Epilator werkt niet: haartjes groeien al na een week weer terug

Je bekijkt nu Epilator werkt niet: haartjes groeien al na een week weer terug

Op scheertips.com beantwoorden we regelmatig vragen van lezers. Deze week een vraag van Sylvana. Zij heeft sinds kort een epilator en heeft daarmee de haartjes op haar benen, bikinilijn en oksels verwijderd. Ze merkt nu dat de haartjes na een week al weer terug groeien (stoppels?). Werkt de epilator wel?

Wat doet een epilator?

Een epilator of epilady maakt gebruik van een roterende kop vol kleine pincetjes die de haartjes vastgrijpen en vervolgens met wortel en al uit het haarzakje trekken. Doordat de haartjes met wortel en al uit de haarzakjes getrokken worden, duurt het even voordat de nieuwe haren weer beginnen te groeien (tot wel 4-6 weken). Je krijgt geen stoppels omdat de haartjes met een fijne punt teruggroeien en niet zoals bij scheren, met een stompe punt. Bij scheren worden de haartjes alleen tot op de huid afgesneden en zijn ze na enkele dagen al weer zichtbaar.

Op zoek naar een nieuwe of betere epilator? Wij hebben een aantal apparaten getest en vinden de Braun Silk-epil 9 en de Philips SatinPerfect het best en prettigst werken.

Haartjes groeien snel terug

haartjes groeien verborgen in huid

De uitgetrokken haartjes zijn niet de gene die na een week al weer zichtbaar zijn. De haartjes die je kort na het epileren weer ziet groeien, zijn haartjes die tijdens het epileren verborgen onder de huid lagen. De epilator heeft ze dus niet uit kunnen trekken, in tegenstelling tot de zichtbare haren.

Haar groeit namelijk in cyclussen. Alle haren op je huid steken nooit allemaal tegelijkertijd boven de huid uit. Met een epilator verwijder je dus alleen de zichtbare haren. In de weken daarna komt een deel van de dan nog verborgen haartje boven de huid. Daardoor lijkt het er op dat epileren niet werkt, maar dat is dus niet zo. Dat zijn gewoon de haartjes die nog moesten groeien en dan zichtbaar zijn. Het zijn dus geen stoppels.

Herhalen

Om die reden is het belangrijk om als beginner een maand lang één keer per week te epileren, om alle haartjes met haarwortel te verwijderen. Daarna zal je zien dat het even duurt voordat haren weer zichtbaar zijn (tot enkele weken). Je kunt dan om de 3 weken epileren. Daarnaast heeft het als voordeel dat je kunt wennen aan de pijn. Het zal steeds minder ongemakkelijk aanvoelen.

Meer artikelen gerelateerd aan gezichtsverzorging

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Sylvana

  Bedankt Hanneke voor jullie antwoord, ik ga dan de komende weken nog even door met epileren 🙂

  1. Hanneke (redacteur scheertips.com)

   Graag gedaan Sylvana

 2. kyra

  Beste,

  als je dus een maand volhoud met regelmatig epileren en je wacht een aantal weken, wil dat zeggen dat je been terug volstaat met korte haartjes zoals de eerste keer epileren?
  Want ik ben er terug mee begonnen en mijn been stond uiteraard vol haartjes en het was vrij pijnlijk maar ik ga het nu wel proberen vol te houden, maar als mijn benen na die maand opnieuw vol haartjes staan vrees ik niet dat ik het zal volhouden 😉
  of zijn het dan veel minder haartjes die terug gegroeid zijn?

Geef een reactie