Scheerapparaat delen een goed idee?

Je bekijkt nu Scheerapparaat delen een goed idee?

Het kan aanlokkelijk klinken, iemand anders zijn scheerapparaat gebruiken omdat je het vergeten bent of omdat je op deze manier maar één apparaat moet aanschaffen voor jullie hele gezin. Maar is dat wel zo verstandig? Wat zijn de voor- en nadelen van het delen en gebruiken van iemand anders zijn scheerapparaat.
[do_widget id=text-8]

Persoonlijke hygiëne

Vanuit hygiëne is het in ieder geval een slecht idee om een scheerapparaat van iemand anders te gebruiken. Het apparaat komt dagelijks in contact met de huid van de andere persoon. Of dat nu je vader, zoon, broer, familielid, vriend of kennis is, de huid is een ‘orgaan’ dat dagelijks een flinke hoop huidschilfers en huidvetten produceert. Daarnaast leven er op de huid vele miljoenen bacteriën. Het scheerapparaat verzamelt dus niet alleen de afgeschoren haartjes, maar ook al deze vetten, huidschilfers en de bacteriën die op de huid leven. Omdat de meeste scheerapparaten een aparte ruimte hebben om de haartjes tijdelijk op te slaan vormen al die restjes een voedingsbodem voor virussen, andere bacteriën en schimmels.

Scheerapparaat delen gevaarlijk?

Het is niet echt hygiënisch om iemand anders zijn scheerapparaat te gebruiken, maar echt gevaarlijk is het niet. Wel loop je het risico dat je door het gebruik van andermans apparaat andere ongemakken krijgt. Voorbeeld zijn de verspreiding van huidinfecties of puistjes (acne). Een scheerapparaat is dus een persoonlijk apparaat dat het liefst maar door één persoon wordt gebruikt, zoals je ook niet dezelfde tandenborstel of scheermesje van iemand anders gebruikt. Dat is gewoon vies en onhygiënisch.

Het is dus niet bepaald hygiënisch en verstandig om iemand anders zijn apparaat te gebruiken. Ons advies: koop een eigen apparaat. Een goed scheerapparaat hoeft niet duur te zijn. Zo heb je al een goed Philips Serie 5000 apparaat voor 69,99 (13% korting).

Scheerapparaat grondig reinigen

Nu kan het natuurlijk een keer voorkomen dat iemand onverhoopt jouw apparaat heeft gebruik, of jij dat van iemand anders. In dat geval is het slim om het apparaat goed schoon te maken. Leeg de haarkamer om de haartjes en huidschilfers te verwijderen. Haal de scheerkoppen los en borstel ze schoon. Spoel de scheerkoppen met warm water schoon of leg ze kort in een teiltje met sop. Indien mogelijk spoel je ook de rest van het apparaat schoon. We raden je aan onze uitgebreide handleidingen te lezen, zie hier (Philips) of hier (Braun).

Meer artikelen gerelateerd aan scheerapparaten

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Merijn

    Ik moet er niet aan denken om mijn scheerapparaat uit te lenen of van iemand anders te gebruiken. Zeker als ik de kamer van mijn scheerapparaat leeg maak en ruik hoe muf al die haartjes en schilfers ruiken.

Geef een reactie