Hoe gezicht scheren met een elektrisch scheerapparaat? Krijg een glad resultaat!

Je bekijkt nu Hoe gezicht scheren met een elektrisch scheerapparaat? Krijg een glad resultaat!

Al vroeg in mijn pubertijd was ik helemaal klaar met het gedoe met scheerschuim en een scheermesje. Na flink aandringen bij mijn ouders kreeg ik mijn eerste scheerapparaat. Echt blij werd ik er niet van. Het lukte mij maar niet om een glad resultaat te krijgen. Ik had snel weer last van stoppeltjes, voelbaar en zichtbaar. Toen ben ik gaan uitzoeken waar dat aan lag. Had ik een beter scheerapparaat nodig? Of lag het toch aan de manier waarop ik het apparaat gebruikte? Wat bleek: er valt veel winst te behalen met de manier waarop je een scheerapparaat gebruikt om je gezicht te scheren! In dit artikel deel ik mijn ervaring met hoe je moet scheren met een scheerapparaat voor een glad resultaat!

Kun je met een scheerapparaat glad scheren?

Scheren met een scheerapparaat zorgt voor een glad resultaat, maar niet zo glad als scheren met een scheermesje. Een goed scheerapparaat laat geen stoppeltjes achter, maar de stoppeltjes zijn wel weer sneller zichtbaar dan bij scheren met een scheermesje. Dat komt omdat het mes van een scheermesje op de huid rust en de haartjes tot tegen de huid wegsnijdt. Bij een scheerapparaat zit het (draaiende) mesje verborgen achter een dun metalen rooster. Hoewel dat metalen rooster vaak maar ongeveer 0,05 mm dik is, komt het mesje van een scheerapparaat dus niet tot op de huid. Daardoor kan het apparaat de haartjes dus niet zo dicht op de huid wegsnijden als een scheermesje.

Ik heb gemerkt dat je met de juiste scheertechniek met een scheerapparaat een langdurig glad resultaat krijgt, maar de haartjes wel sneller zichtbaar en voelbaar terug groeien in vergelijking met een scheermesje. Als ik mij in de ochtend heb geschoren met een scheerapparaat dan heb ik aan het eind van de avond weer voelbare stoppeltjes. Als ik mijzelf met een scheermesje scheer voel ik pas de volgende ochtend weer stoppels. Voor mij geen probleem, want aan het eind van de avond is mijn dag ten einde en ga ik slapen.

Lukt het jou niet om glad te scheren met een scheerapparaat? Volg dan onderstaande scheertips.

Hoe je gezicht glad scheren met een scheerapparaat?

1. Scheer voor het douchen

Om een zo glad mogelijk resultaat te krijgen is het belangrijk dat je jouw gezicht niet nat maakt voor het scheren. Water maakt baardhaartjes zacht. Voor een scheerapparaat is het makkelijker om de nog stugge haartjes te grijpen en weg te scheren. Baardharen moeten bij elektrisch scheren dus hard en stug te blijven. Scheer jezelf daarom dus voor het douchen of wassen van je gezicht.

Een trucje dat ik toepas om een glad resultaat te krijgen is door met mijn hand over mijn huid te wrijven. Ik heb het idee dat de haartjes daardoor meer rechtop komen te staan. Haal langere haartjes eerst weg met een trimmer voordat je gaat scheren. Meer voorbereidingen hoef je niet te treffen. Weinig voorbereiding is een van de voordelen van scheren met een scheerapparaat.

2. Trek de huid strak

Om je gezicht glad te scheren met een elektrisch scheerapparaat is het belangrijk om de huid goed strak te trekken. Trek de huid met een hand strak, terwijl je met de andere hand het scheerapparaat over de huid laat gaan. Je huid is namelijk een ongelijk oppervlak vol putjes en bultjes. In een aantal van die putjes groeien ook haren. Door de huid met een hand strak te trekken ontstaat er een gladder oppervlak waardoor het scheerapparaat makkelijker de haartjes kan grijpen en afscheren. Ook je hoofd omhoog houden wanneer je de kin en hals scheert helpt om de huid strak te krijgen. Voor mijn wangen en snor druk ik soms mijn tong aan de binnenkant op de huid of bol ik mijn wang om de huid op te spannen.

Scheren met een scheerapparaat werkt het beste als je kunt zien wat je doet. Scheren voor de spiegel is dus aan te bevelen.

3. Druk niet te hard

Bij het scheren met een scheerapparaat moet je niet hard drukken. Het is voldoende om het apparaat op de huid te laten rusten. Een tip die voor mij werkte om dit te leren was door het scheerapparaat met alleen duim en wijsvinger vast te houden. Dan kun je nooit te hard drukken. 

Laat het scheerapparaat rustig over de huid gaan. Ga niet te snel (maar ook niet te langzaam), want het scheerapparaat moet de haartjes wel kunnen grijpen en afscheren. Wie te snel over de huid gaat en kriskras bewegingen maakt krijgt geen glad resultaat. Maak dus rustige bewegingen.

4. Pas de scheertechniek toe die hoort bij jouw apparaat

Hoe je met een scheerapparaat scheert is afhankelijk van het type scheerkop. Er zijn namelijk twee verschillende systemen op de markt: een roterend scheersysteem (o.a. Philips) of een vibrerend scheersysteem (o.a. Braun).

Lees ook: wat is het beste scheerapparaat?

Hoe scheren met een Philips scheerapparaat?

Bij een roterend scheerapparaat zoals van Philips krijg je het beste scheerresultaat door met vloeiende, roterende bewegingen over je snor, kaken, kin en hals te gaan. Maak zowel rondjes met de klok mee als tegen de klok in. Scheer tegen de haargroei richting in en trek de huid strak terwijl je scheert. Om alle haartjes in bijvoorbeeld je hals goed te kunnen scheren mag je het apparaat ook op en neer of opzij bewegen. Zorg er voor dat de volledige scheerkop vlak op de huid rust, trek de huid goed strak met een hand en scheer rustig in vloeiende bewegingen.

Bij een Philips scheerapparaat maak je Vloeiende roterende bewegingen over je gezicht.

Hoe scheren met een Braun scheerapparaat?

Bij een vibrerend scheerapparaat zoals van Braun scheer je altijd tegen de haargroeirichting in. Gebruik je vrije hand om de haargroeirichting te bepalen door over je huid te wrijven. Voelt het prikkerig aan dan beweeg je tegen de haargroeirichting in. Maak vervolgens een rustige vloeiende beweging tegen de haargroeirichting in. Trek de huid goed strak met een hand. Voor de grotere gladde delen van je gezicht, zoals je wangen kun je lange halen maken. Voor de lastige delen met haartjes die alle kanten op groeien gebruik je kortere halen. Zet het apparaat altijd in een hoek van 90 graden op de huid, waarbij de scheerkop volledig op de huid rust.

Als ik mij scheer met een Braun scheer ik mijn snor en kin door een horizontale scheerbeweging te maken, van beneden naar boven. Voor mijn kaken en hals moet ik het scheerapparaat tussen horizontaal en verticale positie positioneren om tegen de haargroeirichting in te scheren. Vervolgens maak je voor de kaken een beweging van binnen naar buiten, terwijl je voor je hals juist van buiten naar binnen scheert.

Scheer tegen de haargroeirichting in door horizontale en verticale bewegingen te maken.

5. Verzorg de huid na het scheren

Spoel je huid na het scheren af met lauw water en daarna nog een keer met koud water. Het koude water helpt om eventuele huidirritatie te voorkomen. In principe is dat voldoende, maar als je dat prettig vind kun je een crème aanbrengen met kalmerende en hydraterende werking. Vermijd geparfumeerde aftershaves of vettige crèmes; deze irriteren de huid. Zelf gebruik ik wel eens de crème van Nivea.

6. Maak het scheerapparaat regelmatig schoon

Maak de scheerkop na 3x scheren leeg en vrij van haartjes. Zo voorkom je dat de scheerkoppen minder goed hun werk kunnen doen of verstopt raken door de afgeschoren haartjes en huidschilfers. Een waterdichte scheerapparaat kan eenvoudig onder de kraan worden afgespoeld.

Reinig een scheerapparaat eens per week grondig. Er blijven namelijk een hoop haartjes, vet en huidresten achter op en in de scheerkop. Die resten zijn een voedingsbron voor bacteriën en schimmels, die later mogelijk tot huidirritatie kunnen leiden.

Problemen

Hoe huidirritatie bij het scheren met een scheerapparaat voorkomen?

Huidirritatie na het scheren met een scheerapparaat voorkom je door:

 • Niet te vaak over hetzelfde stukje huid te gaan;
 • Niet te hard te drukken en rustige bewegingen te maken;
 • De huid goed strak te trekken;
 • Niet te lang te scheren, de scheerkop kan warm worden;
 • Het scheerapparaat regelmatig te reinigen.

Scheren met een elektrisch scheerapparaat is de beste scheermethode om huidirritatie te voorkomen. Omdat het apparaat minder dicht op de huid de haartjes wegsnijdt is de kans op beschadiging en reactie van de huid nihil. Als je toch last krijgt van huidirritatie bij het scheren met en scheerapparaat dan ligt dat vaak aan een van bovenstaande oorzaken.

Als je overstapt van scheermesje naar een scheerapparaat kan je huid korte tijd reageren. Je huid heeft tijd nodig om te wennen.

Hoe stoppeltjes bij het scheren met een scheerapparaat voorkomen?

Het snel terugkomen van stoppeltjes bij het scheren met een scheerapparaat voorkom je door:

 • Niet te douchen voor te scheren;
 • Tegen de haargroei richting in te bewegen;
 • De juiste scheertechniek te gebruiken voor het type scheerapparaat;
 • Rustige, vloeiende bewegingen te maken;
 • De scheerkop regelmatig te vervangen of een moderner scheerapparaat te kopen.

Mijn ervaring is dat je met het juiste scheerapparaat en door bovenstaande stappen te volgen een bijna net zo glad resultaat kunt krijgen als met een scheermesje. Het duurde bij mij even voordat ik de juiste scheertechniek onder de knie had en elektrische scheerapparaten worden gelukkig ook steeds beter.

Scheerapparaat scheert niet glad

Als het je maar niet lukt om met jouw scheerapparaat een glad resultaat te krijgen, dan kan het tijd zijn om een moderner apparaat te kopen. De ontwikkelingen hebben niet stil gestaan. De motoren van de apparaten worden steeds sterker, de mesjes blijven langer scherp en zijn dichter op de huid geplaatst, het metalen beschermingsrooster wordt steeds dunner: alles met als doel een glad en comfortabel scheerresultaat te krijgen. Een scheerapparaat van 5 tot 10 jaar oud is niet meer te vergelijken met de technieken van de nieuwste modellen. Er zit uiteraard ook iets verschil tussen instapmodellen en de hogere series van de scheerapparaten. Het kan dus nodig zijn jouw scheerapparaat te vervangen.

Lees ook: het beste scheerapparaat

Heb je wel een modern scheerapparaat maar merk je dat het scheerresultaat langzaam minder begint te worden? Dan kan het tijd zijn om de scheerkop van je scheerapparaat te vervangen. Hoe lang je doet met een scheerapparaat is afhankelijk van hoe vaak je scheert. Gemiddeld genomen kan de scheerkop van een elektrisch scheerapparaat anderhalf jaar mee. De mesjes slijten namelijk bij het draaien en worden na verloop van tijd bot. Gelukkig zijn de scheerkoppen te vervangen, zodat je niet het hele apparaat weg moet gooien. Zoek de scheerkop voor jouw apparaat.

Hoe vaak scheren met een scheerapparaat?

Om een glad resultaat te houden en stoppeltjes te voorkomen is het noodzakelijk om elke dag of om de dag te scheren met een scheerapparaat. Scheer niet meer dan nodig. De huid vindt het niet fijn als er meerdere keren per dag met een scheerapparaat over de huid gaat. Scheer dus maximaal één keer per dag met een scheerapparaat om de huid te ontlasten.

Meer artikelen gerelateerd aan scheerapparaten

Fotocredits: The Shaver – 18/365, uitsnede, Josh Janssen

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

 1. Daniel

  Goede tip, voor het douchen scheren of de huid heel goed droog maken na het douchen

Geef een reactie