Voor of na het douchen scheren met een elektrisch scheerapparaat?

Je bekijkt nu Voor of na het douchen scheren met een elektrisch scheerapparaat?

Wie heeft leren scheren met een scheermesje weet dat het beter is voor de huid om eerst te douchen. De huid ontspant en de haartjes worden door het water zachter. Daardoor gaat het scheren makkelijker, kun je de haartjes korter op de huid verwijderen en is de kans op wondjes kleiner. Maar hoe zit dat met een elektrisch scheerapparaat? Scheer je jezelf dan voor of na het douchen?
[do_widget id=text-8]

Advies: scheer voordat je gaat douchen

Voor een scheerapparaat geldt exact het tegenovergestelde als voor het scheren met een normaal scheermesje. Een scheerapparaat werkt namelijk het beste als de haartjes hard en stug zijn. Houd je baardharen dus zo hard en stug als mogelijk door ze niet nat te maken met warm water. Doordat de haartjes stug, droog en mooi overeind staan zijn kunnen ze goed gegrepen worden door de bewegende messen van het apparaat. De haartjes worden in één scherpe beweging afgeschoren. De meeste fabrikanten raden dan ook aan om bij droogscheren met een elektrisch scheerapparaat niet vooraf te douchen.

Huid en haartjes zijn na een douche te zacht en week

Wanneer je wel voor het scheren met een scheerapparaat doucht, komen de haartjes wel rechter te staan, maar worden ze ook veel minder goed afgeschoren. Dat komt omdat de haartjes dan de week en zacht zijn. Daarnaast moet je met de meeste scheerapparaten meerdere keren met de scheerkop over het zelfde stukje huid gaan. Bij een scheermesje is dat één a maximaal twee keer. Op een zachte weke huid na het douchen kan dat voor meer huidirritatie zorgen. Elektrisch droog scheren doe je dus voor het douchen en niet achteraf. Zo kan de huid ook nog eens goed herstellen onder een comfortabele warme douche.

Op zoek naar een nieuw of beter scheerapparaat? Wij vinden de philips S9000 en de Braun serie 9 erg goed scheren.

Hoe erg is het als je wel na het douchen scheert

Nu is het geen ramp als je het prettig vindt om jezelf wel na het douchen elektrisch te scheren. Zelf doe ik dat ook wel eens, omdat ik het lekkerder vindt om vanuit mijn warme bed direct onder een warme douche te springen, in plaats van eerst half slaperig te gaan scheren. Niet goed, maar het is dus een keuze of een gewoonte, waarbij ik zelf de minder glad geschoren huid voor lief neem. Dat neemt niet weg dat ook mijn advies is aan mensen die met een elektrisch scheerapparaat scheren om voor het douchen te scheren in plaats van daarna.
[do_widget id=text-9]

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Matthijs

  Moet ik mijn huid ook niet nat maken voor het scheren?

  1. Herman (redactie)

   Hallo Matthijs,

   Bij elektrisch scheren met een scheerapparaat liever niet inderdaad. De huid moet goed droog zijn. Maak je de huid en haartjes dus nat voordat je gaat scheren – of douche je voor het scheren – zorg er dan voor dat je jouw gezicht en hals goed droog maakt voordat je begint met scheren!

Geef een reactie