhalen. Harsen kun je bovendien ook erg goed zelf thuis doen. Veet heeft hiervoor speciale waxstrips.

Nadelen van harsen

Harsen is op de eerste plaats pijnlijk. Dat komt onder andere omdat je de haartjes uit de huid trekt. Daarnaast is het probleem van harsen dat de haartjes iets minder dan een cm groot moeten zijn om opnieuw effectief te harsen (3-4 weken haargroei). Harsen is daarnaast minder makkelijk als scheren en bovendien tijdrovender. De onervaren harser zal de ervaring hebben dat harsen rommelig, pijnlijk, en moeilijk is. Het gebeurt dan ook regelmatig dat de haartjes door verkeerd harsen niet volledig worden uitgetrokken maar net onder de huid afbreken waardoor de haartjes snel weer aangroeien. De kosten zijn bovendien iets hoger dan scheren, zeker als je kant en klare strips koopt.
[do_widget id=text-9]

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Chantal

    Dit artikel laat goed de verschillen tussen harsen en scheren zien. Ik geef zelf liever de voorkeur aan scheren, maar sommige vriendinnen laten zich liever harsen.

Geef een reactie