Door scheren meer kans op verbranding door de zon?

Je bekijkt nu Door scheren meer kans op verbranding door de zon?

Wellicht een wat rare vraag, maar onze lichaamsbeharing doet al zo lang de mens (en dier) bestaat dienst als beschermende factor zonlicht en andere weersinvloeden. In feit of fabel deze keer de vraag of niet scheren helpt de huid te beschermen tegen de zon?
[do_widget id=text-8]

Beschermt haar de huid tegen zonlicht?

Om maar direct met de deur in huis te vallen. Dit is niet meer het geval. Door de evolutie van aap naar mens is er nog weinig lichaamshaar over gebleven. Behalve op plekken waar het nog een functie kan hebben, boven op het hoofd bijvoorbeeld, om de zonnestralen tegen te gaan. Het haar dat we nog hebben beschermt de huid onvoldoende tegen de zon, ook bij mensen die veel borst, arm of ander lichaamshaar hebben. Je pas geschoren benen, armen en lichaam ontvangen net zo veel zon als ongeschoren lichaamsdelen. Verbranding door de zon komt maar door één ding en dat is te lange blootstelling aan direct zonlicht. Het beetje haar dat je op de huid hebt houdt dat niet tegen. Kortom, geen enkel probleem om gladgeschoren te zonnebaden.

Vitamine D

In landen waar vaak de zon schijnt komt lichaamsbeharing nog wat vaker voor dan in landen waar de zon minder schijnt. Dat zit hem niet in de bescherming tegen de zon maar heeft waarschijnlijk een andere reden. In de landen waar de zon minder vaak schijnt wonen statistisch gezien meer blonde mensen, die vaker veel minder lichaamsbeharing hebben. Lichaamsbeharing zorgt er aan de ene kant voor dat we meer warmte vasthouden, wat in die koudere landen een goede functie zou kunnen zijn. Toch hebben blonde mensen vaker minder lichaamsbeharing dan de inwoners van warme landen. Lichaamsbeharing heeft niet als enige functie het vasthouden van warmte, het heeft ook te maken met het doorlaten van zonnestraling. Hoe minder zonnestralen er op je huid kunnen komen, hoe minder vitamine D je aan kunt maken. In noordelijke streken is er minder zonlicht, en het is dus handig als er zo min mogelijk haar in de weg zit, zodat je genoeg vitamine D aan kunt maken.

Zonnebrandcrème blijft noodzakelijk

De haartjes op ons lichaam beschermen ons dus onvoldoende tegen de zon. Zelfs als je niet scheert heb je dus nog steeds zonnebrandcrème nodig om de huid te beschermen tegen de zon. Wel is het zo dat de huid ongeveer 24 uur na het scheren vaak iets gevoeliger voor verbranden is dan als je je niet vlak voor het zonnebaden had geschoren. Dat komt vooral omdat scheren leidt tot minuscule beschadigingen aan de huid en voor een klein deel doordat je de haartjes hebt weggehaald. Daardoor heb je iets meer kans op verbranding.

conclusie

Zonnebrand blijft dus nodig om je huid te beschermen tegen de zon, want zelfs al heb je van nature een goede lichaamsbeharing dan is de huid nog onvoldoende beschermt. Wij raden een zonnebrand met factor (SPF) 30 aan voor een dagelijkse bescherming van de huid tegen de zon. Zowel Nivea Sun Protect 30 als Vision All day sun protect 30 zijn goede zonnebrandcrèmes.

Meer artikelen gerelateerd aan scheerapparaten

Fotocredits: Chilling door fobach

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Esther

    Altidj goede zonnebrand gebruiken!

Geef een reactie