Hoe ingegroeide haartjes voorkomen

Je bekijkt nu Hoe ingegroeide haartjes voorkomen

Zowel mannen als vrouwen hebben er wel eens last van: ingegroeide haartjes. Bij mannen komen ze vooral voor in het gezicht en in de nek, en zowel bij mannen als vrouwen op de benen, oksels, rug, nek billen en alle andere plekken waar (schaam)haar groeit en geschoren wordt. In dit artikel beschrijven we hoe je kunt voorkomen dat er na het scheren ingegroeide haartjes ontstaan.

Oorzaak ingegroeide haartjes

ingegroeid-haartje-twee-vormen-verwijderen

Ingegroeide haren ontstaan meestal wanneer de haren heel kort worden geschoren en in het omringende weefsel gaan groeien. Er zijn twee manieren waarop de haartjes in kunnen groeien. De eerste variant is die waar de haren de huid uitgroeien, maar vervolgens weer terug de huid in groeien. De tweede vorm zijn haartjes die de huid na het scheren niet meer uitkomen maar direct vanaf onder in de huid groeien. Het lichaam herkent ingegroeide haren als lichaamsvreemd, net zoals bij een splinter. Het afweermechanisme wordt actief waardoor de huid rood wordt, gaat jeuken en bultjes ontstaan die uiteindelijk ontstekingen kunnen worden. Het maakt niet uit of je scheert, epileert of harst, in alle gevallen kun je last krijgen van ingegroeide haartjes.

Voorkomen van ingegroeide haartjes

De meest voorkomende reden waarom haartjes ingroeien is het scheren zelf. Voor het voorkomen van ingegroeide haartjes moeten we dus op de eerste plaats de juiste scheermethode hanteren. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat een goede voorbereiding voor het scheren een hoop problemen kan voorkomen. Maak de huid voordat je gaat scheren altijd goed nat en warm, door bijvoorbeeld een korte douche of bad te nemen of de huid nat te maken met een lauwwarme handdoek. Dit maakt de haartjes zachter. Gebruik daarnaast altijd scheerschuim of beter nog, scheergel om de huid te scheren. Belangrijk is ook altijd een scherp scheermesje te gebruiken, zodat de haartjes in één haal netjes worden afgesneden in plaats van met botte mesjes aan de haartjes te trekken en rafelig af te scheren (Scheermesjes voor vrouwenScheermesjes voor mannen). Ten slotte, heb je vaker last van ingegroeide haartjes? Scheer dan niet tegen de haargroei richting in! Daarmee krijg je dan wel een super glad resultaat maar scheer je de haartjes zo kort dat ze in de huid kunnen prikken. Scheer dus met de haargroeirichting mee.

Wel of niet scrubben?

In sommige gevallen kan ook scrubben helpen om ingegroeide haren te voorkomen, maar dat is lang niet altijd zo. Met scrubben verwijder je losse huidcellen die, zo luidt het advies, de baan van de haargroei kunnen blokkeren. Helpt scrubben echt? Daar zijn de meningen over verdeeld. Verschillende onderzoeken tonen aan dat scrubben maar zeer beperkt bijdraagt aan het voorkomen en dat bovenstaande tips (juiste scheermethode) veel belangrijker zijn. Door veelvuldig scrubben kan de huid ook nog eens uitdrogen, waardoor je weer meer last kunt krijgen van een geïrriteerde huid en ingegroeide haren. Richt je dus vooral op de juiste manier van scheren en ga alleen scrubben als je daarna nog steeds last hebt van ingegroeide haartjes. Tip: De huid goed nat maken met warm water (in de douche, in bad of door een lauwwarme handdoek op te leggen) is normaalgesproken meer dan voldoende om de huid schoon te krijgen en eventuele losse huidcellen te verwijderen.

Vergeet speciale middeltjes/crèmes

Ter voorkoming zijn er bij verschillende webwinkels allerlei middeltjes te koop (zoals Ingrow Go, PFB Vanish e.a.). Wij zijn echter nog niet overtuigd van hun beoogde werking. Neem dus niet zomaar de adviezen om deze middeltjes te gebruiken over. Er gaan een hele hoop (commerciële) adviezen rond over het internet, die klakkeloos van elkaar worden overgenomen zonder de waarheid daarachter te controleren. De kern van het probleem zit hem bij het scheren zelf en niet bij het gebruik van speciale middeltjes of scrubs om dit probleem op te lossen. Ons advies: koop ze niet!

Slotwoord

Ingegroeide haartjes zijn nooit voor 100% te voorkomen, iedereen heeft er wel eens last van. Is er toch een haartje ingegroeid? Lees dan hier hoe je dat verwijderd!

Meer artikelen gerelateerd aan ontharen

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Lotte

    Grappig dat jullie dit schrijven over middeltjes die ingegroeide haartjes kunnen voorkomen. Heb ook een tijdje ‘ingrow stop’ of zoiets geprobeerd voor mijn bikinilijn maar dat werkte echt voor geen meter. Wel wil ik jullie artikel aanvullen. Met scrubben haal je naast de dode huidcellen ook eventuele haartjes los. Je moet alleen zeker niet te vaak scrubben, ik doe het 1x na twee dagen dat ik mij geschoren heb. Verder doe ik hetzelfde als jullie, een goed scheermes, de huid natmaken, met de haargroei richting mee scheren en scheergel gebruiken.

Geef een reactie