Vanaf welke leeftijd mogen jongens beginnen met scheren?

Je bekijkt nu Vanaf welke leeftijd mogen jongens beginnen met scheren?

Het moment dat jongens haargroei op het gezicht krijgen is het begin van de pubertijd. Het is één van de vele mijlpalen op de weg naar de volwassenheid. Dit artikel geeft een antwoord op de vraag vanaf welke leeftijd jongens mogen beginnen met scheren.
[do_widget id=text-8]

Wanneer begint het haar te groeien?

Gezichtsbeharing begint te groeien tijdens de puberteit of kort daarna. Dit gebeurt meestal tussen het 10e en 15e levensjaar (middelbare schoolleeftijd). Maak je geen zorgen als jij nog niet moet scheren op deze leeftijd, in sommige gevallen kan het voorkomen dat het haar pas op oudere leeftijd begint met groeien. Het komt ook voor dat het haar zich al voor het 10e jaar begint met groeien. Dit is allemaal volstrekt normaal.

Vanaf welke leeftijd mogen jongens beginnen met scheren?

Er is geen specifieke leeftijd waarop je moeten beginnen met scheren. Dat komt omdat jongens op verschillende leeftijden beginnen met de pubertijd en de pubertijd zich bij iedereen met een andere snelheid ontwikkeld.

Jongens moeten beginnen met scheren als de haargroei zich (duidelijk) laat zien en ze er zelf klaar voor zijn. Dat betekent dat er een snor of ander gezichtshaar ontwikkeld is, je dat niet mooi vindt of er last van hebt. Vanaf welke leeftijd je mag beginnen met scheren is dus een keuze die je zelf moet maken. Ouders kunnen hun zoon hierbij helpen, bijvoorbeeld door de juiste scheerspullen te kopen en uit te leggen hoe je moet scheren. Een goed scheermes is bijvoorbeeld de Gillette Fusion Proglide Power

Hoe scheren?

Als je voor het eerst gaat scheren kun je gebruik maken van een scheermesje en scheerschuim of een elektrisch scheerapparaat. Wanneer je gaat scheren met een scheermesje neem je het beste vooraf een warme douche of houdt je even een washandje met lauwwarm water op het gezicht. Dit warme water verzacht de haartjes en opent de poriën. Vervolgens breng je scheerschuim aan, dit voorkomt irritatie, beschermt de huid en maakt de haartjes zachter. Gebruik altijd een scherp scheermesje. Lees hier meer tips over hoe je het beste kunt scheren!

Hoe vaak scheren?

Als je eenmaal begint met scheren, moet je regelmatig scheren zodra het haar weer terugkeert of stoppels voelt. In eerste instantie zal je dat ongeveer een paar keer per week moeten doen, maar gedurende de pubertijd verschuift dat naar vrijwel dagelijks of om de dag scheren. Overigens ontwikkelt niet elke jongen een even sterke baardgroei. Als je maar een paar keer per week moet scheren is dat geen reden om je zorgen te maken.

Conclusie

Jongens moeten beginnen met scheren zodra ze daar zelf klaar voor zijn. Ouders moeten die keuze niet voor hun zoon bepalen maar hem helpen het juiste moment te bepalen (haargroei zichtbaar) en uit te leggen hoe het scheren in zijn werk gaat. De leeftijd waarop jongens beginnen met scheren varieert sterk en is mede afhankelijk van het moment dat de pubertijd zijn intrede doet en de mate van haargroei. Bij sommige tieners groeit de baard en snor niet voor hun 18e terwijl deze bij anderen al op het 10 levensjaar begint. Bij sommige mannen ontwikkelen zich zelfs nooit echt een sterke baardgroei. Wanneer gezichtshaar een probleem wordt voor je, dan is dat een goede indicatie van het moment om te beginnen met scheren.
[do_widget id=text-9]
Fotocredits: First time shaving, uitsnede, Illusive Photography

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 7 reacties

  1. ibo

   ik ben 12 en ik heb me geschoren

 1. Anoniem

  Ik ben 15 en ik heb al een volledige baard. Ik scheer me elektrisch en met een scheermes. Ik gebruik alles van Gilette en mijn baardgroei is erg snel dus ik moet me vaak scheren.

 2. Pieter

  Ik scheer mij dagelijks met Boldking dat zijn sowieso de beste mesjes en goedkoper en beter voor het milieu, je kunt ze nl. Gratis retouneren na gebruik. Gillette sponsort deze site zwaar dus dat is niet specifiek het beste mesje.

   1. anoniem

    Proficiat ik ben 17 en heb me nooit geschoren

 3. Tio

  doet men er ook after shave op? Zoals Brut Tabac Fresh up of van Nivea after shave. Er zijn wel duurdere maar die kosten veel geld. Ik vind die geuren heel erg lekker en fris ruiken. In de bouw doen ze altijd after shave op.

Geef een reactie