Wanneer en hoe vaak scheermesje vervangen?

Je bekijkt nu Wanneer en hoe vaak scheermesje vervangen?

Wij krijgen regelmatig de vraag na hoeveel keer gebruiken een scheermesje bot is en wanneer het vervangen moet worden.

Wat zeggen de fabrikanten

Om antwoord op die vraag te geven gaan we eerst te raden bij de fabrikanten Gillette en Wilkinson Sword. Die laatste raad aan om de scheermesjes te vervangen na ongeveer 5 tot 7 keer scheren. Ook andere fabrikanten hanteren een dergelijk vervangingstermijn van ongeveer een week. Gillette raadt echter aan om de mesjes te vervangen wanneer de eerste tekenen van botte mesjes voelbaar zijn. Daarnaast wijzen ze op de indicatiestrip die op elk Gillette scheermesje is aangebracht. Verkleurt de strip dan is het tijd om de mesjes te vervangen. Gemiddeld is dat 3 tot 5 weken (20 dagen gemiddeld), zo claimt Gillette. Dat lijkt ons op het eerste gezicht een redelijke termijn.

Wat is ons advies?

Een scheermesje moet goed over de huid glijden en de haartjes zonder probleem afsnijden, zeker wanneer je tegen de haarrichting in scheert moet dit zonder problemen gaan. Als je voelt dat het scheermes moeite heeft en je het gevoel krijgt dat het begint te ‘trekken’ of ‘haken’ dan betekent dat waarschijnlijk dat het mesje bot is en vervangen moet worden. Onscherpe scheermesjes gebruiken leidt uiteindelijk tot een pijnlijke scheerbeurt, tot huidirritatie, tot sneetjes en een minder glad scheerresultaat. Vervang mesjes dus zeker wanneer je merkt dat ze minder goed over je huid glijden en/of de haartjes afscheren.

Heb je nieuwe scheermesjes nodig? Wij kopen zelf meestal onze nieuwe mesjes bij bol.com. Omdat daar meerdere verkopers (niet alleen bol.com zelf) actief zijn, vindt je daar verschillende aanbiedingen en meestal de goedkoopste (merk)mesjes.

Hoe lang duurt het voor een mesje bot wordt

Het is niet te zeggen hoe vaak je een cassette moet vervangen omdat een aantal factoren van invloed zijn op hoe lang het mesje meegaat. Veel hangt af van de manier waarop je na het scheren met de mesjes omgaat. Wanneer je een nieuw mesjes nodig hebt hangt af van hoe vaak je scheert, van het oppervlakte waar je de haartjes van moet verwijderen, het type haar, dikte en lengte en het aantal scheerbewegingen.

Toch is de sterkte/hardheid van de haren niet de reden dat scheermesjes snel bot en gemiddeld na elke 20 scheerbeurten vervangen moeten worden. Scheermesjes worden vooral bot doordat haartjes, resten zeep/schuim, kalk en huidcellen achterblijven op het scheermes. De kleine rest deeltjes zorgen voor corrosie op de mesjes waardoor ze bot worden. Zie ook: Waarom worden scheermesjes bot. Hoe vaker je scheert, hoe vaker de mesjes nat worden en hoe meer huid/zeep resten er achterblijven op de mesjes.

Levensduur scheermesjes verlengen

Je kunt langer met een scheermesje doen wanneer je het na gebruik goed afspoelt, het water goed afschut en de restjes zeep en huid er afhaalt door het mesje tegen de richting in (van je af) over een handdoek te duwen. Lees er hier meer over.

Nieuwe cassettes kopen

Conclusie

Een scheermesje gemiddeld elke 20 dagen vervangen voor een nieuw exemplaar is een goede richtlijn. Hoewel er een hoop mensen zijn die dit wekelijks doen komt deze aanbeveling van 3-5 weken overeen met gebruikerservaringen op het internet. Je kunt echter langer met de mesjes doen wanneer je ze na het scheren zorgvuldig schoonmaakt en droogt. Hoe dan ook, één aanbeveling lijkt ons heel belangrijk: scheer niet te lang door met eenzelfde mesje.

Meer artikelen gerelateerd aan scheermesjes

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 10 reacties

 1. Sam

  Handig overzicht, dat van die aanbiedingen. Ik heb via die pagina mijn nieuwe Gillette mesjes met een prachtige korting erg goedkoop besteld!

 2. Andries

  Ik doe zeker 2 maanden (dagelijks) met een scheermesje (Gilette Fusion), zonder schuim of zeep (!). Het milieu telt toch ook mee. KIn nat maken, aankleden, kin weer even nat maken en scheren.

 3. Jan Krikke

  Ik ben 18 september 2015 (de verjaardag van mijn dochter begonnen met een nieuw mesje Gilette Mach 3.
  Vandaag is het 14 april 2016 en ik scheer mij nog iedere dag met hetzelfde mesje.
  Je zou bijna denken dat mijn huid het mesje scherp houdt.
  Ik rous over mijn gezicht of ben ik bezig met het maaien van gras en ik hoef nog steeds niet het mesje te vervangen.
  Ik scheer me dus iedere ochtend en sta er versteld van hoe lang het mesje mee gaat.
  Zijn er andere mensen met dezelfde ervaring?

 4. PL

  Nou volgens jullie moet je 3-5 weken kunnen doen met 1 mesje, (fusion). Echter na 5-7 DAGEN geeft de stip wit aan, en is e.e.a. flink bot. Ik heb een hele lichte baardgroei. Als ik die 5 dagen laat staan zie je heel weinig. Mijn man, ik ben ook een man, heeft een zwaardere baardgroei en die doet ook niet langer dan 5-7 dagen met 1 mesje. Het maakt niet uit of ik ze duur in de winkel koop of goedkoop

  Dus wat de fabriek zegt dat je minimaal 20 dagen met 1 mesje doet, is dus volgens mij puur verkooptactiek.

  PL

  1. Herman (Redactie)

   Hallo PL,

   Er zijn wel enkele tips die kunnen helpen jullie scheermesjes scherp te houden. Maak ze na het scheren goed schoon (vrij van haartjes en zeepresten) en vervolgens goed droog (bijvoorbeeld vooruit duwen over een stuk oude spijkerbroek, handdoek of met een fohn droogblazen). De haartjes zijn namelijk niet de reden dat mesjes bod worden, corrosie veroorzaakt door huidvet, schilfers, vocht en zeep wel. Ook op een niet al te vochtige plek opbergen kan ook helpen.

   De strip is maar een indicatie en zegt niet zoveel of de mesjes nog scherp zijn.

   1. P. Lemstra

    Hallo Herman,
    Dank voor je uiteenzetting.
    Echter dit doen we al vanaf het begin omdat wij weten dat dit de bruikbaarheid verlengd.
    Maar helaas na een week ongeveer zijn ze bot. Jammer!!!!

    Groet
    Pieter

 5. Mig

  Ik gebruik een van de goedkoopste mesjes. Die lelijke oranje van BIC. Ze hebben gewoon 1 mesje waardoor er genoeg ruimte is voor het doorstromen van water bij het afspoelen. Hierdoor zijn ze makkelijk goed schoon te maken. Ik doe zo’n 5 maanden met een mesje van 18 cent. Dan doet hij het overigens nog prima, maar dan zijn er roestsporen te zien waar het metaal het plastic raakt. Waarschijnlijk geen probleem, maar dan pak ik toch maar het volgende mesje uit het pak van 10. Hoewel het officieel wegwerpmesjes zijn gebruik ik slechts een fractie van de grondstoffen van iemand die een gangbaar duurder systeem gebruikt.

 6. Patrick Loncke

  Hoe lang gaat een gewoon scheermesje van Gillette mee bij dagelijks scheren? Die King – C – Gillette navulmesjes kosten 5,25 € per 10. Die andere die ik vroeger gebruikte (Gillette Fusion) kosten 59,00 € per 20 (cassettes) en ik deed daar een paar weken mee per mesje. Graag een reactie. Dank.

 7. Gerard

  Klopt het dat de goed kopere mesjes gefabriceerd zijn in het midden-oosten en die sneller bot zijn?

Geef een reactie