Waarom scheren mensen zich?

Je bekijkt nu Waarom scheren mensen zich?

Scheren is het verwijderen van haar door het af te snijden ter hoogte van de huid. Het is een wereldwijd gebruik dat mannen en ook vrouwen zich scheren. Al honderden jaren lang en niet gebonden aan ras, klasse of geslacht. Maar waarom scheren mannen, en ook vrouwen, zich?
[do_widget id=text-8]

Doel van haren

Haren doen ons herinneren aan de evolutie. De meerderheid van onze verre verwanten (bijvoorbeeld apen) en ook andere zoogdieren zijn van top tot teen bedekt met haar. De reden daarvoor is dat haar een mechanisme is om de lichaamstemperatuur te reguleren. De haren staan rechtop bij koude (kippenvel) om lucht op te sluiten en zo de huidtemperatuur op peil te houden. Bij warm weer ontspannen de haren zich en kan zweet makkelijk verdampen waarmee ons lichaam afkoelt. Daarnaast beschermt haar de huid tegen onder andere zonlicht en andere weersinvloeden.

Tot zover een stukje geschiedenis en functie. Waarom we scheren heeft zich in de loop van de tijd ontwikkeld (bijvoorbeeld praktisch in het leger), in dit artikel beperk ik mij tot de huidige tijd.

Waarom scheren?

Scheren heeft een cosmetische en een praktische reden. De grootste reden is de cosmetische of beter gezegd sociale/culturele reden. In onze moderne maatschappij scheren we ons omdat we dat nu eenmaal mooier, verzorgder en frisser vinden. Een glad geschoren huid wordt aantrekkelijk gevonden en past in ons mode beeld. Het is bovendien een economisch aantrekkelijke markt waar voor bedrijven veel geld in te verdienen valt.

Mannen (maar ook wel vrouwen) scheren hun gezicht, hoofd, benen, oksel- en schaamhaar wanneer ze geen haren op die plek willen laten staan. Haren houden warmte en zweet vast. Haren worden daarom al snel ‘vies’ gevonden. Scheren daarentegen zorgt voor een frisse, verzorgde en schone huid. Een gladde huid wordt bovendien sexy gevonden. Scheren heeft dus voornamelijk een esthetische reden.

Praktische reden

Een gladde huid is praktisch voor bepaalde sporten zoals wielrennen en zwemmen, bij massages, ter bestrijding van hoofdluis of omdat het makkelijk schoon te houden is. Ook bij medische ingrepen, zoal opereren, helpt het scheren om de huid goed te desinfecteren en om de wonden schoon te houden.

Ook mensen die moeten werken met perslucht, zoals brandweermannen, hebben een gladde huid nodig om de zuurstofmaskers goed luchtdicht aan te laten sluiten op de huid. Ook in andere beroepen maakt scheren onderdeel uit van de gedrags/bedrijfsregels.

Conclusie

Scheren is met name een modeverschijnsel en daarmee cultuur gerelateerd. We vinden een snor/baardloos gezicht, kale oksels en een haarloze schaamstreek nu eenmaal mooier en frisser. Scheren heeft daarnaast een praktische reden.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Hannah

    zit gewoon in onze cultuur, net als tegenwoordig (een net verzorgde) baard

Geef een reactie