Na elke scheerbeurt last van wondjes en sneetjes en lijkt niets te helpen? Je bent niet de enige die daar last van heeft. In dit artikel bespreken we enkele tips om wondjes en sneetjes te voorkomen tijdens het scheren.
[do_widget id=text-8]
Algemeen advies
Ik begin met het beschrijven van enkele algemene adviezen, die je waarschijnlijk wel al kent. Daarna geef ik een 4-tal persoonlijke tips die mij helpen om scheerwondjes te voorkomen.
- Gebruik scherpe scheermesjes. Scheer niet te lang door met oude versleten en botte mesjes. En dat geeft een minder glad en pijnlijk resultaat, met huidirritatie en snijwondjes tot gevolg. Vervang ze regelmatig.
- Gebruik scheerschuim om je huid te beschermen. Zorg voor een mooie egale dunne laag die overal ongeveer even dik is. Het scheerschuim zorgt er ook nog eens voor de het mes beter glijdt.
- Laat het scheermes het werk doen. Druk niet te hard op het mes maar laat het als het ware zweven over je huid en scheerschuim.
- Zorg dat je huid schoon is. De huid goed nat maken met warm water (in de douche, in bad of door een lauwwarme handdoek op te leggen) is normaal gesproken meer dan voldoende om de huid schoon te krijgen en eventuele losse huidcellen te verwijderen. Hiermee zorg je er bovendien voor dat de huid ontspant en de haartjes week/zacht worden door het warme water.
- Een van de meest onderschatte scheertips is wat ons betreft het strak trekken van de huid. Op deze manier kun je de haartjes wegscheren die in huidplooien of op andere minder goed bereikbare plaatsen groeien. Door het opspannen glijdt het mes gemakkelijk over de huid en heb je minder kans op wondjes.
Scheertips om wondjes en sneetjes te voorkomen
Hieronder geef ik een aantal tips die mij persoonlijk helpen om zonder problemen te scheren. Deze tips kunnen niet los gezien worden van bovenstaande adviezen. Je past bij voorkeur zowel bovenstaande als onderstaande tips toe om zo wondjes en sneetjes te voorkomen
- Gebruik in plaats van scheerschuim eens een niet-schuimende scheergel. Niet schuimende scheergel is meestal doorzichtig. Daardoor kun je beter zien waar je scheert en kun je voorkomen dat je te laat oneffenheden als huidplooien en bobbeltjes opmerkt.
- Laat je huid eerst genezen en rusten. Wanneer je enkele dagen vrij bent, overweeg dan om je enkele dagen niet te scheren. Je huid kan zo tot rust komen, de wondjes kunnen genezen en de bobbeltjes kunnen verdwijnen. Moet je jezelf toch scheren, voorkom dan dat je over de puistjes, bobbeltjes of korstjes heen gaat met het mes.
- Heb je echt alles geprobeerd, dan is het misschien een goede optie om elektrisch te gaan scheren. Elektrisch scheren kan met het juiste scheerapparaat bijna net zo glad scheren als met een scheermesje. Met een scheerapparaat heb je nul kans op scheerwondjes. In dit artikel hebben we de twee beste scheerapparaten voor de gevoelige huid beschreven.
- Wil je toch met een scheermesje blijven scheren, neem dan contact op met een dermatoloog of huidarts. Het kan nooit kwaad om professioneel advies in te winnen als je echt alles al hebt geprobeerd.
Mogelijke oorzaken van snijwondjes
Om bovenstaande tips goed te kunnen begrijpen wil ik nog even kort ingaan op de oorzaken van snijwondjes. De meest voorkomende oorzaak van wondjes zijn het gebruik van botte mesjes of te gehaast scheren. Maar zelfs als je zo voorzichtig als een chirurg bent, snijwondjes zijn nooit 100% te voorkomen. Met name de wondjes die ontstaan wanneer je met het mesje een bultje, uitstulping of huidplooi raakt.
Mocht je jezelf tijdens het scheren snijden, lees dan hier wat je moet doen om snijwondjes door scheren te behandelen en het bloeden te stoppen.
Meer artikelen gerelateerd aan scheren
Met je ene hand de huid goed opspannen / strak trekken en met de andere hand scheren doet al wonderen.