Hoe vagina scheren? Schaamhaar rondom je vagina en schaamlippen scheren

Je bekijkt nu Hoe vagina scheren? Schaamhaar rondom je vagina en schaamlippen scheren

Toen ik pas begon met het scheren van mijn vagina (ja, ik weet dat vulva de anatomische correcte term is) deed ik maar wat. Ik scheerde van links naar rechts en van boven naar beneden, gehaast en zonder de scheertechnieken en gewoontes toe te passen die ik in dit artikel beschrijf. Een niet zo heel glad resultaat, stoppeltjes, huidirritatie en af en toe zelfs een snijwondje waren het gevolg.

Op een gegeven moment was ik helemaal klaar met de huidirritatie. Ik ben op onderzoek uit gegaan naar hoe ik de huid rondom mijn vagina het beste kon scheren. Een onderzoek dat ik eerder had moeten doen om mijzelf al die problemen te besparen. Met mijn ervaring ga ik jou helpen een getrimde of gladde bikinilijn en vulva te krijgen zonder dat je last krijgt van huidirritatie.

Is het scheren van de vagina gevaarlijk?

Het scheren van de vagina is niet gevaarlijk. Wel moet je opletten dat je geen wondjes veroorzaakt, scheerschuim in de vagina of anus terecht komt en wil je een jeukende huid, bultjes en andere huidirritatie zo veel als mogelijk voorkomen.

Zeker als je de eerste keer je bikinilijn en je schaamlippen scheert kan het eng klinken. Het is immers een gevoelig gebied met veel verschillende hoeken, flappen en ongelijke plekjes waar je aan de slag gaat met een scherp scheermesje. Als je de scheertips in dit artikel volgt en het na een paar keer te doen onder de knie hebt zal je zien dat het reuze meevalt. Het scheren van schaamhaar van een vrouw is namelijk een stuk makkelijker en veiliger dan je denkt.

Ik leg je graag stap voor stap uit welke tips en tricks er zijn voor het scheren van het schaamhaar rondom je vagina en hoe je huidirritatie en snijwondjes kunt voorkomen.

Schaamhaar trimmen of scheren?

Met het trimmen van je schaamstreek scheer je de haartjes tot enkele millimeters boven de huid af. Er blijven korte haartjes staan. Met scheren verwijder je de schaamharen tot op de huid, zodat je een kaal resultaat krijgt. Voordat je aan de slag gaat is het belangrijk om te weten wat jij wilt doen met de haren op je schaamstreek. Kaal is lange tijd hip geweest, maar tegenwoordig laten steeds meer vrouwen een beetje haar staan.

Zelf wissel ik regelmatig. Soms ga ik een tijdje voor helemaal kaal en soms kies ik er voor om het gebied boven mijn vulva (venusheuvel) kort te trimmen en het gebied rondom de vagina kaal te scheren. Dit vind ik zelf het prettigst voelen, het mooiste er uit zien en het meest hygiënisch.

Het voordeel van trimmen is dat je minder last hebt van huidirritatie en je sneller klaar bent. Daarnaast kun je met het trimmen van je schaamhaar ook de creativiteit in je los maken. Je kunt namelijk boven je vulva mooie figuurtjes scheren in je schaamhaar, van het bekende streepje en driehoekje tot een hartje.

Hoe vagina scheren met een scheermesje

Om het schaamhaar rondom je vagina te scheren, zonder wondjes en huidirritatie te veroorzaken, is het belangrijk om:

 • de lange haren kort te knippen;
 • de huid voor te bereiden met warm water;
 • een huidvriendelijk scheerschuim aan te brengen;
 • de juiste scheertechniek toe te passen;
 • je huid na het scheren te verzorgen.

Ik leg je hieronder mijn werkwijze stap voor stap uit.

Stap 1: Lange haartjes kort knippen

Voordat je begint met het scheren van de haartjes boven en rond je vagina raad ik je aan de lange schaamharen eerst kort te knippen. Knip ze zo kort als mogelijk boven de huid af. Het inkorten van de schaamharen doe je om te voorkomen dat het scheermesje verstopt raakt tijdens het scheren. Daarnaast is het voor het mesje makkelijker om korte haren af te scheren dan lange (pijnlijk!). Je kunt voor het inkorten een schaar gebruiken. Zelf gebruik ik hiervoor de trimmer van mijn ladyshave.

Stap 2: Bereid de huid voor met een warme douche

Zoals je misschien al hebt gemerkt, kunnen schaamharen erg stug zijn. Warm water maakt de schaamharen zachter, waardoor ze makkelijker af te scheren zijn. Het water reinigt ook je huid en maakt die soepeler. Neem daarom voor het scheren van je vulva enkele minuten een warme douche. Je kunt de haartjes ook week maken door er enkele minuten een met lauwwarm water natgemaakte handdoek op te leggen. Je hoeft na het douchen de huid rondom je vulva niet droog te maken (maar droog je verder wel af, want anders krijg je het kkkoud). Gebruik bij het douchen voor het scheren geen zeep, omdat dit de natuurlijke vetlaag en daarmee de bescherming van de huid aantast.

Stap 3: Breng huidvriendelijk scheerschuim aan

Een belangrijke voorzorgsmaatregel om huidirritatie na het scheren van schaamhaar te voorkomen is om nooit een droge huid te scheren. De volgende stap is daarom het aanbrengen van scheerschuim. Scheerschuim zorgt voor een dunne beschermlaag op je huid en het houdt de haren zacht. Daarnaast zorgt scheerschuim er voor dat het scheermesje goed over de huid glijdt.

Zelf gebruik ik voor het scheren van mijn schaamstreek een transparante scheergel in plaats van scheerschuim. Door het witte schuim zie je niet altijd goed wat je aan het doen bent. Met een transparante scheergel heb je dat probleem niet. Kies in ieder geval altijd voor een scheergel of schuim dat geschikt is voor de gevoelige huid.

Breng de scheergel of het scheerschuim aan in een dunne gelijkmatige laag aan op de venusheuvel, lies en rondom de vulva. Zorg ervoor dat er niet te veel scheergel tussen de schaamlippen komt.

Stap 4: Voorzichtig scheren schaamhaar vagina

Voor het scheren van je schaamhaar rondom je vagina gebruik je de volgende scheertechnieken:

 • Scheer voorzichtig, zacht en met aandacht. Concentreer je op wat je aan het doen bent en kijk uit bij lastige plekjes.
 • De truc om snijwondjes te voorkomen is met je ene hand de huid strak te trekken en met de andere hand te scheren. Een scheermes kan namelijk alleen zijn werk goed doen als de huid vrijwel gelijk en zonder plooien is.
 • Laat het scheermes het werk doen. Druk niet te hard en scheer rustig korte stukjes in een vloeiende beweging. Spoel het mesje steeds schoon onder de kraan zodat de mesjes weer vrij zijn van haartjes en schuim.
 • Om irritaties te voorkomen kun je het beste met de haargroeirichting mee scheren. Ga ook niet te vaak over hetzelfde plekje. Zo voorkom je huidirritatie.
 • Klaar met scheren? Spoel de huid af om het resultaat te bekijken. Nog een plekje vergeten? Scheer dan nogmaals (opnieuw scheergel aanbrengen).

Wat ik ook heb gemerkt is dat het belangrijk is om een scherp scheermesje te gebruiken. Ik gebruik zelf een scheermesje van Venus waarvan ik het mesje na 6-10 keer scheren vervang. Het klinkt misschien gek, maar met een scherp scheermesje heb je minder last van huidirritatie en minder kans op wondjes. Op een bot scheermesje oefen je onbewust namelijk meer druk uit. Dat drukken op een scheermesje is een aanslag voor je huid en kan snel voor scheerwondjes zorgen. Het is immers een gevoelig gebied met veel verschillende ongelijke huidplooien.

Hoe scheren schaamhaar venusheuvel?

Het scheren van het schaamhaar op je venusheuvel (het gebied boven je vulva) is het meest makkelijk om te scheren. Ik vind dit zelf staand het beste gaan. Je kunt met je hand op je buik de huid goed strak trekken (omhoog). Met de andere hand scheer je de haartjes in korte bewegingen weg.

Scheerrichting venusheuvel: van boven naar beneden met haargroeirichting mee.

Hoe scheren schaamhaar bikinilijn?

Het scheren van het schaamhaar op je bikinilijn wordt al wat lastiger omdat je nu ook de binnenkant van je benen en het gebied rondom je schaamlippen moet meenemen. Je bikinilijn is de overgang van de binnenkant van de lies naar de, door je bikinibroek of slip, bedekte huid. Je scheert dus met name de haartjes in je lies, op de venusheuvel en rondom je vulva.

Wat voor mij het beste werkt is eerst één kant van de schaamlippen te doen en dan de andere kant. Als je rechtshandig bent begin je met je linker schaamlip. Plaats de voet van de kant die je als eerste wilt scheren tegen de muur. Buig iets voorover zodat je kunt zien wat je doet. Je kunt ook op je hurken gaat zitten. Je kunt er zo beter bij en de huid wordt vanzelf strak getrokken. Om alles goed te kunnen zien gebruik ik hiervoor zelf een klein handspiegel. Die spiegel is handig omdat je voorovergebogen niet altijd goed zicht hebt op wat je precies aan het doen bent.

Pak het scheermes in een hand en trek de huid met je andere hand strak. Scheer rustig en met een vloeiende beweging de schaamharen op je schaamlippen weg. Verwijder de haartjes horizontaal door van buiten naar binnen te scheren in dezelfde richting als de haargroei. Stop waar de schaamlip eindigt. Spoel nu de huid schoon en herhaal deze stappen nogmaals voor de andere kant van je vagina en schaamlippen.

Scheerrichting buitenste schaamlippen: horizontaal van buiten naar binnen met de haargroeirichting mee.

Lees ook: Scheren van de haren op je billen en rond de anus

Hoe scheren schaamhaar schaamlippen?

Het is ook mogelijk dat er schaamhaartjes groeien aan de binnenkant van de schaamlippen. Voor het scheren van schaamhaar aan de binnenkant van je schaamlippen is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan en met je vingers en hand de huid steeds goed strak te trekken.

Niet elke vagina ziet er hetzelfde uit, maar bij mij werkt het goed om met twee vingers de schaamlippen uit elkaar te drukken en de huid strak te krijgen. Ook hier is het weer belangrijk dat je goed kunt zien wat je aan het doen bent. Zittend of staan en gebruik maken van een spiegel zijn hier weer belangrijk. Scheer met de contouren mee van boven naar beneden.

Met de contouren en haargroeirichting mee, van boven naar benden

Ga zeer voorzichtig te werk, de huid van de schaamlippen is erg gevoelig. Neem daarom de tijd en scheer je schaamlippen met een vaste en rustige hand.

Tegen de haargroeirichting in scheren

Ik scheer zelf zowel met- als tegen de haargroeirichting in omdat ik merk dat dit een gladder resultaat geeft. Het risico hiervan is wel dat je meer last kunt krijgen van scheerirritatie, zoals tijdelijke bultjes en rode vlekjes. Doe dit dus alleen als je huid dat gewend is, dat is meestal na een aantal keer scheren. Als je besluit tegen de haargroeirichting in te scheren, breng dan nog een keer scheergel aan en volg bovenstaande stappen opnieuw. Scheer dan alleen de andere kant op, tegen de haargroeirichting in.

Tegen de haargroeirichting in scheren. Let op: als je huid hier niet aan gewend is kan het huidirritatie veroorzaken.

Stap 5: Hoe verzorg je de huid na het scheren van schaamhaar?

Na het scheren van het schaamhaar rondom je vagina is het belangrijk om de huid schoon te spoelen met lauwwarm water en daarna nog een keer met koud water. Even doorzetten, het is even koud maar hiermee kun je een deel van de huidirritatie voorkomen! Dep de huid droog.

Als je jezelf hebt afgespoeld is het niet nodig om nog een hydraterende crème aan te brengen. Sterker nog, die crème kan er ook voor zorgen dat poriën verstoppen en zo juist huidirritatie veroorzaken. Dus het is het beste om het zo te laten, tenzij je altijd last hebt van huidirritatie. Gebruik dan een verzorgende hydraterende crème. Ik vind zelf de crème La Roche-Posay Lipikar erg prettig. Deze crème kalmeert en verzorgt de huid en is niet vettig.

Hoe vaak moet je schaamhaar vagina scheren?

Hoe vaak je het schaamhaar rondom je vagina scheert hangt af van hoe glad je de vorige keer geschoren hebt en hoe snel jouw schaamhaar groeit. De meeste vrouwen hebben 1 tot 2 dagen een glad resultaat na het scheren. Dat betekent dus dat je elke 2 tot 3 dagen je vagina moet scheren voor een glad resultaat. H

Mogelijke problemen scheren vagina

Een mooie verzorgde bikinilijn en vagina zonder irritatie of rode bultjes na het scheren, dat willen we allemaal wel. Toch gaat het niet altijd goed. De huid reageert de ene keer meer op het scheren dan de andere keer en ook zijn er verschillen van vrouw tot vrouw of er irritatie ontstaat. Omdat huidirritatie na het scheren van de bikinilijn zo vaak voorkomt zoom ik nog even wat verder in op mogelijke problemen.

Hoe huidirritatie na het scheren van schaamhaar voorkomen en behandelen?

Bij het scheren van het schaamhaar rondom de vagina kan de huid gaan irriteren. De huid kan gaan jeuken, er kunnen bobbeltjes ontstaan en de huid kan rood worden. Je kunt huidirritatie op de bikinilijn voorkomen door:

 • De huid goed voor te bereiden op de scheerbeurt;
 • Een huidvriendelijk scheerschuim te gebruiken;
 • Heel erg rustig te scheren en de juiste scheertechniek toe te passen.
 • Een scherp scheermesje te gebruiken;
 • Alleen met de haargroei richting mee te scheren en niet te vaak over hetzelfde plekje te gaan;
 • De huid goed strak te trekken bij het scheren;
 • De huid na het scheren af te spoelen met koud water.

Als je toch last van roodheid hebt of uitslag krijgt, is dat vaak maar tijdelijk. Na enkele dagen zal de huidirritatie verdwijnen. Om in de tussentijd de huid te verzorgen kun je een hydraterende crème gebruiken. Heb je echt heel veel last van huidirritatie? Vraag dan bij de huisarts om een hydrocortison crème.

Een tip die bij mij ook goed werkte was om een ander scheermesje te proberen. Een scheermesje met maar 1 of 2 mesjes is vriendelijker voor de huid dan een met 3 of 5 mesjes. Hoe minder mesjes over je huid gaan hoe beter. Probeer bijvoorbeeld eens de Wilkinson Extra2 Sensitive.

Tenslotte kan het helpen om niet tegen, maar alleen met de haargroeirichting mee te scheren. Je hebt dan een iets minder glad resultaat, maar vaak minder huidirritatie, jeuk en bobbeltjes. Dat komt omdat als je tegen de haargroei richting in scheert het scheermes nog een keer over hetzelfde plekje gaat en de haartjes heel kort geschoren worden, waardoor ze in de huid kunnen prikken.

Na verloop van tijd went de huid aan de gevolgen van een scheerbeurt. Dus, als je de huid rondom je vagina regelmatig scheert, zouden de bijwerkingen zoals puistjes of huidirritatie langzaam moeten verminderen.

Hoe ingegroeide haartjes na het scheren van schaamhaar voorkomen?

Na het scheren van het schaamhaar rondom je vagina kan het gebeuren dat er een schaamhaartje ingroeit. Een ingegroeid haartje ontstaat wanneer een geschoren haartje in de huid groeit. Omdat het haartje de huid binnen groeit, ziet het lichaam het als een vreemd iets. Het lichaam reageert met verdedigende maatregelen – de huid eromheen gaat ontsteken en er ontstaat een geïrriteerde, gezwollen bultje.

Lees ook: ingegroeid haartje verwijderen

Botte scheermesjes en tegen de haargroeirichting in scheren kunnen ingegroeide haartjes veroorzaken. Ook het dragen van strakke kleding kan bijdragen aan het ingroeien van haartjes. Heb je vaker last van ingegroeide haartjes in de schaamstreek? Dan kan regelmatig scrubben helpen om het ingroeien te voorkomen.

Hoe stoppeltjes bikinilijn voorkomen?

Hoe glad je ook scheert, haartjes groeien uiteindelijk weer terug. Bij de ene vrouw gaat dat sneller dan bij de andere. Er ontstaan dan stoppeltjes, de afgesneden haartjes steken weer boven de huid. Om stoppeltjes op je bikinilijn te voorkomen moet je regelmatig scheren. Alleen zo behoud je het gladde resultaat.

Heb je direct na het scheren al last van stoppeltjes? Dan kan het helpen om je scheermesje te vervangen voor een nieuw, scherper, scheermes. Ook kan het zijn dat je in jouw geval ook nog een keer tegen de haargroei richting in moet scheren om het gewenste gladde resultaat te behalen.

Wat doen bij een scheerwondje?

Bij het scheren kan het een keer gebeuren dat er een wondje ontstaat. Vervelend, maar geen reden tot paniek. De meeste wondjes in de schaamstreek genezen snel zonder problemen. Wanneer je een wondje veroorzaakt bij het scheren van schaamhaar rondom je vagina is het belangrijk dit niet aan te raken met je handen. Doe je dat wel dan loop je het risico dat bacteriën van je handen in het wondje komen waardoor het puistje gaat ontsteken. Gebruik een doekje om kort even wat druk op het wondje te geven. Ontsmetten is niet nodig. Spoelen met water en drogen met een schone handdoek is voldoende.

Alternatieve manieren om je vagina te ontharen?

Er zijn meerdere manieren om je schaamhaar rondom je vagina te verwijderen. Scheren is slechts één van de manieren. Alternatieven voor het scheren van je schaamhaar zijn:

 • Ontharing crème: het beste alternatief voor scheren vind ik ontharing crème. Lees er hier meer over
 • Schaamhaar scheren met je ladyshave: een ladyshave is een elektrisch scheerapparaat. Trim de lange haren eerst kort en scheer daarna rondom je vagina met de scheerkop. Trek de huid goed strak en scheer voorzichtig. Het voordeel is dat het snel en pijnvrij is. Het nadeel is dat het maar een kort glad resultaat geeft.
 • Epilator: een epilator is een apparaat dat de haartjes grijpt en uittrekt bij de wortel. Het voordeel is dat de haartjes langer wegblijven. Het nadeel is dat het pijn kan doen en je huid reageert met tijdelijke irritatie.
 • Harsen: met harsen of waxen worden de haartjes met wortel en al uit de huid getrokken. Het voordeel is dat de haartjes lang wegblijven en je een glad resultaat krijgt. Het nadeel is dat het pijnlijk kan zijn en het redelijk wat geld kost (bij een professionele salon).
 • IPL / Laserontharing: gebruikt sterk geconcentreerd licht om je haarzakje te vernietigen. Na verloop van tijd groeien er geen tot minder haren meer terug.

Zelf houd ik het bij scheren van mijn bikinilijn. Het is makkelijk, snel en ik ben er mee vertrouwd. Zeker als je voor het eerst je vagina gaat scheren raad ik je aan om voor scheren te kiezen. Je hebt er mogelijk al ervaring mee bij het scheren van je benen, dus je hebt de basis onder de knie, toch? Maar nogmaals, deze beslissing is aan jou. Kies wat het beste is voor jou situatie.


Heb je vragen? Stel ze gerust onder dit artikel! Ook tips zijn welkom!

[do_widget id=text-9]

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft 8 reacties

 1. Esther

  Om geen rode pukkeltjes en wondjes te krijgen scheer ik juist altijd droogn met talkpoeder( ik gebruik die van Zwitsal). Geen last van pukkeltjes of huidirritatie, heel vriendelijk voor vagina!

 2. Tam

  Hoe vaak moet je ongeveer je vagina scheren?

  1. Hanneke de Groot

   Hoi Tam,

   Ik heb jouw vraag beantwoord in het artikel. Zelf moet ik ongeveer om de 2 tot 3 dagen het gebied rondom mijn vagina scheren voor een glad resultaat. Doe ik dat niet dan ontstaan er stoppeltjes.

 3. Aliceinwonderland

  Ik scheer mijzelf in bad, in het badwater en gebruik geen scheerschuim. Dat lijkt tot nu toe altijd goed te gaan, of doe ik iets verkeerd?

  1. Hanneke de Groot

   Hoi Alice,

   Het scheerschuim doet hetzelfde als het badwater. Het legt een dun laagje op de huid wat er voor zorgt dat de huid beschermt wordt, de haartjes zachter worden en het scheermes beter over de huid glijdt. Jezelf scheren in bad is dus een prima manier, zeker als dit ook voor jou werkt.

  2. Mark

   Dat doe ik ook en heb geen last van plekken

 4. C

  Ook ik doe geregeld mezelf van onder scheren, per week wel eens verschillend maar toch wel 2 a 3 keer.
  Ik moet zeggen dat het bij me heel erg fijn voelt en hygiënisch., maar dat is persoonlijk.

  Ik scheer altijd in de richting mee, dit voor zo min mogelijke iritaties / bultjes.
  Omdat ik dat weet en doet, het scheren in de richting blijven ze bij mij altijd weg.

Geef een reactie