Hoe gezicht scheren met een scheermesje?

Je bekijkt nu Hoe gezicht scheren met een scheermesje?

Lange tijd was ik ontevreden met het resultaat van het scheren van mijn gezicht met een scheermesje. Ik had na het scheren helemaal niet zo’n gladde huid als dat je in de reclames op TV zag. De haartjes op mijn gezicht kwamen snel terug. Ik had zichtbare en voelbare stoppeltjes. Ook had ik regelmatig last van huidirritatie, ingegroeide haartjes en wondjes. Op een dag was ik er klaar mee en ben ik gaan lezen over hoe je een glad resultaat krijgt bij het scheren van je gezicht. Achteraf gezien bleek dat ik maar wat deed en dat ik een aantal cruciale stappen niet goed uitvoerde. In dit artikel deel ik mijn kennis over het goed scheren van je gezicht met een scheermes. Ik neem je stap voor stap mee om het beste scheerresultaat te krijgen zonder huidirritatie.

Wat heb je nodig om glad te scheren?

Om je gezicht te scheren heb je een scheermesje, huidvriendelijk scheerschuim, warm en koud water, een handdoek en een spiegel nodig. Aanvullend kun je na het scheren een vocht inbrengende crème gebruiken.

Je belangrijkste gereedschap is uiteraard een scheermesje. Een goed scheermesje voor beginners vind ik de Gillette Skinguard of de Wilkinson Sword Extra 2 Sensitive. Deze hebben twee mesjes, wat ideaal is voor beginners. Wanneer je net begint met scheren is de huid namelijk niet gewend aan een mesje dat over de huid gaat. Je krijgt dan ook sneller last van huidirritatie. Naar mate je vaker scheert treedt er gewenning op en is je huid beter bestand tegen het mesje. Ik heb gemerkt dat de huid bij scheren met minder mesjes, minder zwaar belast wordt. Zo had ik bij minder mesjes minder last van huidirritatie en ingegroeide haartjes, terwijl ik toch een glad resultaat had.

Lees ook: wat is beter, scheren met een scheerapparaat of scheermesje?

Een ander belangrijk hulpmiddel om huidirritatie te voorkomen is het gebruiken van een huidvriendelijk scheerschuim. Ook als je geen huidirritatie hebt raad ik je aan voor een scheerschuim te gaan voor de gevoelige huid. Ik gebruik zelf gewoon een standaard bus van Gillette gevoelige huid.

Scheren doe je bij voorkeur voor de spiegel in de buurt van een wasbak. Scheren voor een spiegel is belangrijk omdat je moet kunnen zien wat je doet en welk deel van je gezicht je al gehad hebt. Bij een wasbak heb water bij de hand. Dit is nodig om je huid voor te bereiden en het scheermesje onder stromend water af te spoelen. Een handdoek is handig om je gezicht droog te deppen. Laten we aan de slag gaan!

Hoe je gezicht scheren met een scheermesje?

Om je gezicht glad te scheren met een scheermesje zonder last van huidirritatie te krijgen volg je de volgende stappen:

 • Bereidt je gezicht voor met warm water;
 • Breng een huidvriendelijk scheerschuim aan;
 • Pas de juiste scheertechniek toe;
 • Verzorg de huid na het scheren.

Ik leg je hieronder mijn werkwijze stap voor stap uit.

Stap 1: De huid voorbereiden met een douche of natte handdoek

Om je huid voor te bereiden op het scheren met een scheermesje heb je maar één ding nodig en dat is water. Warm water maakt de stugge baardharen zacht, de huid soepel en het zorgt er voor dat de haren rechter overeind gaan staan. Ook zorgt water er voor dat het scheermesje beter over de huid glijdt en reinig je er de huid mee. Gebruik altijd (lauw)warm water. Ik neem altijd een warme douche voor het scheren, maar enkele minuten een met lauwwarm water natgemaakte handdoek op je gezicht houden werkt ook goed. Je gezicht afdrogen is niet nodig, het beetje water helpt om de scheerschuim op je gezicht aan te brengen.

scheren-huid-nat-maken
hoe-haartjes-soepel-maken-washandje

Jezelf scheren onder de douche mag, maar raad ik niet aan. Scheren is iets wat je rustig en met aandacht moet doen. Bij scheren onder de douche mis je  een spiegel om goed te kunnen zien wat je doet. Daarnaast loop je het risico op de tast te vaak over hetzelfde stukje huid te gaan, wat voor huidirritatie kan zorgen. Bovendien is onder de douche scheren niet eens zo heel veel sneller!

Laat je ook niet verleiden tot de aanschaf van allerlei pre-shave middeltjes. Water doet precies datzelfde wat de middeltjes doen en is bijna gratis. De middeltjes beloven een hoop, maar besef je dat deze middeltjes maar een paar minuten op je huid zitten. Dat is te kort om in de huid te trekken en deze te beschermen of verzorgen.

Stap 2: Hoe scheerschuim aanbrengen op je gezicht?

Scheerschuim breng je met de hand of met een scheerkwast op. Spuit een bolletje scheerschuim of –gel in de palm van je ene hand en breng het met de andere hand op je gezicht aan. Maak hierbij draaiende bewegingen en verdeel het schuim goed. Je wil een dunne gelijkmatige laag aanbrengen. De laag mag dus niet te dik zijn anders raakt het scheermesje snel verstopt. Wacht enkele minuten. Hoe langer het inwerkt, hoe zachter de huid wordt en des te makkelijker het scheren gaat.

hoe-scheerschuim-aanbrengen

Scheerschuim brengt een dunne beschermlaag aan op de huid, houdt de haren zacht en zorgt er voor dat het scheermes beter over je gezicht glijdt. Door het maken van draaiende bewegingen komt de lucht in het schuim onder de haartjes en worden deze iets rechter op gezet. Gebruik van een scheerkwast versterkt dit effect.

Stap 3: Scheertips voor het scheren van je gezicht

Nadat je scheerschuim hebt aangebracht start je met scheren. Begin met het scheren van de kaken, kaaklijn, bakkebaarden, en wangen. Daarna scheer je de kin, hals en je snorharen. De haartjes op je kin, hals en het snorgedeelte zijn stugger: door deze als laatste te scheren, kan het scheerschuim hier langer inwerken en is de kans op irritatie kleiner.

hoe-kaken-kaaklijn-kin-scheren
hoe-scheren-met-scheermes

Je gezicht scheren met een scheermesje doe je rustig en met aandacht. Ga niet als een wilde tekeer maar scheer rustig, in een vloeiende beweging en in korte halen. Spoel na elke haal de haartjes uit het scheermes met warm water. Belangrijk is ook om het mesje niet te vaak over dezelfde stukje huid te laten gaan. Doe je dat wel dan kun je last krijgen van huidirritatie. Duw niet te hard maar laat het scherpe scheermesje zijn werk doen. Het scheermesje moet licht over de huid glijden.

Om huidirritatie en wondjes te voorkomen is het heel erg belangrijk dat je jezelf aanleert om met één hand de huid strak te trekken. Met de andere hand houd je het scheermes vast en scheer je. Het strak trekken van de huid strijkt huidplooien glad, waardoor het mes beter over de huid glijdt en de haartjes goed bereikbaar zijn voor het mes. Je hebt ook minder risico dat je een wondje veroorzaakt in de huidplooi. Straktrekken is dus heel belangrijk!

Let op de haargroeirichting

Scheer zoveel mogelijk met de haargroeirichting mee om huidirritatie te voorkomen. Bij mij is dat bij de snor van boven naar beneden, op de wangen van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Op de kin van boven naar beneden. In de hals van het midden naar buiten.

Nadat je het gezicht hebt geschoren kun je er voor kiezen om nogmaals te scheren, maar nu tegen de haargroeirichting in. Hierdoor krijg je het gladste resultaat, maar heb je ook meer kans op huidirritatie, wondjes en ingegroeide haartjes. Voor wie pas begint met scheren raad ik aan de eerste tien keer alleen met de haargroeirichting mee te scheren. Zo heeft je huid de tijd om te wennen aan het scheermesje. Daarna kun je voorzichtig proberen tegen de haargroei richting in te scheren. Hoe reageert je huid daarop en is het echt nodig om nog een gladder resultaat te krijgen?

hoe-snor-scheren
hoe-hals-kaken-scheren

Breng nogmaals scheerschuim aan en scheer dan tegen de haargroeirichting in. Bij mij betekent dat bij het scheren van de snor en kin bijvoorbeeld van onder naar boven. Voor de hals en wangen van buiten naar binnen en/of van onder naar boven.

Stap 4: Hoe verzorg je de huid na het scheren?

Na het scheren verzorg je de huid door je gezicht schoon te spoelen met lauwwarm water en daarna nog een keer te spoelen met koud water. Dep de huid droog met een schone handdoek, zonder te wrijven.

scheren-afspoelen-koud-water

Het spoelen met het koude water zorgt er voor dat de huid gekalmeerd wordt, het sluit de poriën en geeft een fris gevoel. Hiermee voorkom je scheerirritatie. Als je jezelf hebt afgespoeld is het over het algemeen niet nodig om nog een hydraterende crème aan te brengen. Zulke crème is vaak ook een beetje vettig en kan er juist voor zorgen dat poriën verstoppen en er huidirritatie ontstaat. Dus het is het beste om het zo te laten, tenzij je altijd last hebt van huidirritatie (zie onder voor tips). In dat geval is jouw huid wel gebaat bij een hydraterende crème voor tijdelijke bescherming.

Hoe vaak scheren met een scheermesje?

Hoe vaak je moet scheren hangt af van hoe snel jouw baardharen groeien en hoe glad je de vorige scheerbeurt hebt geschoren. De meeste mannen moeten zich elke dag scheren voor een glad gezicht zonder stoppels. Er zijn ook mannen waarbij het volstaat om eens in de twee tot vier dagen te scheren. Omdat een scheermesje altijd kleine beschadigingen op de huid achterlaat is mijn tip om niet vaker te scheren dan nodig. Zo kan je huid herstellen.

Zelf heb ik een zware baardgroei. Haartjes groeien bij mij vrij snel terug, meestal heb ik aan het eind van de dag al weer zichtbaar en voelbaar stoppeltjes staan. Ik moet dus elke dag mijn gezicht scheren met een scheermesje voor een glad resultaat.

Mogelijke problemen scheren met een scheermesje

Door bovenstaande stappen te volgen en rustig te scheren voorkom je al veel huidirritatie, jeuk, bultjes, wondjes en ingegroeide haartjes. Toch gaat het niet altijd goed. Sommige mannen hebben altijd last van huidirritatie na het scheren van het gezicht, andere mannen af en toe en sommige mannen hebben nooit problemen. Zelf hoor ik tot de groep die af en toe last heeft van een gevoelige huid, ook al pas ik bovenstaande stappen goed toe. Omdat huidirritatie na het scheren van het gezicht niet uitgesloten is, geef ik hieronder nog wat aanvullende scheertips.

Hoe wondjes bij het scheren van het gezicht voorkomen?

Een wondje bij het scheren kun je voorkomen door:

 • De huid goed strak te trekken tijdens het scheren;
 • Een scherp scheermesje te gebruiken;
 • Niet te hard te drukken op het scheermesje.

Door de huid goed strak te trekken met één hand en met de andere hand te scheren zorg je er voor dat er geen ongelijke huid onder het scheermesje komt. Een uitstekende huidplooi of puistje zijn namelijk vaak de oorzaak van wondjes. Door de huid strak te trekken voorkom je dat.

Daarnaast is het belangrijk om een scherp scheermesje te gebruiken. Het klinkt misschien gek, maar juist bij gebruik van een bot mesje ontstaan er vaker wondjes. Dat komt omdat je onbewust gaat compenseren voor het mesje dat minder goed door de stugge haartjes komt. Je gaat harder drukken waardoor het mesje dichter op de huid komt en een wondje kan veroorzaken.

Ontstaat er onverhoopt een wondje bij het scheren van je gezicht, dan kun je dat behandelen door met een doekje kort wat druk te geven. Ontsmetten is niet nodig. Spoelen met water en drogen met een schone handdoek is voldoende.

Hoe huidirritatie scheren gezicht voorkomen?

Huidirritatie na het scheren van je gezicht kun je voorkomen door:

 • De huid voor te bereiden met water;
 • Een huidvriendelijk scheerschuim te gebruiken;
 • Met de haargroeirichting mee te scheren;
 • Niet te vaak over hetzelfde plekje te scheren;
 • Rustig te scheren, in vloeiende beweging en in korte halen;
 • Niet te hard te drukken op het scheermesje;
 • De huid goed strak te trekken tijdens het scheren;
 • Een scherp scheermesje met niet te veel mesjes te gebruiken;
 • De huid goed te verzorgen na het scheren.

Huidirritatie na het scheren ontstaat meestal in de hals en op de snor, maar ook op de kin en wangen komt het voor. Meestal ontstaat er een rode huid, bobbeltjes, jeuk en/of een branderig gevoel.

Bijna alle bovenstaande tips heb ik reeds behandeld in dit artikel, maar ik heb gemerkt dat het type scheermesje een groot verschil kan maken. Als jij vaak last hebt van huidirritatie dan kan het de moeite waard zijn om eens een ander scheermesje te gebruiken, met bij voorkeur minder dan 3 mesjes, zoals de Gillette Skinguard.

Als je ondanks bovenstaande tips regelmatig last hebt van huidirritatie kun je een vochtinbrengende crème gebruiken om de huid na het scheren te kalmeren. Je kunt ook een Hydrocortison zalf gebruiken, maar doe dit in overleg met de apotheek of arts.

Hoe ingegroeide haartjes gezicht voorkomen?

Ingegroeide haartjes na het scheren van je gezicht voorkom je door:

 • Niet tegen de haargroeirichting in te scheren;
 • Niet te wisselen van scheermethode (scheerapparaat of mesje);
 • De huid goed te verzorgen.

Helemaal uit te sluiten is het ingroeien van haartjes niet. De voornaamste oorzaak is dat de haartjes te kort geschoren worden en daardoor in de huid gaan groeien. Lees hier hoe je ingegroeide haartjes verwijderd.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren


Fotocredits: Morning shave, uitsnede, Geoffrey Fairchild

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Bram

  Welk scheermesje moet ik kopen? Welke is het beste?

  1. Herman (redactie)

   Hallo Bram,

   Wij hebben de Gillette Fusion Proglide Power als beste getest. Lees er hier meer over: https://www.scheertips.com/gillette-fusion-proglide-review/ Vooral de microkam voor de mesjes geeft een perfect glad scheerresultaat zonder dat je hard moet drukken. Het mesje scheert de haartjes zonder moeite af!

   1. Frans de Bruijn

    Mensen!!! Zie toch. Onlangs was het busje scheerschuim leeg en.. wat te doen? Ik bestreek het gelaat met… olijfolie uit de keuken. (Een handpalmpje vol, even in de handen wrijven.) Een paar seconden wachten, daarna mijn oude scheerkwast opgeduikeld en bestreken met op de wastafel aanwezige (savon de marseille)-zeep en daarna ingezeept met water, even wachten en mij daarna geschoren. Het resultaat was verbazingwekkend. In geen jaren zo glad, een babyhuidje! En dan nog dit: drie weken later, na deze ontdekking scheer ik mij nog steeds met datzelfde goedkope weggooi-mesje uit de supermarkt uit een zakje en zonder dat schuim-busje! Het mesje is nog scherp! En nog steeds dat babyhuidje. Volgens mij zit er in die blikken busjes schuim of gel een roest-verwekkend middel, waardoor je om de haverklap steeds meer mesjes van Gillette of zo moet installeren. (Kassa voor die lui). Probeer het ook eens, heren!

Geef een reactie