Hoe borsthaar scheren?

Je bekijkt nu Hoe borsthaar scheren?

Ik scheer mijn borsthaar al sinds mijn pubertijd. Het laat de contouren van mijn borst goed uitkomen. Omdat mijn borsthaar ook wat ongelijk groeit (niet overal even dik) vind het ook wel een lekker en hygiënisch als mijn borst mooi glad is. Het scheren van borsthaar is niet heel ingewikkeld, maar er zijn een aantal scheertips waar je rekening mee moet houden om een glad resultaat te krijgen en huidirritatie te voorkomen. Ik deel in dit artikel hoe je het beste je borsthaar kunt scheren.

Waarom borsthaar scheren?

Borsthaar scheren doen mannen omdat een haarloze borstkas de contouren van het lichaam mooi laat uitkomen. Een geschoren borstkas wordt ook hygiënisch en sexy gevonden. Het zorgt er voor dat het lichaam er verzorgd uitziet. Uit een enquête onder 1400 lezers van het blad Viva komt naar voren dat ruim 67% van de vrouwen het liefst een man ziet met weinig borsthaar. Ongeveer 24% wil het liefst een gladde borstkas zonder haar zien bij een man.

Er zijn ook redenen om je borsthaar niet te scheren. Net als met alles in de wereld verschillen mensen van smaak. Er is ook een deel van de vrouwen en mannen die juist een behaarde borstkas stoer en sexy vindt. Zij vinden dat borsthaar echt bij een man hoort en dat je het niet af moet scheren. Een andere reden om je borsthaar niet te scheren is dat het tijd kost. Je moet het bijhouden want anders staan de haartjes er binnen korte tijd weer op.

Het scheren van je borsthaar is niet gevaarlijk. Wel is het belangrijk om de juiste scheertechniek, huidvriendelijk scheerschuim en een scherp scheermesje te gebruiken. Zo voorkom je huidirritatie, stoppeltjes of dat de haartjes snel terug groeien. Inmiddels ken ik alle scheertips om met het scheren van de borstkas een mooi glad resultaat te krijgen. Die tips deel ik hieronder met je.

Welke alternatieven zijn er voor het scheren van borsthaar?

Voor het scheren van borsthaar zijn er twee methoden. Met scheren verwijder je de borstharen tot op de huid en krijg je een glad resultaat. Bij het trimmen van borsthaar kort je de haartjes in tot de door jou gewenste lengte. Met trimmen laat je dus het borsthaar staan en werk je dat bij voor een verzorgd resultaat. Het gladde, strakke resultaat is het voornaamste voordeel van scheren. Bij trimmen is het voordeel dat je haar laat staan (als dat je voorkeur heeft), je iets minder onderhoud hebt en geen last krijgt van huidirritatie.

Voor het glad scheren van de borstkast wordt meestal een scheermesje gebruikt. Scheren met een scheermesje is de beste manier om je borst te scheren. Het is snel, pijnloos, makkelijk en goedkoop. Een glad resultaat kun je ook bereiken door het gebruik van ontharing crème, door te harsen of door je borsthaar te scheren met een elektrisch scheerapparaat. Het voordeel van ontharing crème is dat het een pijnloze en snelle methode is die een langdurig resultaat geeft. Harsen geeft ook een langdurig resultaat, maar is niet pijnloos. Scheren met een elektrisch scheerapparaat is gemakkelijk en snel, maar de haartjes groeien snel terug.

Hoe borsthaar scheren met een scheermesje?

Borsthaar scheren met een scheermesje doe je door:

 • Trim of knip de lange borstharen tot tegen de huid weg;
 • Neem een warme douche om de haren zacht te maken;
 • Breng een huidvriendelijke scheerschuim aan;
 • Scheer met de haargroeirichting mee in korte bewegingen;
 • Spoel de huid af met koud water.

Hieronder beschrijf ik stap voor stap hoe ik mijn borsthaar scheer met een scheermesje.

1. Trim of knip de lange borstharen

Als dit de eerste keer is dat je jouw borsthaar gaat verwijderen of als het lang geleden is dat je jezelf geschoren hebt raad ik je aan de haartjes eerst met een trimmer, tondeuse of schaar zo kort mogelijk tot de huid af te knippen. Het scheermes kan de kortere haartjes makkelijker afsnijden en de ruimte tussen de mesjes raakt niet verstopt door de lange haren.

Trim de lange borstharen eerst kort

2. Bereidt de huid voor met een warme douche

Voordat je gaat scheren neem je een korte warme douche. Het warme water maakt de stugge borstharen zacht en zorgt er voor dat het scheermes ze straks makkelijker kan afsnijden. Daarnaast reinigt het douchen de huid en zorgt het water er voor dat het scheermes straks makkelijker over de huid glijdt. Vijf minuten douchen is lang genoeg om de haartjes week te maken.

Borsthaar nat maken met warm water

3. Breng een huidvriendelijk scheerschuim aan

De volgende stap is het aanbrengen van een dun laagje huidvriendelijk scheerschuim op de borstkas. Kies altijd voor een schuim dat geschikt is voor de gevoelige huid, dan heb je de minste kans op huidirritatie. Neem eventueel de buik mee als je het haar daar ook weg wilt halen.

Het laagje schuim moet dun en gelijkmatig aangebracht worden. Dat doe je op een natte huid. Wrijf in draaiende bewegingen het schuim gelijkmatig uit over de borstkas. Zorg er voor dat je nog goed kunt zien waar de tepels zitten. Ik gebruik zelf gewoon een simpele bus Gillette gevoelige huid. Door goed in te schuimen blijven de haartjes zacht, glijdt het scheermesje beter en bescherm je de huid terwijl je de borst scheert.

Scheerschuim dun aanbrengen

4. Scheer met de haargroeirichting mee

Pak nu je scheermes en start met scheren. Begin aan de buitenkant van je borst en werk naar binnen toe. Scheer steeds kleine stukjes van boven naar beneden, met de haargroeirichting mee. Ga niet kriskras heen en weer bewegen. Rek je borstspieren uit of span de huid op met je andere hand zodat er een gelijkmatig glad oppervlak ontstaat. Spoel het mesje na elke haal schoon met water.  Ga niet te vaak over hetzelfde stukje huid.

Hoe de tepels scheren?

De tepels zijn een gevoelig gebied van de borst, dat bovendien niet helemaal gelijk is. De kans op wondjes is hier groter dan op de rest van je borst. Op de tepel zelf groeit doorgaans geen haar. De borsthaartjes groeien vooral in het gebied waar de normale huid eindigt en de huid van de tepel begint. Ze groeien dus om de tepel heen. Scheer daarom zoveel mogelijk om de tepel heen en niet erover. Je kunt je tepels voor de zekerheid met de vingertoppen van je andere hand bedekken als je er omheen scheert. Ook helpt het als jezelf scheert onder de douche, zodat je het koud krijgt. Het warme water zorgt er voor dat de huid ontspant.

Tegen de haargroei richting in scheren

Voor het gladste scheerresultaat breng je nogmaals scheerschuim aan en scheer je nogmaals, maar dan tegen de haargroeirichting in. Je scheert dan van onder naar boven of van binnen naar buiten. Scheer alleen tegen de haargroeirichting in als je huid hier tegen kan. Sommige mannen krijgen last van huidirritatie en rode bobbeltjes op hun borst als ze tegen de haargroei richting in scheren.

5. Spoel de huid af met koud water

Wanneer je klaar bent met het scheren van je borstkas spoel je de huid eerst af met lauw-warm water om zo het schuim, haartjes en huidresten van je borst af te spoelen. Daarna spoel je de borst nog een keer af, maar nu met koud water. Dit koude water zorgt er voor dat de huid gekalmeerd wordt, het sluit de poriën en geeft een tintelend gevoel.

Droog daarna je huid af. Gebruik bij voorkeur een schone handdoek en dep de huid droog. Ga niet wrijven, dat kan voor irritatie zorgen.

Spoelen met koud water is in principe voldoende als verzorging van de huid. Eventueel kun je nog een hydraterende crème aanbrengen om de huid extra te verzorgen. Gebruik dan geen vettige crème. Vettige crème kan de poriën verstoppen en daardoor juist leiden tot bultjes.

Hoe borsthaar trimmen?

In tegenstelling tot scheren is het trimmen van je borsthaar een methode om  jouw borsthaar niet kaal te scheren. Met trimmer werk je de lengte van de borstharen bij, zodat het allemaal wat verzorger oogt. Borsthaar trim met een elektrische trimmer of bodygroomer. Kies de gewenste stand van het scheermes of de juiste opzetkam om te bepalen hoe kort je de borstharen wilt trimmen. 1 tot 2 cm is een mooie lengte, maar korter kan ook. Zet het apparaat in de juiste stand op je huid en begin met trimmen door het apparaat langzaam over de huid te laten glijden. Trim eventueel met een korte stand bepaalde contouren aan de buitenkant van je borstspieren en de haren rondom de tepels korter.

Trimmen laat korte haartjes staan

Hoe stoppeltjes borsthaar voorkomen?

Om stoppeltjes na het scheren op je borst te voorkomen moet je het borsthaar regelmatig scheren. Hoe vaak je jouw borst moet scheren hangt af van hoe snel je haar groeit. Voor de meeste mannen geldt dat ze om de 2-3 dagen hun borsthaar moeten scheren om een glad resultaat zonder stoppeltjes te houden.

Ik merk zelf dat om de 2-3 dagen scheren goed werkt om stoppeltjes te voorkomen. De stoppeltjes komen na die paar dagen nog maar net boven de huid en zijn nog niet volledig zichtbaar. Doordat de stoppeltjes nog kort zijn scheren ze ook makkelijk en snel af, waardoor ik snel weer een glad resultaat heb. Wanneer ik langer wacht met scheren zijn de stoppeltjes weer zichtbaar en prikken ze ook enkele dagen in de huid. Dat is niet fijn. Wanneer je met een scheermes scheert, is het dus verstandig om de borst toch zeker eens in de twee tot drie dagen te scheren.

Hoe huidirritatie borsthaar scheren voorkomen?

Huidirritatie na het scheren van je borsthaar kun je voorkomen door:

 • Niet tegen de haargroeirichting in te scheren;
 • Niet te vaak over hetzelfde stukje huid te gaan;
 • Huidvriendelijk scheerschuim te gebruiken;
 • Een scherp scheermesje te gebruiken;
 • De huid te verzorgen na het scheren;
 • Over te stappen naar elektrisch scheren van de borstkas.

Als gevolg van het scherpe scheermesje dat over je huid gaat kan er jeuk, rode bobbeltjes en rode huid ontstaan. De ene man heeft daar meer last van de andere. Huidirritatie na het scheren van je borsthaar ontstaat vooral als je meerdere keren over hetzelfde stukje huid gaat, tegen de haargroeirichting in scheert of een bot scheermesje gebruikt. Met een scheermesje laat je namelijk minuscule beschadigen achter op de huid. Hoe vaker je over hetzelfde stukje gaat, hoe meer beschadigingen er ontstaan. Daar kan de huid op reageren. Een bot scheermesje veroorzaakt over het algemeen meer schade aan de huid omdat je meer aan de haartjes trekt om ze af te scheren en vaak onbewust ook harder drukt op het mesje.

Gebruik dus altijd een scherp en schoon scheermesje, zodat de kans op irritatie het kleinst is. Ik gebruik zelf de Gillette Skinguard of de Wilkinson Sword Extra 2 Sensitive die ik na ongeveer 6-8 gebruik vervang voor een nieuw exemplaar. Deze scheermesjes hebben ook maar 2 mesjes, wat ook weer voor minder belasting van de huid zorgt. Druk niet te hard op het mesje maar laat dit over de huid zweven. Gebruik altijd een huidvriendelijk scheerschuim, zoals Gillette gevoelige huid.

Wanneer je het borsthaar voor de eerste keer scheert, reageert de huid daar op. Scheer de eerste keren daarom alleen met de haargroeirichting mee. Na verloop van de tijd raakt de huid gewend aan het scheren en kun je ook proberen tegen de haargroeirichting in te scheren. Sommige mannen kunnen nooit tegen de haargroeirichting in scheren, hun huid blijft daarop reageren met irritatie. Heb jij je borst al vaker geschoren en blijf je last houden van jeuk, bobbeltjes en rode huid, scheer dan alleen met de haargroei mee en er niet tegen.

Na het scheren van je borsthaar kun je de huid kalmeren en verzorgen met een hydraterende crème. Geef je huid enkele dagen de tijd om weer te herstellen. Wacht dus even met een volgende scheerbeurt.

Blijf je last houden van huidirritatie na het scheren van borsthaar, dan raad ik je aan over te stappen naar elektrisch scheren.

Hoe borsthaar scheren met een elektrisch scheerapparaat?

Je kunt je borsthaar scheren met een normaal scheerapparaat of een zogenaamde bodygroomer. Trim eerst de lange haren kort tot op de huid met de trimmer achterop het elektrisch scheerapparaat. Scheer vervolgens je borsthaar door het scheerapparaat in alle richtingen over de huid te laten glijden. Druk niet te hard maar laat het apparaat het werk doen. Het voordeel van een bodygroomer ten opzichte van een elektrisch scheerapparaat is dat het hygiënischer is.

Je kunt met een elektrisch scheerapparaat een gladde borst scheren, maar doordat het apparaat minder glad scheert als een scheermesje komen de stoppeltjes wel sneller terug. Dat betekent dat je om de dag je borsthaar moet scheren met een elektrisch scheerapparaat om een glad resultaat te houden. Gelukkig is het scheren met een apparaat stukken sneller. Daarnaast is het grote voordeel dat je veel minder kans hebt op huidirritatie. Bij een scheerapparaat zitten de mesjes achter een super dun metaal verborgen. Dat beschermt de huid, want de mesjes raken nooit direct de huid.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren


Fotocredits: David, uitsnede, Katie

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Martin

  Wekelijks herhalen inderdaad, anders krijg je stoppels

Geef een reactie