Ingegroeide haartjes verwijderen

Je bekijkt nu Ingegroeide haartjes verwijderen

Niets vervelender dan ingegroeide baardhaartjes of schaamharen. In dit artikel leggen we je uit hoe je een ingegroeid haartje verwijderd.

Oorzaak ingegroeide haartjes

ingegroeid-haartje-twee-vormen-verwijderen

In tegenstelling tot hoofdharen, zitten er op het lichaam en op het gezicht vooral gekrulde haren. Deze haartjes zijn ook meestal iets stugger, dikker en scherper. In ruim 99% van de gevallen verloopt de terugroeien van een haar goed, maar af en toe blijft een haar onder het huidoppervlak steken of krult de haar terug naar de huid toe. Haartjes kunnen spontaan in de wand van een haarzakje of gekruld terug in de huid groeien, maar het probleem ontstaat meestal door scheren, vooral door te kort afscheren van de baard- of schaamharen. Scheren geeft een haartje een scherp puntje dat sneller in een haarzakje of in de huid prikt. De nieuwe haar (of het deel dat achterblijft) moet vervolgens weer door het huidoppervlak zien te groeien, maar dat gaat mis… Het haartje blijft echter wel doorgroeien, alleen dan vlak onder de huidoppervlakte.

Ingegroeid haartje verwijderen

Zolang het haartje en bobbeltje nog niet ontstoken is kun je met een pincet het haartje uittrekken. Meestal gaat dat niet zo gemakkelijk omdat het haartje vlak onder de huidoppervlakte zit. Je kunt het dus niet zomaar pakken met een pincet. Maak een washandje nat met heet water en leg het een paar minuten op het ingegroeide haar. Zorg dat het compress goed warm blijft, zodat het de huid kan verzachten. Na een tijdje zal het ingegroeide haar zichtbaar worden onder het huidoppervlak. Pak nu een puntig/scherp pincet en desinfecteer het. Heb je geen scherp pincet? Koop er dan hier een. Probeer het haartje voorzichtig met de pincet beet te pakken. Lukt dat niet, probeer dan heel voorzichtig iets onder de huid te komen. Meestal kun je dan achter/onder het haartje komen en het zo lostrekken uit de huid. Vervolgens is het een kwestie van de haar in zijn geheel er uit te trekken. Je zal nu zien dat het haartje in een boogje in de huid is gegroeid.

Let op, met dat laatste beschadig je de huid en maak je een wondje, dit kan een lelijk littekenen en zelfs een ontsteking geven. Wees dus voorzichtig. Krijg je het haartje zelf niet weg? Ga dan naar een schoonheidsspecialiste of naar de huisarts. Ook als het bobbeltje ontstoken is, er pus uitkomt en het flink opgezwollen is dan raden we je aan contact op te nemen met de huisarts. Op tijd naar de huisarts gaan bij een ontsteking en pijn kan je later veel leed besparen! De huisarts kan steriel het haartje verwijderen, het pus eruit laten en je zondig antibiotica voorschrijven.

Herkennen

Ingegroeide haren kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar met name in de hals, billen, bikinilijn en op plekken waar schaamhaar groeit hebben de meeste mensen er last van. Het ingroeien van de haar voel je zelf niet. Wel zal de huid langzaam gaan irriteren. Er ontstaat een klein (meest iets roder dan je huid) bobbeltje, dat vaak wat gaat jeuken en irriteren. Het afweermechanisme wordt actief waardoor de huid rood wordt en jeuk en bultjes ontstaan die uiteindelijk ontstekingen kunnen worden. Het bultje zal nu pijnlijk en irriterend aanvoelen. Onze tip is daarom om met enige regelmaat te controleren of er haartjes ingegroeid zijn en deze zo snel mogelijk te verwijderen.

Meer artikelen gerelateerd aan gezichtsverzorging

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Geert

  Dankjullie wel voor dit artikel. Ik kreeg het haartje maar niet te pakken onderhuids, zelfs niet met een scherpe pincet. Het klinkt vreemd maar ik heb een nieuwe tandenstoker gepakt en de huid iets weggekrapt om onder de huid/ bij het haartje te komen. Plots kwam het haartje te voorschijn en kon ik het eenvoudig pakken met de pincet. Het haartje was prachtig in een boogje naar beneden gegroeid! Heb de tandenstoker zorgvuldig gebruikt dus geen groot wondje en ook geen litteken! Mijn scheertip dus voor ingegroeide haren 🙂

  1. Mm1508

   Bedankt voor de tip 🙂

 2. Diederick

  Had laatst ook een ingegroeid baard haartje en dat werd ook een bult waar ik veel last van had. Had een tip gekregen om regelmatig de huid te schrubben en heb sinds dien bijna geen last meer van ingegroeide haartjes, echt top dus!

 3. Jan

  K heb het bultje uitgeknepen hen het toen makkekijk daarna kunnen weghalen

 4. Angelique

  Als je een grote ontsteking hebt kun je appelazijn(bio) gebruiken..met een watje steeds deppen, zo krijg je de ontsteking er vaak uit. Prikt wel erg maar alles beter dan een ontsteking. Daarna de huid verzachten met cocosolie, (paar uurtjes en dan weer wassen) heeft ook een antibacteriele werking

 5. Ayse

  Hallo, ik heb al heel lang last van ingegroeide haartjes. Ik heb altijd alle ingegroeide haren zelf met een pinset proberen uit te halen of uitknijpen, maar nu heb ik heel veel littekens op mijn benen die al heel lang niet weggaan. Er zijn ook aantal haartjes die onder mijn huid zijn gebleven. Je ziet het wel, maar kan her haartje niet uithalen. Zijn er misschien enkele tips die jullie aanraden voor mij? Want ik heb bijna alles geprobeerd, zoals scrubben, verschillende crémes tegen ingegroeide haartjes,.. maar niets geeft een resultaat..

  1. Tweetie

   Heb ik indertijd ook gehad op mijn benen. Ik ben er nu helemaal vanaf doordat ik met ipl mijn haren heb laten verwijderen. Intense Pulse Light werkt ook als t haartje dus nog onder de huid zit. Hopelijk gaat dit jou ook helpen!

Geef een reactie