Voorkomen ingegroeide haartjes bij mannen met donkere huid

Je bekijkt nu Voorkomen ingegroeide haartjes bij mannen met donkere huid

Bijna alle mannen hebben er wel een keertje last van, ingegroeide haartjes als gevolg van scheren. Ingegroeide haartjes komen voor bij elke etniciteit maar vooral mannen met een getinte huid lijken er vaker last van te hebben dan mannen van andere rassen. Getinte mannen moeten daarom extra zorg besteden aan het voorkomen van ingegroeide haartjes.
[do_widget id=text-8]

Ingegroeide haartjes en kroeshaar

De belangrijkste reden waarom zwarte mannen vaker ingegroeide haartjes hebben dan blanken of Aziaten is het krullend (kroes)haar. Omdat krullend haar van nature terugdraait naar de huid tijdens de groei kunnen mannen met dit type haar hier meer last van hebben. Uit een grootschalig onderzoek bleek dat mannen met krullend haar maar liefst 50% meer kans hebben op ingegroeide haren dan mannen met stijl haar.

Het lichaam herkent ingegroeide haren als lichaamsvreemd, net zoals bij een splinter. Het afweermechanisme wordt actief waardoor de huid rood wordt, gaat jeuken en bultjes ontstaan die uiteindelijk ontstekingen kunnen worden. Deze ontstekingen kunnen vervolgens weer leiden tot littekens, bijvoorbeeld als de bultjes beschadigen. Het is daarom zaak om de bultjes zo veel als mogelijk te voorkomen.

Scheertips voor donkere mannen

Ook al bepaalt de haargroei dat je een grotere kans hebt op ingegroeide haartjes, toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om jezelf te beschermen. De eerste tip die we je mee willen geven is dat je de haren niet te dicht op de huid afscheert. Dat betekent dat je alleen met de haargroei richting mee (meestal van boven naar beneden) scheert en nooit tegen de haargroeirichting in. Scheer je wel tegen de haargroeirichting in dan heb je een grotere kans op ingroei doordat de haartjes zeer kort op de huid verwijderd worden.

Daarnaast is een goede voorbereiding belangrijk. Gebruik warm water om de huid te bevochtigen, de haartjes week te maken en de poriën open te zetten. Dit vergemakkelijkt het scheren en voorkomt irritatie en ingegroeide haartjes. Een simpele korte douche of een minuut een lauwwarme handdoek op het gezicht leggen is voldoende.

Lees hier meer algemene tips voor het voorkomen van ingegroeide haartjes.

Is er toch een haartje ingegroeid? Verwijder het zo snel mogelijk, hoe je dat doet lees je hier. Probeer bij de volgende scheerbeurt te voorkomen dat je over het bultje (ingegroeide haartje) scheert, zodat dit plekje goed kan genezen.

Wij horen graag jou ervaringen, laat ons in de reacties hieronder weten wat jij als getinte man doet om huidirritatie en ingroeiende haartjes te voorkomen.
[do_widget id=text-9]

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Shurendy

    Ik heb hier erg veel last van, zijn er nog meer tips?

Geef een antwoord