Hoe oksels scheren?

Je bekijkt nu Hoe oksels scheren?

Het scheren van de oksels is zowel bij mannen als vrouwen populair. Vrijwel niemand vindt het prettig om met een dikke haarbos onder de oksels rond te lopen. Dit artikel beschrijft hoe je het beste je oksels scheert.
[do_widget id=text-8]

Hoe okselhaar scheren?

Als dit de eerste keer is dat je jou oksels gaat scheren dan raden we je aan eerst de lange haren kort te knippen. Dit kan met een schaar of met een tondeuse. Knip/scheer de lange haren tot vlak tegen de huid weg zodat er alleen nog stoppels overblijven. Het is aan te raden om voor het scheren van je oksels eerst een lekkere warme douche of bad te nemen. Hierdoor wordt het haar zachter en gaat het scheren makkelijker.

Ga voor een spiegel staan zodat je de oksel goed kunt zien. Breng scheerschuim of scheergel aan in de oksel die je het eerst wilt gaan scheren. Scheergel heeft het voordeel dat je kunt zien waar je aan het scheren bent. Steek je arm in de lucht en houdt ze boven het hoofd, zodat de huid zich strak trekt. Scheer de haren nu met de haargroeirichting mee. Je scheert van boven naar beneden. Voel of je oksel voldoende glad is. Omdat okselhaar meestal vanuit verschillende richtingen groeit is het aan te raden nogmaals met het scheermes over je oksel te gaan. Breng in dat geval nogmaals scheerschuim aan. Tegen de haargroeirichting in scheren (van onder naar boven) raden we alleen aan als je huid daar tegen kan. Dit kan namelijk huidirritatie veroorzaken.

Spoel de huid af met water. Breng na het douchen nog even geen deodorant aan maar laat de huid eerst kalmeren. Deodorant kan de gevoelige huid irriteren en pijn veroorzaken. Het is daarom verstandiger om je oksels pas in de avond te scheren, voordat je gaat slapen, je hoeft dan namelijk geen deodorant op te doen.

Functie okselhaar

Okselhaar heeft net als andere lichaamsbeharing een functie. Het (biologisch) nut van okselhaar is tot nu toe nog niet bewezen, maar er zijn wel verschillende theorieën die de oorsprong van okselhaar bij de mens proberen te verklaren. De meest populaire theorie stelt dat in het okselhaar feromonen opgeslagen worden. Feromonen zijn geurstoffen die een signaal van vruchtbaarheid afgeven. Een andere aannemelijke theorie is dat mensen okselhaar hebben omdat de wrijving die veroorzaakt wordt door haar op haar een stuk kleiner is dan de wrijving van huid op huid. Waarom zou je dan de oksels scheren? Dat is vooral een kwestie van persoonlijke smaak en mode. Scheren kan geen kwaad en zal niet snel tot problemen leiden.

Scheren is één van de meest efficiënte manieren om okselhaar te verwijderen. Of je nou een elektrisch scheerapparaat of een scheermes gebruikt, je dient het een paar keer per week te herhalen, zodat je oksels lekker fris en glad blijven. Wil je minder vaak scheren, dan raden we je aan de oksels te harsen. Dit is echter zeer pijnlijk.

Meer artikelen gerelateerd aan scheerapparaten


Fotocredits: 12.Laid.Dupont.WDC.20may06, uitsnede, Elvert Barnes

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Rufai

  Er zit een fout bij: Hoe okselhaar scheren?
  2e alinea, ga voor een spiegel staan zodat je de oksel goed kunt GOED KUNT ZIEN
  2x Goed kunt zien

  1. Redactie

   Hallo Rufai,

   Hartelijk dank voor je oplettendheid. We hebben het artikel gecorrigeerd.

 2. Thea

  Is het heel erg belangrijk dat de haartjes koert zijn of maakt het niet zo heel veel uit?

  Mijn haartjes zijn namelijk aan de lange kant maar het is niet de eerste keer dat ik mij scheer daar, ik kan het namelijk ook niet knippen met 1 hand omdat ik daar een beperking in heb, ik hoop dat ik een reactie terug krijg

  1. Herman (redactie)

   Hallo Thea,

   Het kort knippen van de haartjes is belangrijk, onder andere omdat het scheermes er anders niet goed doorheen komt (en dat ’trekken’ doet pijn).

   Wellicht hebben jullie in huis een elektrisch scheerapparaat (die hebben vaak ook een trimmer aan de achterzijde) of een tondeuze liggen? Daarmee kun je de haartjes goed weghalen.

   1. Thea

    Zou het ook met een ladyshave kunnen?

    1. Herman (Redactie)

     Hallo Thea,

     Nee daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde, de haartjes zijn bij voorkeur wat korter gemaakt. Met een epilady kun je zover ik weet de haartjes niet kort trimmen, tenzij jij en nieuwere versie hebt met trimmer/tondeuse opzetstuk.

     Met vriendelijke groet,

     p.s.: voor het ontharen van de oksels met een epilady lees dan ook eens: https://www.scheertips.com/oksels-ontharen-epilator/

 3. Patricia

  Hallo….. ik ben 12 jaar en ik heb al heel erg oksel haar…. maar ik wil t gewoon weg scheren dat je het niet meer ziet alleen je ziet altijd nog stoppeltjes help hoe kan dat?!

Geef een reactie