Scheren betekenis en definitie

Je bekijkt nu Scheren betekenis en definitie

Scheren heeft een aantal betekenissen. We beperken ons in dit artikel tot een definitie gericht op menselijk lichaamshaar. De dikke van Dale omschrijft scheren als : “afsnijden / knippen met een mes of schaar” – zich scheren: “zich van baardharen en soms ook van het hoofdhaar ontdoen”. Het woordenboek licht verder toe dat het gaat om het tot op de huid afsnijden van haren met een daartoe bestemd mes of instrument. De online encyclopedie Wikipedia hanteert meer praktische betekenis van het woord: Scheren is het verwijderen van haar op de huid door het af te snijden ter hoogte van de huid.

[do_widget id=text-8]

Synoniemen van scheren

Wat opvalt in bovenstaande definitie is dat een aantal woorden eenvoudig te vervangen zijn door een aantal synoniemen. Hieronder enkele suggesties:
afknippen
maaien
snoei
trimmen
afsnijden
Ontharen

Werkwoord scheren

Scheren is een werkwoord. Het is echter een werkwoord dat zich niet altijd makkelijk laat vervoegen, hieronder hebben we daarom een opsomming weergegeven

Voltooid deelwoord
geschoren

Onvoltooid tegenwoordige tijd (ott)
ik scheer
jij scheert
hij scheert
wij scheren
jullie scheren
zij scheren

Voltooid tegenwoordige tijd (vtt)
ik heb geschoren
jij hebt geschoren
hij heeft geschoren
wij hebben geschoren
jullie hebben geschoren
zij hebben geschoren

Onvoltooid verleden tijd (ovt)
ik schoor
jij schoor
hij schoor
wij schoren
jullie schoren
zij schoren

Wist je dat?

Vandaag de dag scheren we ons met vlijmscherpe scheermesjes en state-of-the art scheerapparaten om een perfect glad scheerresultaat te verkrijgen. Maar dat is niet altijd zo geweest! In de oudheid gebruikten mannen scherpgeslepen stenen om zich te scheren. Ook werden de haren wel met behulp van een stuk brandend hout weg geschroeid. Bij de Romeinen werd scheren gezien als symbool van jeugdigheid en was er het belangwekkende ritueel van de depositio barbae; de eerste keer dat een jonge man geschoren werd. In onze tijd bepaalde vooral de mode dat scheren netjes, verzorgt en sexy is. Zie ook geschiedenis van het scheren.

Vertaling van scheren

Duits – rasieren
Engels – shave
Frans – raser
Pools – golić
Italiaans – radersi

Meer artikelen gerelateerd aan scheerapparaten

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Geef een reactie