Elektrisch scheerapparaat schoonmaken (roterend)

Je bekijkt nu Elektrisch scheerapparaat schoonmaken (roterend)

Om er zeker van te zijn dat het apparaat optimaal en hygiënisch functioneert is het aan te raden om het scheerapparaat minstens één keer per week grondig schoon te maken. Dit artikel geeft enkele tips over hoe je dat het beste doet voor een roterend scheersysteem (zoals Philips). Voor het schoonmaken van een Vibrerend/oscillerend foliescheersysteem klik je hier.
[do_widget id=text-8]

Algemene werkwijze: traditioneel scheerapparaat

Een traditioneel scheerapparaat is een apparaat wat je niet onder de kraan kunt houden om schoon te maken en soms ook niet uit elkaar kunt halen. Voor het schoonmaken van dit systeem ga je als volgt te werk:

1. Open het klepje met daarin de scheerhoofden en leeg de haarkamer boven de wasbak, prullenbak of uit het raam.

haarkamer-legen

2. Haal nu de onderdelen uit het scheerhoofd. Dat wil zeggen haal de scheerkoppen en mesjes uit de houder door het sluitingsmechanisme te openen. Borstel deze onderdelen schoon met het meegeleverde borsteltje of een oude tandenborstel. Let op: dit kan niet bij alle scheerapparaten.

vieze-scheerhoofden

3. Laat in de gootsteen wat warm water lopen en doe, nadat je de kraan uit hebt gezet, wat shampoo of afwasmiddel door het water. Leg alle onderdelen, behalve het apparaat zelf in water en laat enkele minuten weken.

weken-scheerhoofden

4. Maak ondertussen de binnenkant van de scheerunit schoon (de kamer voor de haartjes en het mechanisme) met het schoonmaakborsteltje.

scheerkamer-schoon-borstelen

5. Haal nu de onderdelen uit het water en borstel ze nogmaals schoon om het laagje vet (van je huid) te verwijderen. Gebruik hiervoor de stevige korte haren van het schoonmaakborsteltje of de tandenborstel. Zitten er nog resten in de hoekjes? Gebruik dan bijvoorbeeld een tandenstoker om die laatste restjes weg te halen. Spoel de onderdelen met schoon water om de restjes en de shampoo of afwasmiddel te verwijderen.

scheerhoofd-mesjes-schoonborstelen

6. Laat nu alles zeer goed drogen, liefst op een warme plek zodat het water snel verdampt en niet tot corrosie kan leiden. Als alles droog is steek je het apparaat weer in elkaar door de scheerhoofden terug in het sluiting mechanisme te plaatsen.

schoon-scheerapparaat-drogen

Scheerapparaat dat nat mag worden

Steeds vaker kunnen moderne scheerapparaten gewoon onder de kraan afgespoeld worden. Het scheerapparaat is dan waterdicht en kan onder de kraan worden schoongespoeld. Als dat met die van jou ook het geval is (contoleer dat eerst!) dan wordt het schoonmaken van de haarkamer en mechanismen al een stuk makkelijker en hygiënischer. De werkwijze is hetzelfde als hierboven beschreven maar in dit geval kun je na het schoonborstelen van de binnenkant van de scheerunit het apparaat met warm water schoon spoelen zodat het vetlaagje, huidschilfers en haartjes volledig verwijderd worden. Spoel de scheerunit en de haarkamer schoon onder een warme kraan door het water minstens 30 seconden door de openingen onder de scheerunit te laten lopen. Schud het overtollige water van het scheerapparaat af.

scheerapparaat-schoonspoelen-onder-kraan

Dit kun je overigens na elke scheerbeurt doen, zonder de scheerhoofden te verwijderen. Alleen bij grondig schoonmaken haal je de koppen uit het sluitingsmechanisme los.

Automatisch schoonmaken

De meest moderne en vooral duurdere apparaten in het topsegment kun je tegenwoordig in een oplaadstation plaatsen waar ze tegelijkertijd worden schoongemaakt. Je plaatst het apparaat in het station en door middel van reinigingsvloeistof wordt het scheerapparaat vanzelf schoongemaakt .Je kunt het scheerapparaat natuurlijk ook gewoon schoonmaken door het onder de kraan af te spoelen of met het bijgeleverde schoonmaakborsteltje. En dat werkt dan weer op hoofdlijnen hetzelfde als hierboven beschreven!

Meer artikelen gerelateerd aan scheerapparaten

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Jasper

    Hele duidelijke handleiding! Ik heb douchegel in het water gebruikt en dat werkt ook goed om de ‘vetten’ los te weken in het warme water.

Geef een reactie