Tegen de haarrichting in scheren?

Tegen de haarrichting in scheren?

Tegen de haarrichting in scheren betekent dat je het scheermes beweegt in de tegengestelde richting van je haargroei. De haartjes tegen de richting in verwijderen zorgt voor een perfect glad resultaat, maar kan bij sommige mensen ook irritatie veroorzaken. Het is daarom niet voor iedereen geschikt.

Waarom tegen de haarrichting in scheren

Tegen de haarrichting in scheren heeft als voordeel dat je de haartjes vanuit een andere hoek bereikt waardoor je ze nog korter op de huid kunt wegsnijden. Sommige mensen met zware baardgroei hebben na één keer met de haargroeirichting mee scheren nog stoppeltjes. Verwijderen ze de haartjes door een scheermes tegen de haargroei richting in te bewegen dan verkrijgen ze wel een gladde (baby) huid. Juist het zeer dicht op de huid verwijderen van de haren dat tegen de stroom in afscheren zo effectief maakt is ook gelijk een nadeel.

Waarom niet doen?

Het scheren tegen de haarrichting in zorgt bij veel mensen voor irritatie en een branderig gevoel. Dit komt omdat de haartjes, doordat ze zo kort zijn afgesneden, in de huid prikken. Daarnaast belast je de huid zwaarder dan normaal, wat de (gevoelige) huid kan beschadigen. Deze methode kan tevens sneller ingegroeide haren veroorzaken.

Advies

Of je last krijgt van irritatie na het scheren tegen de haarrichting in hangt af van je huidtype. Niet iedereen heeft hier last van. Het zijn vooral mensen met een gevoelige huid die dit beter niet kunnen doen. Ook mensen die zich normaal nooit met een scheermesje scheren kunnen het beter laten om tegen de stroom in te scheren. Soms vraagt het namelijk tijd voordat de huid er aan gewend is. Probeer daarom onderstaande scheertips eens een weekje uit om er achter te komen wat voor jou werkt.

Enkele tips

Gebruik een scherp scheermesje, vervang het regelmatig, zeker als het lastiger gaat om de haartjes af te snijden (trekkerig, hakerig gevoel). Klik hier voor enkele aanbiedingen. Zorg dat de haartjes zacht zijn door eerst een korte warme douche te namen of een natte handdoek (lauwwarm water) enkele minuten op je gezicht te leggen. Breng scheerschuim aan, laat even inwerken en scheer eerst met de haarrichting mee. Was daarna je gezicht en breng opnieuw scheerschuim aan voordat je tegen de richting in gaat scheren. Was je gezicht daarna met koud water en droog het gezicht af. Breng eventueel nog een afsterhave aan, wij raden die van Baume.be aan voor mensen met een gevoelige huid. Laat je ook eens scheren bij een echte barbier en vraag hem of haar tips om thuis huidirritatie te voorkomen. Je leest de meeste van deze tips overigens ook op onze website.


Fotocredits: Against the grain, uitsnede, Ruben

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Deze post heeft een reactie

  1. Avatar

    Ik moet mijzelf wel tegen de haarrichting in scheren (nadat ik eerst met de richting mee heb geschoren). Dit komt omdat ik anders nog te veel stoppels heb staan, dus geen glad resultaat. Door ook nog een keer tegen de richting in te scheren krijg ik wel een gladde huid.

    Ik heb af en toe last van een rode huid, dat had ik vooral in het begin toen ik begon met scheren maar is gelukkig verbeterd. Nu nog wel af en toe maar liever gladgeschoren (met iets rode huid) dan nog stoppels.

Geef een reactie

Sluit Menu