Gillette Skinguard scheermesje review

Je bekijkt nu Gillette Skinguard scheermesje review

Gillette brengt eens in de zoveel tijd een nieuw scheermes uit. Zo’n nieuw mesje wordt altijd gepresenteerd met veel bombarie, met ‘innovaties’ die nog gladder scheren dan alle andere mesjes. In 2019 lanceert Gillette de Skinguard. En in tegenstelling tot alle voorgaande nieuwe scheermesjes van het merk is het maar een gewoon en simpel scheermes. Dit model bevat niet meer mesjes, geen trilfunctie of weer een extra gelstrip. Dit scheermes heeft zelfs maar twee mesjes in plaats van 3, 5 of 7… Gillette, whats happend? In deze Gillette Skingaurd review bespreek ik dit mesje.

Het nut van ‘innovaties’?

Mijn inleiding kan doen vermoeden dat ik wat sceptisch ben over Gilette. Ja en nee. Ik ben doorgaans erg te spreken over het scheerresultaat van de mesjes van het merk. Ik gebruik zelf een fusion mesje van het merk om mij te scheren. Waar ik echter wel wat moeite mee heb zijn de Amerikaanse manieren van ‘revolutionaire’ ‘innovaties’ die je nog gladder laten scheren. In werkelijkheid dragen die ‘toevoegingen’ daar helemaal niet aan bij, maar is het pure marketing om de man en vrouw naar de winkel te lokken. Hoe zit dat met de skinguard? Zijn hier nuttige veranderingen doorgevoerd?

Wat is nieuw aan de Gillette Skinquard?

De Gillette Skinquard verrast mij enigszins, maar bij nader inzien ook weer niet. Laten we het mesjes eens nader bekijken. Waarom het mesje mij verrast? Gillette claimt al jaren dat we meer mesjes nodig hebben om glad te scheren. Deze nieuwe houder ziet er uit als alle andere scheermessen van het merk, maar heeft slechts twee mesjes. Wat nieuw en de innovatie is: tussen die mesjes is ook stukje plastic geplaatst. Dat plastic stripje ligt net iets hoger (micrometer werk) dan de twee mesjes die de haartjes moeten afscheren. Daardoor raken de mesjes niet als eerste en niet zo direct de huid als bij andere scheermessen. Daarnaast moet de strip de druk verdelen en de huid gladstrijken, voordat de mesjes de haren wegscheren. Dat is geen onnodige toevoeging, want oneffenheden en te hard drukken kan inderdaad wondjes veroorzaken.

Minder huidirritatie

Waarom mij de zet van Gillette met dit mesje niet verbaasd? Heel veel mannen hebben last van een gevoelige huid na het scheren. Dat is vervelend en ik snap dat het merk voor die mannen een betere scheerervaring wil zorgen. Daarnaast is er een deel van die mannen die er voor kiest om vanwege die gevoelige huid niet meer te scheren maar een baardje te laten staan. Die wil Gillette zo terug aan het scheren krijgen. Maar het hoofddoel van de Skingaurd is het beste scheermesje te zijn voor de gevoelige huid.

En daar doet Gillette met twee mesjes een goede zet. Ik heb het in andere artikelen op deze website al aangegeven: mannen die last hebben huidirritatie of wondjes na het scheren kiezen het liefst een scheermes met zo mijn mogelijk mesjes. Met scheren breng je namelijk minuscule beschadigingen aan in de bovenste laag van je huid. Hoe meer mesjes over de huid ‘schrapen’ en hoe dichter op de huid geplaatst, hoe gladder het scheerresultaat maar ook hoe groter de beschadigingen in je huid. Vaak is dat met het blote oog niet eens zichtbaar, tenzij er een pukkeltje is of de huid een reactie geeft op die minuscule beschadigingen. Dan ontstaat er jeuk, een branderig gevoel en rode vlekken. Zeker mannen met een gevoelige huid hebben hier last van. Het kan soms het scheren zelfs zo onprettig maken, dat je liever een baard laat staan.

Hoe scheert de Gillette Skinguard?

Ik heb dit scheermesje getest door het scheerresultaat te vergelijken met mijn huidige Gillette Fusion Proglide 5 mesje. De linkerkant heb ik met de Proglide geschoren, de rechterkant met de Skinguard. Nu zal ik eerlijk zijn, mijn huid is redelijk gewend aan scheren en reageert niet meer zo heftig als voorheen. Desondanks denk ik wel dat onderstaand scheerresultaat representatief is voor het mesje. Op onderstaande foto zie je het resultaat. Je ziet dan ook meteen dat met mijn zware baardgroei eenmaal met de haarrichting mee scheren niet voldoende is voor een glad resultaat. Om een goed glad resultaat te krijgen moet ik altijd nog een keer tegen de haargroeirichting in scheren. Maakt niet uit welk scheermesje ik ook probeer.

Links op de foto eenmaal scheren met de Fusion Proglide en rechts op de foto de Skinguard. Zoals gezegd vind ik de Fusion Proglide een prima scheermes, ik gebruik het altijd als ik mijzelf nat scheer. Mij levert dat mesje over het algemeen weinig irritatie op, maar altijd wel een klein beetje. Zoals helaas (maar gelukkig voor deze test) ook deze keer. De huid geschoren met de Fusion (links) heeft hele lichte huidirritatie.

Rechts de Skingaurd. Daar had ik met deze scheerbeurt geen noemenswaardige huidirritatie. Het mes heeft dus potentie. Wat wel opvalt is dat ik (met beide mesjes 1x met de haargroei richting mee geschoren) er iets minder glad mee scheer dan met de Fusion 5. Dat is dan het compromis wat je moet sluiten. Een glad genoeg resultaat, maar iets minder glad dan een Fusion 5 mesjes, maar geen huidirritatie.

Top of flop?

Het lijkt er op dat Gillette met de Skinguard, dat geen onnodige toevoegingen kent, een moedige maar goede zet doet. De houder met slechts twee mesjes scheert goed en geeft bij mij minder irritatie dan bij een Fusion 5 mesje. En voor wie het mesje eens wil proberen, het SkinGuard Sensitive-mesje past op alle SkinGuard- en Fusion-handvatten. Je kunt dus gewoon de losse mesjes kopen en op je oude houder gebruiken.

Meer artikelen gerelateerd aan reviews

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Geef een reactie