Waarom worden scheermesjes bot?

Je bekijkt nu Waarom worden scheermesjes bot?

In de rubriek Vraag en Antwoord deze keer een vraag van Rick. Hij vroeg ons hoe het komt dat scheermesjes (zo snel) bot worden terwijl ze eigenlijk alleen maar haartjes moeten ‘snijden’?

Sterke haren

Leuk weetje is dat een enkel haar (diameter 50-100 µm) de trekkracht van een gewicht van ongeveer 100 g kan weerstaan. Dat betekent dus dat de 100000 haren, die een mensenhoofd gemiddeld telt, theoretisch een belasting van 10000kg zouden kunnen verdragen! Toch is de sterkte/hardheid van de haren niet de reden dat scheermesjes snel bot en gemiddeld na elke 20 scheerbeurten vervangen moeten worden.

Oorzaak botte scheermesjes

Scheermesjes worden maar een klein beetje minder scherp van het snijwerk zelf. Scheermesjes worden vooral bot doordat haartjes, resten zeep/schuim, kalk en huidcellen achterblijven op het scheermes. Na elke scheerbeurt blijven er microscopisch kleine deeltjes achter. Wanneer je je mesje na gebruik weglegt blijft er water op de mesjes liggen kunnen ze gaan oxideren. De kleine rest deeltjes zorgen voor corrosie op de mesjes waardoor ze bot worden. Dit gaat niet zo hard dat je meteen roestplekken ziet verschijnen, maar de kwaliteit van je mesje gaat wel snel achteruit.

Scheermesje langer scherp houden

De tip om je mesjes langer scherp te houden is dus om de mesjes na het scheren goed schoon en daarna droog te maken. Je houdt scheermesjes langer scherp doordat je het vuil van de mesjes verwijderd en de mesjes er mee droog maakt. Het schoon en droog maken haalt deeltjes van je huid en uit het water van het scheerblad. Je vertraagt daarmee de corrosie die uiteindelijk er voor zorgt dat een scheermes bot wordt.

Wat is de methode om je scheermes dan scherp te houden? Na het scherpen spoel je het scheermes goed af onder de kraan. Vervolgens druk je het scheermes in een duwende beweging (in de tegenovergestelde richting van hoe je scheert) over het apparaat of stuk spijkerbroek. Dat doe je meerdere keren, ongeveer 5 tot 15 keer. Berg het gereinigde en droge scheermesje nu op een droge plek op. Herhaal dit na elke scheerbeurt. Lees er hier en hier (razorpit review) meer over. Goed droog maken kan eventueel ook met een handdoek of fohn.

Nieuwe scherpe scheermesjes in voordeelverpakking:
Gillette Mach 3 Turbo scheermesjes voordeelverpakking 16 stuks met 25% kortingKlik hier voor deze actie
Gillette Fusion voordeelverpakking 16 stuks met 24% kortingKlik hier voor deze actie
Gillette proglide power (als beste getest!) voordeelverpakking 12 stuks met 22% kortingKlik hier voor deze actie

Meer artikelen gerelateerd aan scheermesjes

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Rick

    Oke, duidelijk: haartjes, resten zeep/schuim, kalk en huidcellen die achterblijven op het scheermes veroorzaken corrosie en maken het scheermes bot. Dank voor jullie antwoord!

  2. Pepper (@pepperbellajax)

    Mijn scheermesjes zijn al bot als zij uit de nieuwe verpakking komen (Gillette), klinkt ongelooflijk maar is waar, nieuwe verpakking 8 voor 36 euro alle mesjes trekken aan de haartjes alsof deze bot zijn.

Geef een reactie