Hoe scheren met een scheermes

Hoe scheren met een scheermes

Dit artikel beschrijft hoe je het gezicht het best kan scheren met een scheermesje.

Wanneer scheren?

Je zou zeggen dat elk moment geschikt is om je gezicht te scheren. Toch is dat niet zo. Wie gaat scheren doet dat het beste voor de maaltijd. De spijsvertering zorgt er voor dat je bloedvaten uitzetten en dit verhoogt het risico op snijwondjes. Scheren doe je bovendien bij voorkeur na een warme douche zodat de huid ontspannen is en de haartjes zacht zijn.

Stap 1: Maak je huid goed nat: douchen of nat washandje

Wanneer men met een scheermes scheert, wordt aanbevolen de haartjes eerst nat te maken met een warm water, een nat washandje, of onder de douche. Om zo goed en glad mogelijk te scheren is water nodig is om de huid glad te maken. Water is naast een goed scheermesje het allerbelangrijkste tijdens het scheren. Door het douchewater of door 30 seconden een washandje met warm water tegen je baardharen te houden staan je poriën meer open en zijn de haartjes zachter. Dit vereenvoudigt het scheren doordat het mesje beter over de natte huid glijdt en zorgt voor een gladder eindresultaat. Koud water laat daarentegen de poriën sluiten en maakt de huid wat stugger, met meer scheer irritatie en lelijke snijwondjes tot gevolg.

scheren-huid-nat-makenhoe-haartjes-soepel-maken-washandje

Stap 2: Breng scheerschuim aan

Wrijf nu je (vochtige) gezicht in met scheerschuim. Spuit een bolletje scheer¬schuim in de palm van je ene hand en breng het met de andere hand op je gezicht aan. Maak hierbij draaiende bewegingen en verdeel het schuim goed. Wacht enkele minuten. Hoe langer het inwerkt, hoe zachter de huid wordt en des te makkelijker het scheren gaat. In plaats van scheer¬schuim kunnen ook andere scheerproducten gebruikt worden.

hoe-scheerschuim-aanbrengen

Stap 3: Scheren

Start met het scheren van je gezicht. Scheer de eerste keer met de haarrichting mee.
Begin met het scheren van de kaken, kaaklijn, bakkebaarden, en wangen. Trek de huid strak terwijl je het mes over de haartjes trekt. Duw niet te hard maar laat het scherpe scheermesje zijn werk doen. Het scheer¬mesje moet licht over de huid glijden. Spoel na elke haal de haartjes uit het scheermes met koud water. Restjes van schuim en haartjes maken het scheren moeilijker en vergroten de kans op sneetjes en wondjes.

hoe-kaken-kaaklijn-kin-scherenhoe-scheren-met-scheermes

TIP: Gebruik altijd een scherp scheermes. Afhankelijk van de baard¬groei moet het mesje na 6 tot 7 scheer¬beurten (maximaal 10) vervangen worden. Een bot mesje kan de huid beschadigen.

De volgende kortingsacties zijn bij ons bekend:
Gillette Mach 3 Turbo scheermesjes voordeelverpakking 16 stuks met 25% kortingKlik hier voor deze actie
Gillette Fusion voordeelverpakking 16 stuks met 24% kortingKlik hier voor deze actie
Gillette proglide power (als beste getest!) voordeelverpakking 12 stuks met 22% kortingKlik hier voor deze actie

Scheer nu je kin, hals en je snorharen. De haartjes op je kin, hals en het snorgedeelte zijn stugger: door deze als laatste te scheren, kan het scheerschuim hier langer inwerken en is de kans op irritatie kleiner.

hoe-snor-scherenhoe-hals-kaken-scheren

Stap 4: scheer tegen de haarrichting in

Voor het beste resultaat wordt twee keer scheren aanbevolen. Controleer of je geen plekjes vergeten bent en scheer desnoods nogmaals om een gladde huid te krijgen. Nog niet glad genoeg geschoren? Scheer dan nogmaals (opnieuw scheergel aanbrengen!) tegen de haarrichting in. Het risico hiervan is wel dat je meer last kunt krijgen van scheerirritatie, zoals tijdelijk bultjes en rode vlekjes. Pas wel op voor een gevoelige huid.

Stap 5: Spoel je gezicht af

Spoel het gezicht goed af, om restjes schuim en haartjes te verwijderen. Als je klaar bent was je het gezicht eerst met (lauw) warm water en controleer of je niks vergeten bent. Ben je helemaal klaar? Was je gezicht dan nogmaals met koud water. Het koude water sluit de poriën en dat geeft een fris tintelend gevoel. Hiermee voorkom je bovendien scheerirritatie. Maak je huid droop met een schone handdoek.

scheren-afspoelen-koud-water


Fotocredits: Morning shave, uitsnede, Geoffrey Fairchild

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Deze post heeft 7 reacties

 1. Avatar

  Welk scheermesje moet ik kopen? Welke is het beste?

  1. Avatar

   Hallo Bram,

   Wij hebben de Gillette Fusion Proglide Power als beste getest. Lees er hier meer over: http://www.scheertips.com/gillette-fusion-proglide-review/ Vooral de microkam voor de mesjes geeft een perfect glad scheerresultaat zonder dat je hard moet drukken. Het mesje scheert de haartjes zonder moeite af!

   1. Avatar

    Mensen!!! Zie toch. Onlangs was het busje scheerschuim leeg en.. wat te doen? Ik bestreek het gelaat met… olijfolie uit de keuken. (Een handpalmpje vol, even in de handen wrijven.) Een paar seconden wachten, daarna mijn oude scheerkwast opgeduikeld en bestreken met op de wastafel aanwezige (savon de marseille)-zeep en daarna ingezeept met water, even wachten en mij daarna geschoren. Het resultaat was verbazingwekkend. In geen jaren zo glad, een babyhuidje! En dan nog dit: drie weken later, na deze ontdekking scheer ik mij nog steeds met datzelfde goedkope weggooi-mesje uit de supermarkt uit een zakje en zonder dat schuim-busje! Het mesje is nog scherp! En nog steeds dat babyhuidje. Volgens mij zit er in die blikken busjes schuim of gel een roest-verwekkend middel, waardoor je om de haverklap steeds meer mesjes van Gillette of zo moet installeren. (Kassa voor die lui). Probeer het ook eens, heren!

Geef een reactie

Sluit Menu