Hoe scheren met een safety razor / krabber

Je bekijkt nu Hoe scheren met een safety razor / krabber

De safetyrazor oftwel krabber is aan een nieuwe opmars bezig. Deze traditionele vorm van scheren is goedkoop met een minstens zo goed resultaat als de mesjes in houder van de bekende merken. Scheren met een krabber verschilt met wat je waarschijnlijk gewent bent: je scheert zacht en rustig zonder echt druk op de mesjes uit te oefenen. In dit artikel beschrijven we hoe je het best kunt scheren met een safety razor.
[do_widget id=text-8]

Voordat je begint:

De voorbereiding is vergelijkbaar met hoe je waarschijnlijk gewend bent met de mesjes in houders: je maakt de huid warm en nat door er enkele minuten een lauwwarme vochtige handdoek tegen te drukken, of je scheert na een korte warme douche. Natte haren laten zich makkelijker snijden dan droge stugge haren. Met scheerzeep, scheerschuim of scheergel maken we de haren nat en houden we ze ook vochtig tijdens het scheren.

Scheerzeep, crème of scheerschuim aanbrengen

Voor deze scheermethode wordt meestal gebruik gemaakt van scheerzeep of scheercreme die je met een kwast opbrengt. Gewoon scheerschuim gebruiken kan ook. Een scheerkwast dient ervoor om de baardharen nat en week te maken en om de huid rondom elke stoppel optimaal te voorzien van een dun filmlaagje scheerzeep of scheercrème. Dip het voorste gedeelte van de haren van de kwast in het hete water. Strijk met snelheid over de scheerzeep tot u een ruime hoeveelheid stevig scheerschuim op de kwast krijgt. Voeg steeds kleine hoeveelheden water toe.

Scheren met een safetyrazor of krabber

Pak nu de krabber (safety razor). De Muhle Double Edge Safety Razor (schroefsluiting – Dichte kam) gebruiken wij zelf. Scheer je met de haargroei mee: op de wangen is dit meestal in een neerwaartse beweging, op de keel is dit vaak verschillend. Een simpel tructje om de haargroeirichting te voelen is door met je vingers over de stoppels te voelen en goed in de spiegel te kijken. Scheer rustig en zachtjes met trrage bewegingen en zonder al te veel druk uit te oefenen, laat het mest het werk doen. Houdt het scheermes iets schuin zodat je een soort van snijbeweging maakt (een hoek van 30 graden). Houdt de huid goed strak tijdens het scheren. Dit zal het scheren vergemakkelijken en vermindert de kans op snijwondjes. Spoel het scheermes regelmatig af met warm water, zodat zeepresten en haartjes verwijderd worden. Begin bovendien bij de wangen richting de kin en hals en eindig met je snor (de meest stugge haren).

Voor het beste resultaat zeep je het gezicht nogmaals in en scheer je nogmaals, maar nu tegen de haargroeirichting in. Tevreden over het resultaat? Spoel dan je huid eerst af met lauwwarm water en vervolgens nogmaals met koud water zodat de poriën zich samentrekken. Eventueel kun je er voor kiezen om aftershave, crème of andere huidverzorgende producten aan te brengen.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren


Fotocredits: Shave, uitsnede, David Wright

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Wouter

    Bedankt voor dit artikel. Ik heb een een krabbetje met double edge mesjes gekocht en ga deze morgen voor het eerst proberen!

  2. Huub

    Ik kijk vaak op internet en zie daar supergoedkope dubbelzijdige scheermesjes van het merk Ying Jili, is dat een goed mesje?

Geef een reactie