Zo voorkom je huidirritatie na het scheren van schaamhaar!

Je bekijkt nu Zo voorkom je huidirritatie na het scheren van schaamhaar!

Ik vergeet het niet snel meer. Het moment dat ik als puber mijn bikinilijn schoor, vlak voordat ik die middag met mijn eerste vriendje naar het zwembad ging. Mijn huid stond na het scheren in ‘brand’. Een rode gevoelige huid, jeuk en zichtbare bobbeltjes. Het werd een wat ongemakkelijke middag. In de jaren daarna bleef ik last hebben van  huidirritatie na het scheren van mijn bikinilijn. Iedere keer kreeg ik weer bobbeltjes, jeuk en zwol mijn huid rood op. Wat deed ik verkeerd? Ik ging op onderzoek uit en leerde wat helpt om irritatie na het scheren te voorkomen. In dit artikel deel ik hoe ik er voor zorg dat mijn huid zo min mogelijk gaat irriteren na het scheren van schaamhaar op de bikinilijn. Met de scheertips die ik deel kun je huidirritatie na het scheren voorkomen!

p.s. de tips die in dit artikel staan zijn ook voor mannen die hier last van hebben nuttig!

Hoe ontstaat huidirritatie na het scheren van schaamhaar?

Huidirritatie na het scheren van schaamhaar ontstaat doordat de huid reageert op minuscule beschadigingen die het scherpe scheermesje achterlaat of de scheerproducten die worden gebruikt. De kans op huidirritatie na het scheren neemt toe wanneer je niet op de goede manier scheert, geen of het verkeerde scheerschuim gebruikt of een bot scheermesje gebruikt.

De huid is een gevoelig orgaan. Wanneer je scheert met een scheermesje schraap je tegelijkertijd een stukje van de bovenste huidlaag af. De huid raakt daardoor makkelijker geprikkeld. Ook kunnen de beschadigingen en de scheerproducten die worden gebruikt de huid uitdrogen. Dat zorgt er voor dat er huidirritatie ontstaat. De huid kan gaan jeuken, er ontstaan bobbeltjes / puistjes, de huid is gevoelig en kan rood worden.

De mate waarin de huid hier gevoelig voor is verschilt van vrouw tot vrouw. De een heeft er meer of vaak last van, terwijl de andere er vrijwel nooit last van heeft. Mijn ervaring is ook dat het van moment tot moment kan verschillen. De huid reageert de ene keer meer op het scheren dan de andere keer. Ik heb gemerkt dat de manier waarop je scheert en de producten die je gebruikt medebepalend zijn voor of er huidirritatie ontstaat en hoe erg je er last van hebt.

Hoe herken je huidirritatie na het scheren van schaamhaar?

Een geïrriteerde huid door het scheren van schaamhaar kun je herkennen aan:

  • Rode verkleuring van de huid;
  • Gevoeligheid bij aanraking;
  • Jeuk;
  • Droog en trekkerig gevoel;
  • Bobbeltjes en puistjes.

Naast huidirritatie kunnen door het scheren van schaamhaar ingegroeide haartjes ontstaat. Die haartjes prikken in de huid en veroorzaken een pikkerig, geïrriteerd gevoel. Ook dat kan bultjes en jeuk veroorzaken. In sommige gevallen ontsteken de bultjes.

Gelukkig is huidirritatie door het scheren meestal van tijdelijke duur. Na enkele dagen zijn de klachten meestal vanzelf verdwenen. Desondanks kan het heel vervelend zijn en is het een regelmatig terugkerend probleem. Pas onderstaande scheertips toe om de kans op huidirritatie op je bikinilijn na het scheren te verminderen.

Hoe huidirritatie na het scheren van schaamhaar voorkomen?

Huidirritatie na het scheren van schaamhaar kun je nooit helemaal voorkomen. Door op een goede manier te scheren, de juiste scheerproducten te gebruiken en de huid te helpen herstellen kun je wel de kans dat er huidirritatie ontstaat verminderen.

Hoe schaamhaar scheren en huidirritatie voorkomen?

Door op een goede manier te scheren kun je huidirritatie bij het scheren van schaamhaar voorkomen. Een goede scheertechniek bevat de volgende werkwijze:

  • De huid goed voorbereiden op de scheerbeurt;
  • Alleen met de haargroei richting mee scheren;
  • Niet te vaak over hetzelfde plekje te gaan;
  • Rustig scheren;
  • De huid goed strak te trekken bij het scheren;

In mijn artikel over hoe je op de juiste manier schaamhaar rondom je vagina scheert (of voor de mannen: de penis en balzak) sta ik uitgebreid stil bij hoe je scheert. Lees dat artikel zeker ook nog even. Hieronder ga ik in op enkele aanvullende scheertips.

De huid voorbereiden

Ik gaf het al aan. De huid is een gevoelig orgaan en met een scheermesje laat je kleine beschadigingen achter op de huid. Daarom is het belangrijk om de huid goed voor te bereiden. Dat doe je door voor het scheren van je schaamhaar kort te douchen. Het warme water maakt de stugge schaamhaartjes week. Dat vergemakkelijkt het scheren. Water zorgt tevens voor een dun beschermlaagje op de huid en zorgt er voor dat het mesje beter over de huid glijdt. Vandaar ook dat je altijd scheerschuim moet gebruiken! (zie hieronder). Daarnaast was je met het warme water de huid, zodat losse huidcellen en bacteriën worden weggespoeld.

Met de haargroeirichting mee scheren

Als je last hebt van huidirritatie raad ik je aan alleen met de haargroeirichting mee te scheren. Tegen de haarrichting in scheren zorgt er voor dat de haarzakjes omhoog en weg van de huid getrokken worden, waardoor de kans op huidirritatie groter wordt. Daarnaast worden de haartjes op deze manier nog korter op de huid weggeschoren, wat er voor kan zorgen dat ze in de huid prikken.

Je kunt bij langere haartjes goed zien in welke richting ze groeien. Bij mij groeien de haartjes op de venusheuvel naar beneden. Op mijn buitenste schaamlippen naar beneden en iets naar binnen toe. Door met je vingers over de stoppels te gaan kun je bepalen in welke richting je schaamhaar groeit. Als het ruw of stekelig aanvoelt tegen je vingers, dan beweeg je ertegen. Als het glad en zacht aanvoelt, beweeg je mee met de haargroeirichting. Dat is de richting waarop je wil scheren met het scheermes.

Als je alleen met de haargroeirichting mee scheert heb je wel een iets minder glad resultaat dan wanneer je ook tegen de haargroeirichting scheert. De meeste vrouwen krijgen bij het scheren tegen de haargroeirichting in echter snel last van rode bobbeltjes en jeuk. Scheer daarom zo veel mogelijk met de haargroeirichting mee, tenzij je huid daar tegen kan.

Scheer rustig en ga niet te vaak over zelfde stukje huid

Het is ook belangrijk om niet als een wilde te keer te gaan met het scheermesje. Scheer in korte halen en druk niet te hard. Na elke haal spoel je de haartjes en het scheerschuim uit het scheermes. Ga niet te vaak over hetzelfde stukje huid, want daardoor raakt de huid geprikkeld.

Trek de huid strak tijdens het scheren

De huid rondom je vagina (bikinilijn) is niet overal even strak en glad. Het is daarom heel erg belangrijk om je huid met één hand strak te trekken. Dat zorgt er voor dat huidplooien en stukken huid zo vlak als mogelijk zijn als het scheermes daarover heen gaat. Zo beschadigt het scheermes de huid zo min mogelijk en voorkom je dat de huid geprikkeld raakt.

De juiste scheerproducten om huidirritatie te voorkomen

Het scheermesje en de scheerproducten die je gebruikt bepalen mede of en in welke mate je last krijgt van irritatie na het scheren van schaamhaar.

Gebruik een scheermesje met minder mesjes

Een scheermesje met minder mesjes kan helpen de kans op huidirritatie te verminderen. Ik heb gemerkt dat een scheermesje met maar 1 of 2 mesjes vriendelijker voor de huid is dan een met 3 of 5 mesjes. Hoe minder mesjes over je huid gaan hoe minder de huid geprikkeld wordt. Scheermesjes met maar 1 of 2 mesjes scheren vaak net zo glad als scheermesjes met meerdere messen. Ik heb zelf goede ervaringen met de Wilkinson Extra2 Sensitive.

Gebruik een scherp scheermesje

Een scheermesje vervang je na ongeveer 6-10 keer scheren voor een nieuw scherp mesje. Het klinkt misschien vreemd, maar met een scherp scheermesje krijg je minder last van huidirritatie. Op een bot scheermesje oefen je namelijk onbewust meer druk uit. Dat drukken op een scheermesje is een aanslag voor je huid en kan snel voor scheerwondjes zorgen. Daarnaast heeft een bot mesje moeite om de stugge schaamharen in een vloeiende beweging af te scheren. Het mesje trekt dan aan de haren, wat ook weer voor irritatie kan zorgen.

Hygiëne

Er zijn nog een aantal hygiëne maatregelen waar je rekening mee moet houden na het scheren. Spoel het scheermesje na het scheren met heet water goed schoon. Schudt het mesje droog en blaas het droog met een föhn of maak het droog met een handdoek. Zo wordt een deel van de huidvetten, zeepresten en haartjes weggespoeld en kan het vocht de mesjes niet corroderen. Dit geeft bovendien de bacteriën geen kans om te groeien. Gebruik een scheermesje alleen voor jezelf. Pak niet stiekem het mesje van je partner.

Gebruik scheerschuim voor de gevoelige huid

Om huidirritatie te voorkomen is het gebruiken van een huidvriendelijk scheerschuim belangrijk. Welke voor jouw huid geschikt is zal je moeten uitproberen. De ene vrouw reageert anders dan de andere op bepaalde producten. Probeer er dus een aantal uit, als ze maar het label geschikt voor de gevoelige huid hebben.

Zelf gebruik ik voor het scheren van mijn schaamstreek een transparante scheergel in plaats van scheerschuim. Door het witte schuim zie je niet altijd goed wat je aan het doen bent. Met een transparante scheergel heb je dat probleem niet.

Elektrisch scheerapparaat scheren schaamhaar bikinilijn

Een elektrisch scheerapparaat kan het ontstaan van huidirritatie voorkomen. Bij een scheerapparaat komen de mesjes namelijk niet tegen de huid, maar zitten ze veilig achter een heel dun metalen rooster. Daardoor belasten ze de huid minder. Voor vrouwen die veel of bijna altijd last hebben van huidirritatie raad ik aan over te stappen naar het scheren van schaamhaar rondom de vagina met een elektrisch scheerapparaat. Je huid blijft iets minder lang glad, wat betekent dat je vaker moet scheren. Doordat je echter weinig beschadigingen achter laat en geen andere scheerproducten nodig hebt, is mijn ervaring dat je veel minder last hebt van huidirritatie na het scheren. Blijf je dus last houden van jeuk, bobbeltjes en rode huid na het scheren met een scheermesje? Dan gaat het gebruik van een ladyshave uitkomst bieden!

Een ander alternatief is het gebruik van ontharingscrème.

Hoe huidirritatie na het scheren schaamhaar behandelen en herstellen?

Huidirritatie na het scheren kun je behandelen door de huid met koud water te spoelen, een vocht inbrengende en herstellende crème te gebruiken en de huid te laten herstellen voor de volgende scheerbeurt.

Nadat je klaar bent met scheren is het belangrijk dat je de huid afspoelt met lauwwarm water. Zo verwijder je de zeepresten en haartjes. Daarna spoel je de huid nog een keer met koud water. Het koude water sluit de poriën en dat geeft een fris tintelend gevoel. Dep de huid daarna droog met een schone handdoek, ga niet wrijven.

Sommige experts raden het gebruik van toverhazelaar (witch hazel) aan. Ik niet! Toverhazelaar is helaas niet goed voor de huid en kan juist meer huidirritatie veroorzaken. In plaats daarvan raad ik aan een verzorgende hydraterende crème aan te brengen. Gebruik een niet te vettige crème, want die kan er voor zorgen dat de poriën verstopt raken. Ik vind zelf de crème La Roche-Posay Lipikar erg prettig. Deze crème kalmeert en verzorgt de huid en is niet vettig. Heb je elke keer na het scheren veel last van huidirritatie? Ga dan naar de huisarts en vraag om een hydrocortison crème.

Is er na het scheren toch huidirritatie ontstaan, dan doe je er goed aan de huid met rust te laten. Blijf er vanaf en ga niet jeuken of wrijven. Draag gemakkelijke kleren. Laat de huid herstellen voordat je opnieuw scheert.

Als je er echt last van hebt kun je het volgende proberen om de jeuk, bobbeltjes en roodheid te verminderen:

  • Gebruik een koelpack gewikkeld in een handdoek of een washandje met koud water om de huid te kalmeren.
  • Smeer nogmaals met de genoemde La Roche-Posay hydraterende crème.
  • Lotions voor luieruitslag kunnen ook helpen
  • Vermijd producten die alcohol bevatten.

Na verloop van tijd went de huid aan de gevolgen van een scheerbeurt. Dus, als je de huid rondom je vagina regelmatig scheert, zouden de bijwerkingen zoals puistjes of huidirritatie langzaam moeten verminderen. Scheren blijft echter stressvol voor de huid, dus geef die na elke scheerbeurt voldoende tijd (enkele dagen) om te herstellen.

Hoe ingegroeide haartjes na het scheren van schaamhaar voorkomen?

Ingegroeide haartjes na het scheren van schaamhaar kun je voorkomen door een scherp scheermesje te gebruiken, niet tegen de haargroeirichting in te scheren, niet te strakke kleding te dragen en de huid regelmatig te wassen en/of te scrubben.

Ingegroeide haartjes kunnen echter altijd ontstaan. Dat is vervelend want het lichaam ziet dat als iets vreemds. Het lichaam reageert met verdedigende maatregelen – de huid eromheen gaat ontsteken en er ontstaat een geïrriteerde, gezwollen bultje. Lees hier hoe je een ingegroeid haartje verwijderd zonder littekens.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Geef een reactie