Feit of fabel: Maakt scheren haren dik en stug?

Je bekijkt nu Feit of fabel: Maakt scheren haren dik en stug?

Regelmatig terugkerend item op ScheerTips.com, feit of fabel. Het stikt van de (spook)verhalen op het internet over scheren, maar kloppen deze verhalen eigenlijk wel. Wij zochten het voor je uit, met deze keer: Maakt scheren haren dik en stug?

[do_widget id=text-8]

Wat zijn haren en hoe groeit haar?

Haren bestaan uit een wortel en een schacht. De schacht is het zichtbare deel van de haar. De haarschacht, het deel van de haar dat we zien, is eigenlijk het dode deel van de haar.

Het haar groeit en vernieuwt zich voortdurend. Onderin de haarwortel worden steeds nieuwe cellen gevormd. De nieuwe cellen verplaatsen zich naar de oppervlakte van de huid. Uit elke haarwortel groeit gedurende je leven 15-20 keer een haar.

Haar groeit dus een tijdje, blijft eventjes en valt dan weer uit. Elke individuele haar groeit twee tot vijf jaar. De haar stopt vervolgens met groeien en blijft nog enkel maanden op je hoofd aanwezig. Uiteindelijk valt de haar uit en maakt plaats voor een nieuwe haar, die uit dezelfde haarwortel groeit.

Hoe snel groeit haar?

Hoofdharen groeien gemiddeld 0,35 mm per dag, baardharen 0,38 mm en wenkbrauwen 0,16 mm.

Haar groeit niet altijd op de gewenste plekken. Het gezicht, benen, oksels, bikinilijn en schaamstreek worden door de meeste mensen daarom met enige regelmaat geschoren. Scheren zorgt voor een frisse, verzorgde en schone huid. Scheren is een stukje mode en gemak.

Fabel: scheren maakt haren niet dikker of stugger

Het gerucht gaat dat wanneer je (nieuwe) haartjes wegscheert de haren op die plek sneller en dikker teruggroeien. Het gerucht kunnen we op basis van bovenstaande informatie en wetenschappelijk onderzoek ontkrachten, immers een haar groeit uit de haarwortel en door te scheren haal je alleen de bovenkant van de haar weg, niet de haarwortel. Je beïnvloedt door te scheren de haargroei vanuit de haarwortel niet. Scheren stimuleert dus geen nieuwe en andere haargroei.

Conclusie

De vraag of scheren haren dikker of stugger maakt is een fabel. Ook groeien haren niet sneller terug. Wees dus gerust: als je je wilt scheren, moet je dat vooral blijven doen. Je krijgt er geen dikkere of stugge haren voor terug, je scheert slechts het bovenste deel weg en laat de haarwortel weg. Je verandert daarmee dus niet de vorm en eigenschappen van de haar. Die zijn bepaald in de haarwortel die bij scheren intact blijft.

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie