Een geïrriteerde huid na het scheren voorkomen?

Je bekijkt nu Een geïrriteerde huid na het scheren voorkomen?

Heb je na het scheren ook vaak last van een branderig gevoel, rode huid of bultjes? Dan heb je last van een geïrriteerde huid. In dit artikel leggen we je uit hoe de irritatie na het scheren ontstaat en wat je kunt doen om dit te voorkomen. Zo leer je hoe je jezelf kunt scheren zonder irritatie.

Hoe ontstaat een geïrriteerde huid na het scheren?

De meest voorkomende oorzaken van een geïrriteerde huid na het scheren zijn:

  1. Huidtype. De ene keer met een scheermesje en de andere keer met een scheerapparaat scheren is geen goed idee. Voor sommige huidtypes is nat scheren (met een scheermes) beter. Andere huidtypes reageren beter op droog scheren (met een scheerapparaat).
  2. De haartjes zelf. Als je jouw baardhaar kort hebt geschoren kan de haar in de huid prikken. Dat leidt tot irritatie. Ook kan de haar in de huid groeien. Zo ontstaat een ingegroeid haartje.
  3. De gebruikte producten. Bij nat scheren horen scheerschuim en mesjes. Bij elkaar zijn dat veel ingrediënten. Als je voor (een of meer) bestanddelen gevoelig bent, dan kan dit ook tot irritatie leiden.
  4. De manier van scheren. Een bot scheermesje, vaak over hetzelfde stukje huid gaan, geen of te weinig scheerschuim gebruiken en onvoldoende voorbereiding leiden tot beschadiging van de huid. Dat zorgt voor een branderig gevoel, rode huid of bultjes.

De oorzaak van een geïrriteerde huid na het scheren kan dus verschillend zijn. Toch is er een aantal oplossingen dat helpt om de irritatie weg te nemen.

Een geïrriteerde huid na het scheren met scheermesje voorkomen

Om te weten welke oplossingen bij jou kunnen helpen om huidirritatie te voorkomen moet je eerst analyseren waar het bij jou vandaan komt. Ontstaat de scheerirritatie direct na het scheren? Als je scheert met een scheermesje kun je veel van de problemen voorkomen door een goede voorbereiding. Maak de huid eerst nat met (lauw)warm water, bijvoorbeeld door een korte douche of een natte handdoek op het gezicht te leggen. Breng vervolgens een laagje scheerschuim voor de gevoelige huid aan. Dit moet een dun laagje zijn en mogen geen dikke klodders zijn. Smeer goed uit.

Vervolgens scheer je met een scherp scheermesje de haartjes weg. Doe steeds kleine stukjes, zonder al te hard op het scheermes te drukken. Laat het mesje het werk doen, een lichte druk is meer dan voldoende. Spoel uit na elke korte haal. Klaar? Spoel de huid dan af met koud water om de huid te kalmeren. Tip: het is niet verstandig om tegen de haargroeirichting in te scheren (onder naar boven). Dit veroorzaakt vaak extra schade aan de huid en doe je alleen als je nergens meer last van hebt.

Een elektrisch scheerapparaat gebruiken?

Blijf je last houden van een geïrriteerde huid? Dan kan dat een aantal dingen betekenen. Je huid is nog niet gewend aan het scheermesje of nieuwe scheermethode. Na verloop van tijd went de huid. Ook kan het zijn dat je huid niet snel genoeg herstelt. Dit proces kan je versnellen door een goede hydraterende crème aan te brengen na het scheren. Tenslotte kan het zijn dat je huid gewoon niet geschikt is voor het scheren met een scheermesje. In dat geval raden we je aan om te wijzigen van scheermethode. Een goed scheerapparaat voor de gevoelige huid is bijvoorbeeld de Philips 9000. Geef jouw huid zo’n 20 dagen om te wennen.

Ontstaan de problemen pas later?

Ontstaan de bultjes of rode huid pas een dag of enkele dagen na het scheren? Dan zijn het vaak de baardhaartjes die in de huid prikken, je huid niet tegen de ingrediënten in het scheerschuim kan of de huid die niet goed genoeg hersteld. Dat laatste kun je vooromen door dagelijks na het scheren een hydraterende crème aan te brengen. De ingegroeide baardhaartjes kun je voorkomen door de hierboven beschreven voorbereiding te hanteren. Eventueel kun je er ook voor kiezen om een scheermesje met maar één scheerblad te gebruiken, die scheert iets minder glad maar geeft meestal ook minder irritatie.

Meer artikelen gerelateerd aan scheerapparaten

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Lars

    Bij mij is het een combinatie van factoren geweest die problemen gaf. Uiteindelijk hielp dagelijks elektrisch scheren bij mij het beste. Voorheen deed ik in het weekend vanwege tijd met een scheermesje scheren, door de week elektrisch, maar dag gaf altijd twee dagen na het weekend problemen met bobbeltjes en jeuk. Hydraterende creme helpt iets, voordeel daarvan is dat je huid lekker zacht wordt

Geef een reactie