Waarom zijn scheermesjes zo duur?

Je bekijkt nu Waarom zijn scheermesjes zo duur?

Regelmatig krijgen we de vraag waarom scheermesjes toch zo duur zijn. Een goede vraag want wie op jaarbasis uitrekent wat hij kwijt is aan scheermesjes (bij dagelijks scheren) komt met een prijs van minimaal 2,50 uit op ongeveer 140 euro per jaar. In dit artikel geven we antwoord op de vraag waarom scheermesjes zo duur zijn.

Verdienmodel

Het antwoord is simpel. De reden waarom scheermesjes zo duur zijn is omdat de mesjes onderdeel uitmaken van het verdienmodel dat past bij dit product. In dit verdienmodel verkoopt de fabrikant een product voor een lage prijs (de houder met een scheermesje) om vervolgens een markt te creëren voor een ander product (de scheermesjes). Omdat de scheermesjes slijten en vervangen moeten worden, verzekert dit de fabrikant van een blijvende vraag naar scheermesjes.

Voor die scheermesjes betaal je als consument een relatief hoog bedrag. Als je eenmaal een houder hebt gekocht kun je alleen nog maar één bepaald scheermesje gebruiken. De meeste klanten blijven bovendien merktrouw waardoor de consument gebonden wordt aan het merk. De producent kan daarom een hoge prijs voor de scheermesjes vragen.

Uiteraard zijn er nog andere zaken die de prijs van de scheermesjes in meer of mindere mate bepalen. Die lees je hieronder.

Grondstofkosten en productie

Alle goede scheermesjes zijn gemaakt van hoge kwaliteit staal dat zeer precies gevormd is tot een scheermesje. Een scheermesje dat in het midden voldoende sterk is en aan de uiteinde voldoende dun en scherp om de haartjes kort en zonder irritatie af te scheren. De grote fabrikanten zoals Gillette en Wilkinson Sword claimen dat hun scheermesjes een speciale coatings krijgen om de messen sterker, scherper en gladder te maken. De scheermesjes worden in het plastic vastgezet op een flexibel mechanisme dat op de houder geklikt kan worden. Dat vraagt productiecapaciteit en uiteraard ook kosten voor grondstoffen, machines en mensen.

Marketing en competitie

Een groot deel van de kosten die de bedrijven maken om hun producten te promoten (marketing) wordt doorberekend in de prijs van het scheermesje voor de consument.

De markt voor scheermesjes wordt gedomineerd door twee grote spelers. De markt van de scheermesjes is daarmee het schoolvoorbeeld van een oligopolie, waarbij slechts enkele bedrijven – Gillette en Wilkinson in dit geval – de dienst uitmaken. Doordat er naast deze grote merken slechts een handjevol (veel minder bij de consument bekende) kleinere bedrijfjes is en mensen vaak trouw blijven aan één merk is er geen free-for-all competitie die de prijs van scheermesjes laag kan houden.

Onderzoek

Scheermesjes lijken simpel en intuïtief, ze zijn echter ook complex in ontwerp en ontwikkeling. De details gaan veel verder dan we op het eerste oog kunnen zien en voorstellen. De scheermesjes moeten dun en scherp zijn, maar ook sterk genoeg om meerdere keren mee te scheren.

De grote fabrikanten claimen dat zij flink investeren in onderzoek om ‘het scheren voor de consument’ nog gemakkelijker te maken. Onder andere Gillette heeft een eigen onderzoekscentrum waar onderzocht wordt hoe mensen scheren, hoeveel druk ze uitoefenen op het scheermes, hoeveel scheerbewegingen mensen maken, hoe ver de haardjes worden afgesneden, etc. Je scheermesje is dus uitgebreid onderzocht om zo goed mogelijk te scheren met zo min mogelijk irritatie en kans op snijden.

Conclusie

Scheermesjes zijn niet goedkoop omdat het voor de fabrikanten de belangrijkste bron van inkomsten is en niet door andere partijen verkocht kunnen worden. De scheermesjes maken onderdeel uit van het verdienmodel. Als de klant eenmaal een houder heeft gekocht heeft hij steeds opnieuw nieuwe mesjes nodig en zit hij vast aan de mesjes van de fabrikant. De producent kan daarom een hoge prijs voor de scheermesjes vragen. We raden je daarom aan om voordeelverpakkingen scheermesjes te kopen, door het volume van 12-16 stuks in één verpakking kun je flink besparen per mesjes.

De volgende kortingsacties zijn bij ons bekend:
Gillette Mach 3 Turbo scheermesjes voordeelverpakking 16 stuks met 25% kortingKlik hier voor deze actie
Gillette Fusion voordeelverpakking 16 stuks met 24% kortingKlik hier voor deze actie
Gillette proglide power (als beste getest!) voordeelverpakking 12 stuks met 22% kortingKlik hier voor deze actie

Meer artikelen gerelateerd aan scheermesjes

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Rick

  Hebben jullie ook tips waar ik het meest goedkoop scheermesjes kan aanschaffen?

   1. arnold

    Scheer met double edge scheermessen.
    Kosten voor bijvoorbeeld 100 stuks Astsra’s 9’95. Per jaar ( ik gebruik minder dan 2 per week).

    Glad, mooie scheer ervaring minde ingegroeide haren en vele mogelijkheden tot differentiëren. (Mesjes met houders).

 2. Joost

  Hoezo €140 per jaar? Ik doe een week of 5 met een mesje. Gewoon eerst douchen en dan met die warme huid scheren.

 3. H

  Beste tip!

  Helemaal mee eensch!~

  En trouwens glad scheren is niet meer van deze tijd, dus die dure mesjes hoeven niet meer..
  Vrouwen schijnen een stoppelbaard tevens veel fijner en sexierer te vinden, dus laat je niet gek maken door die gillette/wilkonson reclames. Niet nodig!

Geef een reactie