Hoe scheren met puistjes (acne)

Je bekijkt nu Hoe scheren met puistjes (acne)

Ik weet het nog heel goed. In mijn pubertijd had ik veel last van acne. Mijn hele gezicht zat onder de puistjes. Ik vond dat verschrikkelijk: ze waren pijnlijk en mijn gezicht zag er lelijk uit. Toen mijn gezichtshaar echt goed begonnen te groeien werd het nog vervelender. Ik moest namelijk mijn gezicht gaan scheren, maar echt fijn was dat niet met de puistjes. Het kwam dan ook regelmatig voor dat ik bij het scheren een puistje openhaalde en het leek wel of de acne erger werd. Ik heb in die jaren geleerd hoe ik mijn gezicht kan scheren met acne, zonder het te verergeren en littekens te veroorzaken. Mijn kennis en ervaring van die jaren deel ik graag met je.

Mag ik scheren met acne?

Het is geen probleem om je gezicht te scheren als je last hebt acne. Bij het scheren met acne met een scheermesje is het wel belangrijk om je huid goed voor te bereiden, huidvriendelijke producten te gebruiken en de juiste scheertechniek toe te passen. Om pijn en wondjes te voorkomen moet je een aantal nieuwe scheergewoontes aanleren.

Een betere optie is het echter om elektrisch te gaan scheren wanneer je last hebt van acne. Voor mij was een scheerapparaat uiteindelijk de oplossing om niet langer wondjes te krijgen bij het scheren met acne. Een scheerapparaat beschadigt de huid namelijk bijna niet en haalt de puistjes niet zomaar open. Dat komt omdat de mesjes veilig achter een metalen rooster draaien en daardoor dus iets verder van de huid zitten. Het nadeel is wel dat je een minder glad resultaat hebt als met scheren met een scheermesje.

Als ik terug kijk op mijn pubertijd had ik deze tip graag eerder geweten. Dat had mij een aantal littekens en vermeerderen van puistjes gescheeld. Een goed scheerapparaat is er al vanaf 50 euro. Ik sta verderop in dit artikel nog wat langer stil bij elektrisch scheren met puistjes.

Risico’s van scheren met acne?

Als je niet de juiste scheergewoontes toepast loop je het risico dat de puistjes verder gaan ontsteken, wat er voor zorgt dat het langer duurt voordat ze genezen. Ook kunnen er littekens ontstaan.

Veroorzaakt scheren acne?

Scheren veroorzaakt geen acne, maar het kan bestaande acne verergeren. Wanneer je een puistje open haalt met een scheermesje geef je bacteriën de kans om de huid binnen te dringen. Als je een ontstoken puistje open haalt met een scheermes dan kunnen de bacteriën uit dat puistje de omliggende puistjes laten ontsteken.

Wel kunnen door scheren huidirritatie en rode bobbeltjes ontstaan die lijken op jeugdpuistjes. In tegenstelling tot puistjes is dat een tijdelijke reactie van de huid op het scheermesje, scheerproducten of verkeerde scheertechniek.

Geeft het scheren met acne littekens?

Het scheren van je huid wanneer je last hebt van acne kan littekens veroorzaken. Met een scheermesje kun je onbedoeld een puistje beschadigen en een snijwondje veroorzaken. Je huid raakt beschadigd waardoor een litteken kan ontstaan. Daarnaast verlengt het beschadigen van de puistjes het genezingsproces van de huid, waardoor het langer duurt voordat ze weer verdwijnen. Probeer daarom om de puistjes zo min mogelijk te raken met het scheermes en scheer er omheen. Vermijd dat je met het scheermes direct over puistjes scheert.

Hoe scheren met acne?

Om je huid met acne te scheren, zonder wondjes en huidirritatie te veroorzaken, is het belangrijk om:

 • de huid voor te bereiden met warm water;
 • een huidvriendelijk scheerschuim aan te brengen;
 • de juiste scheertechniek toe te passen;
 • je huid na het scheren te verzorgen.

Stap 1: Neem een warme douche om de huid voor te bereiden

Om je huid voor te bereiden op het scheermesje is het belangrijk om enkele minuten een warme douche te nemen of de huid nat te maken met lauw-warm water. Het water en de warmte zorgen er voor dat de haartjes op je gezicht zachter worden. Daardoor zijn de haartjes makkelijker af te scheren met een scheermes. Daarnaast reinigt het water je gezicht. Gebruik geen zeep, omdat dit de natuurlijke vetlaag en daarmee de bescherming van de huid aantast.

Je hoeft je gezicht niet droog te maken, het beetje extra water helpt bij het goed aanbrengen van scheerschuim.

Stap 2: Breng een huidvriendelijk scheerschuim aan

Scheerschuim brengt een extra beschermlaagje over de huid aan. Daarnaast zorgt het er voor dat het scheermes beter over je huid glijdt. Breng een dunne laag aan die overal ongeveer gelijk verdeeld is over je huid. Wanneer je last hebt van acne is het belangrijk om een scheerschuim te gebruiken die geschikt is voor de gevoelige huid en indien mogelijk de huid hydrateert. Ik heb zelf goede ervaringen met een normale bus Gillette gevoelige huid..

Stap 3: Voorzichtig scheren van de huid met acne

Nadat je de huid met een warme douche hebt voorbereid en scheerschuim hebt aangebracht kun je starten met scheren. Ik heb de ervaring dat een scherp scheermesje veel minder wondjes, kapotte puistjes en huidirritatie veroorzaakt dan een bot mesje. Dat komt omdat je met een bot mesje onbewust harder gaat drukken. Daarnaast zijn haren relatief sterk en stug. Met een bot scheermesje lukt het niet om de haartjes in een vloeiende beweging af te scheren. Het mesje blijft kort even hangen in de haartjes. Je kent dit misschien wel van een wat trekkerig gevoel tijdens het scheren. Een scherp scheermesje kun je juist licht over de huid laten zweven, terwijl het moeiteloos de haartjes af scheert.

Ik heb ook de ervaring dat voor het scheren van huid met puistjes je het beste kiest voor een scheermesje met maar één of twee mesjes. Die scheren goed glad, maar veroorzaken minder huidirritatie en wondjes. Dat komt omdat maar één of twee mesjes de huid passeren, in plaats van 3 of 5 mesjes. Ik vind zelf de scheermesjes van Gillette Skinguard of de Wilkinson Sword Extra 2 Sensitive prettig scheren.

Helaas kun je wondjes en littekens bij het scheren met acne niet helemaal voorkomen. Wanneer je onderstaande scheertechniek toepast kun je wel de kans erop verminderen:

 • Scheer maar één keer over hetzelfde stukje huid. Probeer zo veel mogelijk met de haargroeirichting mee te scheren. Zo voorkom je huidirritatie.
 • Scheer zo veel mogelijk om de puistjes heen en vermijd dat je met het scheermes direct over de puistjes scheert. Zo voorkom je wondjes.
 • Laat het scheermes het werk doen. Druk niet te hard en scheer steeds rustig korte stukjes van je gezicht. Spoel het mesje steeds schoon onder de kraan zodat de mesjes weer vrij zijn van haartjes en schuim.
 • Scheer niet te vaak. Geef de huid rust door om de dag te scheren.

Lees ook: Hoe scheer je jezelf met een scheermes: een handleiding

Stap 4: Verzorg de huid na het scheren

Na het scheren was je de huid met koud water. Koud water op de huid zorgt er voor dat de poriën sluiten en geeft een fris tintelend gevoel. Daarna dep je de huid met een schone handdoek droog. Gebruik geen vettige huid crèmes. Het vettige kan er juist voor zorgen dat poriën verstoppen en er meer puistjes ontstaan. Het is beter om geen extra smeerseltje op je gezicht te smeren, tenzij je steeds heel veel last hebt. In dat geval is jouw huid wel gebaat bij een hydraterende crème voor tijdelijke bescherming, maar misschien nog wel meer bij een elektrisch scheerapparaat. Daar krijg je over het algemeen minder last van huidirritatie en hoef je ook niet te smeren met allerlei crèmes.

Wanneer je een wondje hebt gemaakt bij het scheren van puistjes is het belangrijk dit niet aan te raken. Doe je dat wel dan loop je het risico dat bacteriën van je handen in het wondje komen waardoor het puistje gaat ontsteken. Ontsmetten van de huid is niet nodig. Spoelen met water en drogen met een schone handdoek is voldoende.

Elektrisch scheren met acne

Wanneer je last hebt van acne, is scheren met een elektrisch scheerapparaat de meest veilige optie. Een scheerapparaat is vriendelijker voor de huid dan een scheermesje en voorkomt huidirritatie en wondjes. Met een scheermesje raken de mesjes direct de huid, waardoor er minuscule beschadigen ontstaan op de huid. Bij elektrisch scheren draaien de mesjes achter een heel dun metaal, waardoor ze nooit direct de huid raken en kunnen beschadigen.

Voor mij was elektrisch scheren de oplossing om mijzelf toch te kunnen scheren met acne. Je hebt een iets minder glad scheerresultaat, maar je beschadigt de huid vrijwel niet. Ook het kapot maken van puistjes en het creëren van wondjes is met een scheerapparaat verleden tijd. Elektrisch scheren is ook vele malen sneller en gemakkelijker dan scheren met een scheermesje. Je bent zo klaar en als je een keer niet oplet of iets verkeerd doet gaat er niks fout. Het is wel van belang het apparaat het werk te laten doen. Druk dus niet te hard en ga niet te wild en te vaak over hetzelfde stukje van je gezicht.

Wat is het beste scheerapparaat voor scheren acne?

Het beste scheerapparaat voor scheren met acne vind ik een roterend scheerapparaat, zoals je dat wellicht van Philips kent. Het voordeel daarvan is dat de drie scheermesjes los van elkaar bewegen in een scheerkop. Je moet daardoor nooit echt hard drukken om er voor te zorgen dat de scheermesjes elk stukje huid kunnen bereiken. Je moet minder vaak over de lastige plekjes bewegen. Doordat de huid ontlast wordt heb je minder kans op irritatie.

Een scheerapparaat is even een investering, maar het apparaat gaat wel lange tijd mee. Als je dat over een aantal jaren afzet tegen steeds nieuwe scheermesjes en scheerschuim moeten kopen valt de prijs nog best mee. Een goed scheerapparaat heb je al vanaf 50 euro. Een goed scheerapparaat met roterende scheerkoppen is de Philips Shaver Series 5000 en de series daarboven.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Bram

  WElk scheerapparaat adviseren jullie?

  1. Herman (Redactie)

   Beste Bram,

   Goede vraag. Wij hebben onlangs een aantal scheerapparaten mogen vergelijken en adviseren voor de gevoelige huid de Philips S7370. Ik heb dit zojuist ook verwerkt in bovenstaand artikel.

   Met vriendelijke groet,

   Herman de Groot
   Redactie Scheertips

 2. sander

  en wat als het al te laat is ?

Geef een reactie