Baard afscheren / verwijderen

Je bekijkt nu Baard afscheren / verwijderen

Het moment is daar, je wilt je baard afscheren. Het op de juiste manier knippen en afscheren is belangrijk om pijn en een geïrriteerde huid te voorkomen. In dit artikel bespreken we hoe je eenvoudig en pijnloos je baard kunt verwijderen.
[do_widget id=text-8]

Het juiste moment

De baard afscheren kan toch altijd? Ja en nee. Doordat het waarschijnlijk een flinke tijd geleden is dat je jou gezicht geschoren hebt zal je huid een stuk gevoeliger zijn. Ook is de huid onder de haren waarschijnlijk een stuk lichter waardoor na het scheren de contouren van je (afgeschoren) baard zichtbaar zijn. Het juiste moment voor het afscheren van je baard is aan het begin van het weekend zodat je huid bij kan komen van het scheren en bij kan kleuren. Daarnaast geeft het jou de tijd om te wennen aan je nieuwe look, voordat je die aan je vrienden en collega’s laat zien.

De haren afknippen met een schaar

Voordat je gaat scheren is het belangrijk dat je de haren zo kort als mogelijk knipt. Dit zal het scheren vergemakkelijken. Met een schaar knip je de haren zo dicht als mogelijk tegen de huid weg. Dit doe je het beste voor de spiegel zodat je kunt zien wat je doet. Vervolgens gebruik je een elektrisch apparaat (geen scheerapparaat!) zoals een tondeuse of trimmer om de haartjes nog korter te krijgen. Natuurlijk kun je ook een tondeuse gebruiken. Voor het beste resultaat zorg je er voor dat de haren niet langer zijn dan korte stoppels van enkele mm lang.

Scheren van de baard

Als je de baardharen zoveel als mogelijk terug geknipt hebt is het tijd om te gaan scheren. Maak nu een washandje of handdoek nat met warm water en was daar je gezicht mee. Houdt het washandje enkele minuten op de huid. Eerst een warme douchte nemen kan ook. Het warme water zet de poriën open en maakt de haartjes zachter. Dit zal het scheren vergemakkelijken.

Smeer de baard nu goed in met scheerschuim en wacht een minuut voordat je begint met scheren. Gebruik een scherp scheermes en trek de huid strak terwijl je het mes over de haartjes trekt. Duw niet te hard maar laat het scherpe scheermesje zijn werk doen. Scheer eerst met de haarrichting mee. Als je klaar bent was je het gezicht met warm water en controleer of je niks vergeten bent. Ben je helemaal klaar? Was je gezicht dan nogmaals met koud water om de poriën weer dicht te zetten.

Omdat het waarschijnlijk een lange tijd geleden is dat je jezelf geschoren hebt scheer je (nog) niet tegen de haarrichting in. Als je huid over een weekje weer gewend is aan het dagelijkse scheren kun je dit wel doen om zo het meest gladde scheerresultaat te krijgen.

Bijhouden of opnieuw laten groeien

Nu je zonder (een deel van) je baard door het leven gaat zal je weer dagelijks of om de dag moeten scheren om een gladde huid te houden. Lees hier tops over hoe je het beste scheert. Je kunt natuurlijk ook je baard weer laten groeien.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren


Fotocredits: Shaving, uitsnede, Justin

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Hugo

    Na lang twijfelen mijn baard verwijderd. Was best nog een klusje, nu ik dit lees weet ik waarom. I had de haartjes zo kort als mogelijk mogelijk moeten wegscheren met de tondeuse voordat ik met het mesje aan de slag ging…

Geef een reactie