Een baard is vies en onhygiënisch! Regelmatig maar niet dagelijks wassen!

Je bekijkt nu Een baard is vies en onhygiënisch! Regelmatig maar niet dagelijks wassen!

Een tijdje terug was er radiozender BNR een item over hoe ongezond en niet hygiënisch het hebben van een baard is. In de uitzending werd een onderzoeker (gespecialiseerd in voeding en hygiëne) aan het woord gelaten. Zijn conclusie was dat een baard een bron van bacteriën is. In dit artikel lees je meer over zijn argumenten en onze mening daarop.

Een baard is een bron van bacteriën, schimmels en ziektekiemen

Onze huid zit vol bacteriën, dus het is logisch dat die ook in een baard te vinden zijn. Een baard groeit rond de mond en onder de neus. Bacteriën uit de mond en neus kunnen zich van daar uit nestelen in de haren. Die bacteriën zijn voor jezelf meestal niet schadelijk, maar voor andere mensen wel. Partner en familieleden zullen er niet direct ziek van worden, omdat ze er regelmatig mee in aanraking komen en resistentie opbouwen. Andere mensen kunnen er echter wel ziek van worden, met name mensen met een verminderde weerstand.

Het type bacteriën wat op je huid en in je baard leeft wordt pas schadelijk, zodra ze geactiveerd worden. Daar zijn bepaalde triggers voor, zoals een verlaagde weerstand of open wond. Het is nog niet aangetoond dat ook ziekmakende bacteriën (bijvoorbeeld verkoudheidbacteriën) in de baard leven en via de haren overdraagbaar zijn. Toch wordt over het algemeen wel geadviseerd om mensen die veel in aanraking komen met risicogroepen als ouderen, zieken of kinderen, om bijvoorbeeld bij het koken een baardnetje te dragen vanwege de hygiëne en het voorkomen van verspreiding van ziekmakende bacteriën. En natuurlijk zoveel mogelijk met je handen van je gezicht afblijven

Etensresten blijven makkelijker hangen

De bacteriën en ook schimmels in je baard leven van de vetten, huidresten en etensresten die in de haren blijven hangen. In een baard blijven over het algemeen wel wat meer etensresten hangen, waar bacteriën sneller op groeien. Baarden herbergen meer ziektekiemen omdat gezichtshaar stugger is dan ander haar. Het vangt dus gemakkelijker vuil en bacteriën op.

Regelmatig, maar niet dagelijks wassen

Gek genoeg laat onderzoek zien dat het dagelijks wassen van je baard tot meer ziekmakende bacteriën leidt dan het wekelijks wassen van de baard. Blijkbaar zorgt je eigen lichaam en de bacteriën zelf er ook voor dat er verschillende bacteriën in toom worden gehouden, mits daarvoor de tijd wordt geboden. Een baard is een omgeving met veel “concurrentie” tussen verschillende bacteriën. De beestjes voeren een strijd voor eten, middelen en plaats. Dus produceren ze stoffen die op antibiotica lijken. Te hygiënisch is dus ook niet goed. Dan krijg je misschien weer huidirritaties. Conclusie: was je baard niet dagelijks maar één keer in de zoveel tijd met een goede baard shampoo.

Het valt dus allemaal wel mee

Het valt dus allemaal wel mee. Het is niet zo dat je ziek wordt van een wat onhygiënische baard. Hoewel een glad geschoren huid hygiënischer is worden je eigen familieleden niet zomaar ziek van de bacteriën in je baard. Ook jijzelf wordt niet zomaar ziek van de bacteriën en schimmels die leven van de huid- en etensresten. Wel is het advies voor zaken waar je veel in contact komt met etenswaren of medische hulpmiddelen om extra aandacht te besteden aan de risico’s van de bacteriën die in je baard leven.

Meer artikelen gerelateerd aan gezichtsverzorging

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Colin

    Precies, al die berichten over dat baarden viezer zijn dan een wcbril zijn allemaal fabeltjes en onzin. Ik was mijn baard om de twee dagen en dat is meer dan prima.

Geef een reactie