Rode bobbeltjes na scheren

Je bekijkt nu Rode bobbeltjes na scheren

Niets vervelender dan na een frisse scheerbeurt een geïrriteerde huid met (jeukende) rode bultjes of vlekken te hebben. De scheerbultjes kunnen zowel met een scheermes als met een elektrisch scheerapparaat verschijnen. Dit artikel vertelt je wat de oorzaak van deze bultjes is en hoe je ze kunt voorkomen.
[do_widget id=text-8]

Oorzaak

Rode bultjes na het scheren ontstaan doorgaans op twee manieren. In beide gevallen raakt de huid geïrriteerd als gevolg van het scheren. De eerste meest voorkomende oorzaak is het ingroeien van de door het scheermes scherp en kort afgesneden haartjes. De haartjes worden door het scheren scherpen en prikken zo in de huid. De huid raakt hierdoor geïrriteerd en er kunnen kleine rode bultjes en rode vlekken op de huid ontstaan hetgeen scheerirritatie, jeuk, infectie en ingroeiende haartjes tot gevolg kan hebben. Bij mannen ontstaan de bultjes meestal in de nek maar kunnen op het gehele lichaam voorkomen. Niet iedereen heeft hetzelfde huidtype. De ene persoon is gevoeliger voor deze scheerirritatie dan de andere persoon.

De tweede oorzaak heeft ook met huidirritatie te maken, maar wordt veroorzaakt door een reactie op het gebruikte scheerschuim of andere scheerproducten.

Voorkomen van rode bobbeltjes nat scheren (scheermes)

Om de rode (jeukende) bobbeltjes te voorkomen is het zaak om irritatie van de huid te voorkomen. Het klinkt misschien gek maar bij een aantal mensen neemt het aantal bultjes af als ze dagelijks op dezelfde manier scheren. De huid raakt in dat geval gewend aan de scheermethode en producten. Wissel je van scheermethode (bijvoorbeeld van scheermesje naar elektrische scheerapparaat) of raakt het mesje bot dan zullen opnieuw puistjes ontstaan.

Toch is dit bij de meeste mensen met rode bobbeltjes niet voldoende. Aangeraden wordt zachte, liefst alcoholvrij, ongeparfumeerde en olievrije scheerproducten te gebruiken om verdere irritatie van de huid te voorkomen. Alcohol kan namelijk de huid uitdrogen, geurstoffen staan er om bekend de huid te irriteren en olie kan de poriën verstoppen, waardoor het haartje niet goed uit het haarzakje kan groeien.

Wanneer men met een scheermes scheert, wordt aanbevolen de haartjes eerst nat te maken met een warm, nat washandje, of onder de douche. Gebruik bovendien een scherp scheermes en duw niet te hard. Was je gezicht met warm water zodat de poriën open gaan staan, wrijf je gezicht in met scheerschuim en masseer dit in. Wacht enkele minuten en scheer met de haarrichting mee. Scheer niet tegen de haarrichting in, dit veroorzaakt irritatie. Na het scheren spel je de huid eerst af met lauw/warm water en daarna nog een keer met koud water.

De laatste tip is om je huid af en toe eens wat rust te geven en een dag niet te scheren. Soms kan het ook helpen om de haren wat minder ver af te scheren, bijvoorbeeld door een scheermesje met een enkel blad te gebruiken of een elektrisch scheerapparaat.

Wisselen van scheermethode

Werken bovenstaande tips niet? Soms is nat scheren niet geschikt voor jouw huidtype. Stap eens een tijdje over op scheren met een elektrisch apparaat of juist met een scheermesje. Geef je huid de tijd (circa 20 dagen) om aan deze nieuwe manier van scheren te wennen. Meestal verdwijnen de bobbeltjes dan vanzelf.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Bram

    Oké, vandaar! Ik ben laatst gewisseld van scheerapparaat naar scheermes. Wilde er al gelijk mee kappen, want heb er nu dus veel meer last van, dacht dat Gillette wel een prima mes was en ging er al aan twijfelen nu, iemand ervaring? Of zal het inderdaad liggen aan het feit dat mijn huid dit nog niet gewend is.

Geef een reactie