Baard raakt uit de mode

Je bekijkt nu Baard raakt uit de mode

De baard raakt uit de mode en is lang niet altijd zo praktisch, stoer en sexy als van te voren gedacht. Een gladgeschoren gezicht wordt juist weer als aantrekkelijker beoordeeld, zo blijkt uit een recente studie. De baardentrend is dan ook over zijn hoogtepunt heen. Zeker bij de hippe mensen zal de baard het komend jaar plaats maken voor een nieuwe look.

De eerste tekenen

Baarden zijn in korte tijd immens populair geworden. Dat de baard uit de mode raakt werd dan ook al door veel mensen en trendwatchers voorspeld. De eerste tekenen dat de baad uit de mode raakt zijn onder andere het ontbreken van een volledige baard op de catwalk en modeshows (zie foto boven: steeds minder baarden, en als er nog haar op het gezicht staat slechts zeer dun en kort), het grote aantal mannen dat nu met een baard rondloopt en de voorspellingen die diverse trendwatchers doen. Ook op internet forums en blogs geven vrouwen aan de baard steeds minder sexy te vinden.

Verklaring

Vooral voor de laatste twee voortekenen van het uit de mode raken heeft de universiteit van New South Wales een verklaring gevonden. Een baard wordt alleen aantrekkelijk gevonden als er relatief weinig mensen zijn hun gezichtshaar laten staan. Nu heel veel mannen een baard laten staan neemt de aantrekkingskracht van een behaarde kin af. In een omgeving waar veel baarden voorkomen, wordt een gladgeschoren gezicht juist als aantrekkelijker beoordeeld, zo blijkt uit de studie. De baardentrend is dan ook over zijn hoogtepunt heen. De bevindingen verklaren volgens de wetenschappers waarom baarden na verloop van tijd altijd weer uit de mode raken (en een decennia later weer terug in de mode komt).

Gladgeschoren of een snor

De baardhype begon met stoppels in het gezicht van hipsters. De stoppels hielden een paar seizoenen stand en leverden de opmaat naar de baard. Nu de baard langzaam aan vervanging te is zien we verschillende trends verschijnen. Diverse filmsterren zijn weer terug blij een glad geschoren huid. Deze trend zien we ook op de catwalk. Wat we ook op de modeshows zien is nog wel haar in de vorm van een snorretje of haar op de kin, maar met de wangen glad geschoren.

Hoewel de mode van de catwalk en modehuizen meestal even tijd nodig heeft om populair te worden betekent dat we de komende tijd minder baarden in het straatbeeld gaan zien en steeds meer terug gaan naar een gladgeschoren gezicht of alleen haar op de kin of een snor. Misschien wil je jou baard er ook wel afscheren dit nieuwe jaar?

Hoe baard verwijderen

Je baard verwijderen is stukken makkelijker dan je denkt. Voor het scheren knip je alle haartjes kort, dan kun je met een schaar, tondeuse of baardtrimmer doen. Voor het beste resultaat zorg je er voor dat de haren niet langer zijn dan korte stoppels van enkele mm lang. Neem nu een korte warme douche of leg een natte warme handdoek enkele minuten op je gezicht. Door het water worden de haartjes week. Breng scheerschuim aan op je gezicht en pak een nieuw en scherp scheermesje en begin je met scheren. Meer tips lees je hier.

Meer artikelen gerelateerd aan gezichtsverzorging

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Jan

  Ach, lekker laten staan als je dat zelf prettig vindt en niet te veel kijken naar wat anderen vinden. Daar zijn we niet gevoelig voor toch, …of wel? 😉

 2. Karin

  Hmm, ben het wel een beetje eens met wat er in dit artikel staat. Ik vind mijn vriend super sexy met baard (kan hem ook niet meer zonder voorstellen), maar nu steeds meer mannen een baard laten groeien vind ik het steeds minder mooi worden. Grappig dat dit onderzoek dat bevestigt haha

 3. Deetz

  E I N D E L I J K ! ! ! ! ……al die wannabe houthakkers, Vikings. Noormannen en Alaska troopers.

  Omdat het in een modeblad staat gaan in één keer al die meelopers een baard laten groeien. Bespottelijk vind ik dat.
  Baardje, tattoo’tje en je bent helemaal de man. NOT!
  Zogenaamd “ruig” maar dan wél 20 minuten voor de spiegel staan om je baard te kammen, te waxen, te wassen, te kleuren, te krullen, bij te punten, geurtje er in, ……..what ever.
  Het ziet er niet uit en dat kudde gedrag … bespottelijk! Maar dat is mijn mening dan maar….

 4. RON

  Afschuwelijk een glad geschoren gezicht. Eruit zien als een wijf. Lekker laten staan die baard.
  Ik had al een baard voor deze trend in 2013 begon. En ook na deze trend hou ik hem. Wat in of uit is boeit me vrij weinig.
  Zelf vind ik de meeste mannen aanzienlijk opknappen van een baard. Er zijn zelden mannen waarbij ik een gladgeschoren gezicht mooier vind.

  1. Peter

   Helemaal mee eens. Ook ik vind een baard veel beter staan. Heb jaren een glad geschoren gezicht gehad maar laat op dit moment ook mijn baard staan en dat pas na 62 jaar. Ik weet nu al zeker dat ik nooit meer zonder baard wil. Het staat geweldig sexy en mannelijk. Dus mannen laat je niet van de wijs brengen en laat lekker je baard staan !

 5. Tom

  Mooi, iedereen die een baart heeft hoor je nu zeggen dat ze hem al voor de trend hadden.

  1. Jos Bours

   Baard met een D op het eind aub.

Geef een reactie