Wie wekelijks of misschien wel dagelijks zijn gezicht, benen of het haar op andere plekken moet wegscheren vraagt zich waarschijnlijk af hoe snel haren groeien en hoe het komt dat er zo snel stoppels ontstaan. Dit artikel geeft een antwoord op die vraag.
Hoe snel groeien haren
Haar groeit over het hele lichaam ongeveer even snel, zo’n 0,1 tot 0,4 mm per dag. Gemiddeld groeit een hoofdhaar ongeveer 0,35 millimeter per dag. Bij baardharen is dat gemiddeld 0,38 mm en bij wenkbrauwen 0,16 mm. De snelheid waarmee haren groeien is verschillend per persoon en varieert bovendien met leeftijd en gezondheid. Bij gezonde mensen groeit haar het snelst tussen de 16 en 24e levensjaar. Ongeknipt kan een hoofdhaar tot op de knieën groeien, een haar kan wel tot 106 cm lang worden. De gemiddelde lengte waarmee een ongeknipte haar in een jaar kan groeien is ongeveer 12 cm.
Hoe groeien haren?
Elke haar groeit uit een klein huidzakje (follikel) waar de haarcellen(in de papil) worden aangemaakt. De nieuwe cellen drukken de oud gevormde cellen omhoog waardoor de haar groeit. Haren bestaan uit een wortel en een schacht. De schacht is het zichtbare deel van de haar. De haarschacht, het deel van de haar dat we zien, is eigenlijk het dode deel van de haar. De haar stopt vervolgens met groeien en blijft nog enkel maanden op je hoofd aanwezig voordat hij uitvalt.
De levensduur van een haar is ongeveer 4-6 jaar, waarna hij uitvalt en wordt vervangen. Het haar groeit en vernieuwt zich voortdurend. Als de haar uitvalt of losgetrokken wordt komt hij samen met de haarwortel los. De follikel met de papil waar de haarcellen worden gemaakt blijft echter zitten. Onderin de papil worden steeds nieuwe cellen gevormd. De nieuwe cellen verplaatsen zich naar de oppervlakte van de huid. De nieuwe haar groeit dus uiteindelijk terug op dezelfde plek als waar de oude haar zat. Daar zal hij ook weer ongeveer 4-6 jaar groeien waarna de haar uitvalt en vervangen wordt.
De groei van het haar verloopt in drie stappen:
1. De vijf tot zevenjarig groeifase (anagene fase)
2. De een tot twee weken durende overgangsfase (katagene fase)
3. De twee tot vier maanden durende rustfase (telogene fase)
Dit proces blijft zich herhalen. Haar groeit dus een tijdje, blijft eventjes en valt dan weer uit. Uit elke haarpapil groeit gedurende een mensenleven ongeveer 12-20 keer een nieuwe haar. Daarna is de haarpapil uitgeput en zal hij geen nieuwe cellen meer aanmaken en zal er geen haar meer groeien uit dat haarzakje.
Wie dit begrijpt snapt ook de reden van kaal worden. Met name bij mannen wordt dit niet alleen veroorzaakt door ouderdom van de haarpapil maar ook doordat hormonen een signaal geven aan de papil om vroegtijdig (dat kan al vanaf de pubertijd) te stoppen met het produceren van cellen.
Gevolgen van scheren en knippen op de haargroei
Door te knippen of scheren haal je slechts het bovenste (dode) deel van de haar weg. De haarpapil, haarwortel en onderhuidse haar groeit dus gewoon verder en zal na ongeveer 2 tot 5 dagen weer zichtbaar boven de huid aanwezig zijn. Je beïnvloedt door te scheren niet de haargroei. Ook door haren uit te trekken (epileren) of te harsen verwijder je alleen de haarwortel en haarschacht. Na verloop van tijd groeit er opnieuw een nieuwe haar. Het voordeel is wel dat er geen stoppelvorming optreedt. Het verwijderen van de haar heeft geen gevolgen voor de groeisnelheid.
Meer artikelen gerelateerd aan gezichtsverzorging
Fotocredits: CLG_8205, uitsnede, kiwinky
Grappig. Als kapster valt mij altijd op dat er best verschil zit tussen mensen.
Ja, grappig