Ouderwetse scheermesjes gebruiken

Ouderwetse scheermesjes gebruiken

Je ziet ze tegenwoordig weer steeds vaker in de winkel (of webshop) liggen, losse scheermesjes. Met de moderne scheersystemen die gebruik maken van wegwerp cartridges (zoals Gillette) is het haast ondenkbaar dat we decennia lang deze scheermesjes hebben gebruikt om ons te scheren. Een regelmatig terugkerende vraag is hoe je deze, vaak relatief goedkope, mesjes kunt gebruiken.

Hoe scheren met ouderwetse mesjes

De losse scheermesjes die in de winkel aangeboden worden hebben vaak aan beide zijden een snijvlak en worden ook wel double edge blades genoemd. Deze mesjes worden vrijwel altijd geplaatst in een houder, ook wel safety razor of krabber genoemd. De Muhle Double Edge Safety Razor (schroefsluiting – Dichte kam) gebruiken wij zelf. De mesjes zijn eenvoudig te vervangen, je klikt ze in de houder (of draait ze vast). Het scheren met de houder is verder vergelijkbaar met de wegwerpsystemen van Gillette en andere merken. Hoe je een safety razor gebruikt lees je hier.

Traditioneel scheren

Traditioneel scheren is aan populariteit aan het winnen. Niet alleen is het vele malen goedkoper dan de moderne scheersystemen, het scheerresultaat is bovendien vergelijkbaar en zo niet beter. Dat we toch de moderne scheersystemen gebruiken komt deels voort uit innovatie en gemak, maar voor het overgrote deel is het succes vooral te verklaren vanwege marketing en reclame. De moderne systemen hebben vooral als voordeel dat je iets minder kans hebt om jezelf te snijden, je bij enkele systemen ook iets gladder kunt scheren door de extra mesjes (maar dat is lang niet altijd het geval) en ze zeer gemakkelijk in gebruik zijn. De traditionele scheermesjes hebben als voordeel dat ze goedkoop zijn, je soms minder last hebt van scheerirritatie en vaak een vergelijkbaar scheerresultaat hebt als met de wegwerp cartridges.

Goedkoop

Scheren met een safety razor is relatief goedkoop. Als we de kosten van aanschaf en regelmatig vervangen van de mesjes vergelijken komen we uit op een besparing van ruim 140 euro op jaarbasis. Lees er hier meer over. Die besparing betekent echter niet dat je moet inleveren op een glad en comfortabel scheerresultaat. Onze ervaring en die van vele anderen is dat het resultaat op zijn minst vergelijkbaar is.


Fotocredits: razor blade, uitsnede, scott feldstein

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Deze post heeft een reactie

  1. Avatar

    Werkt net zo goed (zo niet beter) als de dure Gillette mesjes!

Geef een reactie

Sluit Menu