Welk scheerapparaat kopen voor de gevoelige huid?

Je bekijkt nu Welk scheerapparaat kopen voor de gevoelige huid?

Steeds meer mannen met een gevoelige huid stappen van een normaal (wegwerp) scheermesje over naar een elektrisch scheerapparaat. In dit artikel beschrijven we welk scheerapparaat je het beste kunt kopen als je een gevoelige huid hebt.

Voorkomt een scheerapparaat huidirritatie?

Over het algemeen zijn scheerapparaten vriendelijker voor de huid dan normale (wegwerp) scheermesjes. Waar een scheermesje vaak leidt tot huidirritatie (rode huid en vlekken, jeuk) kan elektrisch scheren voor meer comfort zorgen. Scheermesjes snijden haartjes namelijk tot vlak tegen de huid weg, waardoor de haartjes als ze weer beginnen met groeien in de huid kunnen prikken. Dit verhoogt de kans op rode bultjes en ingegroeide haartjes. Ook kunnen scheermesjes de huid licht beschadigen zodat bacteriën de kans krijgen de huid binnen te dringen. Dit geeft rode bultjes en jeuk. Wie bovendien de juiste scheertechniek niet in de vingers heeft of oude scheermesjes gebruikt heeft meer kans op snijwondjes. Voor een echt glad resultaat moet je meestal ook nog eens twee keer met het mesje over dezelfde plek bewegen, waarbij je voor een goed resultaat die tweede keer meestal tegen de haarrichting in moet scheren. Bij veel mannen geeft dat huidirritatie. Het gebruik van scheerschuim kan bovendien slecht voor de huid zijn, doordat het voor een allergische reactie kan zorgen en de natuurlijke beschermlaag van de huid aantast.

scheerkop-mesjes-achter-folie

Scheerapparaten zorgen voor meer comfort doordat ze de gevoelige huid minder beschadigen en er geen scheerschuim of zeep gebruikt moet worden. De mesjes van de scheermachine raken nooit echt de huid. De mesjes zitten namelijk verborgen achter een beschermende kap of folie met gaatjes en sleuven. De haartjes die daar doorheen steken worden afgeschoren. Hierdoor heb je geen kans op snijwondjes. Haartjes worden bovendien nooit tot onder de huid afgeschoren, waarmee scheerbultjes voorkomen worden. Hoewel je met sommige scheerapparaten wel meerdere keren over hetzelfde plekje moet bewegen voor een glad scheerresultaat raakt de huid niet beschadigd. Dat komt omdat de meeste scheerapparaten beschikken over scheerkoppen die de contouren van de huid volgen en je nooit echt hard moet drukken. Doordat de huid ontlast wordt veroorzaken scheerapparaten dus bij de meeste mannen minder irritatie.

Waar op letten bij aankoop

Niet alle scheerapparaten zijn geschikt voor de gevoelige huid. We geven hieronder enkele tips die je kunnen helpen de goede keuze te maken:

 • Er zijn grofweg twee verschillende typen scheersystemen: elektrische scheerapparaten die werken met mesjes die horizontaal achter een dunne geperforeerde metalen folie bewegen (bijv. Braun) of mesjes die ronddraaien in geperforeerde metalen kapjes (bijv. de Philips). Onze bevinding, en die van de consumentenbond, is dat deze systemen even goed en comfortabel scheren. De keuze voor het scheersysteem moet je dan ook maken op basis van persoonlijke voorkeur.
 • Sommige scheerapparaten scheren contourvolgend. Dat wil zeggen dat de scheerkoppen de contouren van het gezicht heel nauw volgen. Je moet daardoor minder hard drukken en minder vaak over de lastige plekjes bewegen. Dit vergemakkelijkt en versnelt het scheren. Een contourvolgend systeem raden we zeker aan!
 • Nat en droog scheren: voor de mensen met een gevoelige huid kan een scheerapparaat dat je met scheerschuim en/of onder de douche kunt gebruiken een voordeel hebben. Dat is echter niet altijd zo (met name als je huid slecht tegen –lang- douchen of scheerschuim kan). Gelukkig kun je deze apparaten ook altijd droog gebruiken!
 • Niet te warme scheerkoppen: mesjes en een snelle motor zijn standaard eigenschappen van de meeste topmodellen scheerapparaten. Waar de scheerkoppen bij oude scheerapparaten vroeger nog wel eens warm konden worden is dat tegenwoordig niet meer het geval.

Welk scheerapparaat voor de gevoelige huid?

De vraag ‘welk scheerapparaat het beste is voor mannen die last hebben van een gevoelige huid?’ hebben we voorgelegd aan de twee bekendste fabrikanten van scheermachines, namelijk Philips en Braun.

philips-9serie-beste-scheerapparaat

Philips
Philips geeft in een reactie aan dat de 3D modellen (o.a. S9031)zeer specifiek ontwikkeld worden voor mannen met een gevoelige huid. De modellen zijn voorzien van speciale scharnieren die de contouren van het gezicht volgen en met de huid meebewegen. De scheerkoppen ontlasten de huid doordat je minder hard moet drukken of meerdere keren over dezelfde plek moet bewegen terwijl wel alle haartjes door de roterende scheermesjes worden weggehaald. Dit type apparaat is bovendien geschikt om nat en droog te scheren. Lees onze review of koop de S9031 hier!

Braun-9040s-test-kopen

Braun
Braun geeft in een antwoord op deze vraag aan dat het meest recente model, de Braun Series 9, speciaal ontwikkeld is om huidirritatie te voorkomen. Het apparaat beschikt over 4 individueel van elkaar meebewegende scheerkoppen die zich aanpassen aan het gezicht. Hierdoor beweegt de scheerkop soepel over de huid zodat het scheren uitermate comfortabel is. Een krachtige motor drijft de scheermesjes aan en zorgt er voor dat de scheerkop vibreert. De scheermesjes grijpen (lift en cut) de lastige haartjes en scheren ze vervolgens razendsnel af. Het vibreren zorgt er samen met de scheermesjes voor dat bijna alle haartjes in de eerste scheerbeweging verwijderd worden. Lees onze review of koop de series 9 hier!

De hierboven genoemde scheerapparaten zijn op dit moment de beste scheerapparaten voor mannen met een gevoelige huid. Welke van de twee je koopt is vooral afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, beide modellen presteren op het gebied van huidcomfort en scheerresultaat nagenoeg gelijk.

Meer artikelen gerelateerd aan scheerapparaten

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 2 reacties

 1. Renato

  Scheermesjes zijn veel beter voor de huid en geven een gladder resultaat.
  Er is geen competitie wat mij betreft.

  Ik heb me nu al 68x (!!) met 1 wegwerp scheermesje van Wilkinson geschoren(3 bladen,groen model).
  En ik heb echt geen vlasbaardje.
  Gillette en Wilkinson hebben uitstekende wegwerp scheermesjes.

 2. Ik gebruik al jaren een mesje, maar neem nu een scheerapparaat in overweging, vooral voor minder huidirritatie.. dit artikel is handig. ik kan weinig ervaringen vinden over scheerapparaten met gevoelige huid

Geef een reactie