Wat is de functie van haren?

Je bekijkt nu Wat is de functie van haren?

Haren doen ons herinneren aan de evolutie. De meerderheid van onze verre verwanten (bijvoorbeeld apen) en ook andere zoogdieren zijn van top tot teen bedekt met haar. Dat is niet zonder reden.[do_widget id=text-8]

Waarom hebben mensen haren?

Het (dons)haar op onze armen, benen en gezicht heeft namelijk een functie. Haren vormen op de eerste plaats een mechanisme om de lichaamstemperatuur te reguleren. De haren staan rechtop bij koude (kippenvel) om lucht op te sluiten en zo de huidtemperatuur op peil te houden. Bij warm weer ontspannen de haren zich en kan zweet makkelijk verdampen waarmee ons lichaam afkoelt. Daarnaast beschermt haar de huid tegen onder andere zonlicht en andere weersinvloeden. Het feit dat we nog steeds haren hebben, die we niet in de evolutie verloren hebben duidt dus op het functionele nut van haar op die plekken, anders was het daar ook allang weg.

Waarom hebben mensen schaamhaar

En hoe zit dat met schaamhaar, waarom groeit er bij mensen in de oksels en schaamstreek haar? Schaamhaar heeft net als andere lichaamsbeharing een functie. Het (biologisch) nut van schaamhaar is tot nu toe nog niet onomstotelijk bewezen, maar er zijn wel verschillende theorieën die de oorsprong van schaamhaar bij de mens proberen te verklaren. De meest populaire theorie stelt dat in het schaamhaar feromonen opgeslagen worden. Feromonen zijn geurstoffen die een signaal van vruchtbaarheid afgeven. Een andere aannemelijke theorie is dat mensen schaamhaar hebben omdat de wrijving die veroorzaakt wordt door haar op haar een stuk kleiner is dan de wrijving van huid op huid. Ook kan het zijn dat schaamhaar een signaalfunctie vervult. De periode waarin schaamhaar zich ontwikkelt, is ook de tijd waarin mensen vruchtbaar worden. Schaamhaar laat dus zien dat iemand vruchtbaar is.

Waarom scheren mensen zich?

Waarom scheren mensen zich, als het haar op ons lichaam een functie heeft? Scheren is met name een modeverschijnsel en afhankelijk van persoonlijke smaak en cultuur. We vinden in onze moderne samenleving een snor/baardloos gezicht, kale oksels en een haarloze schaamstreek nu eenmaal mooier en frisser. Scheren heeft daarnaast een praktische reden, bijvoorbeeld voor het sporten (wielrennen) of voor het werk (dragen gelaatsmasker) of voor medische aangelegenheden (operatie). Haarloos door het leven gaan kan in onze moderne samenleving ook prima. Onze huizen beschermen ons tegen lage temperaturen en we hebben allerlei manieren gevonden om de huid te beschermen. En een haarloze schaamstreek kan ook prima, iemands aantrekkelijkheid als geschikte partner hangt van wel meer factoren af dan van alleen feromonen in het schaamhaar.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Willem

    Ja, ongeschoren en onverzorgd (als een aap) is niet meer iets van onze moderne beschaving

Geef een reactie