Scheermesjes weer scherp maken (slijpen)

Je bekijkt nu Scheermesjes weer scherp maken (slijpen)

In diverse winkels en op internet zijn speciale spullen te koop en methoden beschreven om je botte Gillette, Wilkinson en andere wegwerpscheermesjes weer scherp te krijgen. Hiermee zouden scheermesjes vele malen langer meegaan dan normaal.

Werkt het?

Of de spullen en methoden werken is niet volmondig met een ja of nee te beantwoorden. Dat komt omdat je met deze methode inderdaad je scheermesjes scherp houdt maar het een misverstand is dat je scheermesjes in houders kunt slijpen. Waarom? Wie wel eens een mes of schaar heeft geslepen weet dat je beide zijden moet slijpen om het voorwerp weer scherp te krijgen. Gezien er meerder mesjes in een cartridge (scheermesjes) zitten kun je daar slecht tot niet bij. Bovendien worden deze mesjes onder verschillende hoeken geslepen. Zelf slijpen van een scheermesje in een wegwerphouder is daarom onmogelijk. Wat de zogenaamde scheermesjes slijpers wel doen is niet je mesjes scherp slijpen maar je mesjes langer scherp houden! Je verhoogt hiermee dus de levensduur van de mesjes en bespaart daarmee een hoop geld.

Koop nu de Razorpit voor 19,95 euro (20% korting)

Hoe werkt de methode?

Scheermesjes worden bot doordat haartjes, resten zeep/schuim en huidcellen achterblijven op het scheermes. De mesjes corroderen doordat er vuil op en tussen de mesjes achter blijft en het water niet snel kan opdrogen. Met die oorzaak in het achterhoofd weet je ook meteen hoe de methode werkt. Je houdt scheermesjes langer scherp doordat je het vuil van de mesjes verwijderd en de mesjes er mee droog maakt. Het schoon en droog maken haalt deeltjes van je huid en uit het water van het scheerblad. Je vertraagt daarmee de oxidatie die uiteindelijk er voor zorgt dat een scheermes bot wordt. Wat de methoden doen is dus meer een vorm van polijsten dan slijpen van de mesjes. Natuurlijk gaat dat bij een scheermes met meerdere mesjes maar aan een kant, maar dat is beter dan niets.

Wat is de methode en wat heb ik daar voor nodig?

scheermesje-slijpen-schoonmaken


Om je scheermesjes scherp te houden kun je een apparaatje van Razorpit of andere fabrikanten gebruiken. Deze apparaatjes bestaan uit een houder met daarin een rubber of stuk leer. Naast de apparaatjes kun je voor deze methode ook een handdoek of oude spijkerbroek gebruiken, het resultaat is ongeveer hetzelfde.

Wat is de methode om je scheermes dan scherp te houden? Na het scherpen spoel je het scheermes goed af onder de kraan. Vervolgens druk je het scheermes in een duwende beweging (in de tegenovergestelde richting van hoe je scheert) over het apparaat of stuk spijkerbroek. Dat doe je meerdere keren, ongeveer 5 tot 15 keer. Berg het gereinigde en droge scheermesje nu op een droge plek op. Herhaal dit na elke scheerbeurt.

Conclusie

Met deze methode slijp je dus niet de scheermesjes, je reinigt en droog ze alleen. Na elke scheerbeurt blijven er microscopisch kleine deeltjes achter zoals huidresten en huidvetten, kalk en keratine. Dit zorgt ervoor dat uw scheermesjes al snel bot aan gaan voelen. Het resultaat is echter verbluffend, de mesjes blijven vele malen langer scherp waardoor je ze minder vaak moet vervangen. Je bespaart er dus geld (en het milieu) mee. Een apparaat als de razorpit is dus zeker aan te raden voor wie geld wil besparen door de mesjes langer scherp te houden.

Koop nu de Razorpit voor 19,95 euro (20% korting)

Meer artikelen gerelateerd aan scheermesjes

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Kevin

    Ik ga eerst even jullie tip met een stuk spijkerbroek proberen. Als dat werkt probeer ik de razorpit ook eens.

  2. Sander

    Ik heb een razorpit. De mesjes blijven echt scherper. Alleen de gelstrip slijt sneller weg. Maar de mesjes gaan zeker 4 x zo lang mee.

Geef een reactie