Scheermesjes meenemen in het vliegtuig?

Je bekijkt nu Scheermesjes meenemen in het vliegtuig?

Ook op vakantie wil je met je eigen scheermes kunnen scheren. Mag je een scheermes meenemen in het vliegtuig of is dat verboden?

Scheermesje in houders toegestaan in handbagage

Om de veiligheid van de passagiers en/of vliegtuigen te waarborgen, gelden internationale regels over wat u wel en niet mee aan boord van het vliegtuig mag nemen. Vervoersmaatschappijen als KLM, Easyjet, Ryanair en Transavia hanteren allemaal dezelfde strenge regels voor het meenemen van voorwerpen op reis. Ook scheermesjes en scheerschuim vallen onder deze regels.

In uw handbagage mogen WEL veiligheids- of wegwerpscheermessen zitten waarbij de mesjes in een houder zitten. Voorbeelden zijn de Gillette of Veet mesjes in houder. Deze mesjes kunnen niet gemakkelijk losgehaald worden. Ook een elektrisch scheerapparaat mag in uw handbagage het vliegtuig ingenomen worden. Een open scheermes is NIET toegestaan omdat dit als steek wapen gebruikt kan worden. Het gaat hierbij zowel om de traditionele scheermessen als om de losse scheermesjes. Deze scheermessen mogen wel vervoerd worden als ruimbagage / ingecheckte bagage. Deze voorwerpen zullen tijdens de veiligheidscontrole door de douane in beslag genomen worden.

Hoe zit het dan met scheerschuim. Scheerschuim of andere scheerproducten vallen onder de vloeistoffen. Scheerschuim is bij een hoeveelheid / flesje dat groter is dan 100 milliliter niet toegestaan in de handbagage maar mogen wel in uw koffer (die u incheckt en in het ruim van het vliegtuig wordt opgeslagen) vervoerd worden.

Wel of niet toegestaan op reis:

 • Scheermesjes in houder (Gillette, Veet, etc) – Toegestaan in handbagage en ruimbage (koffers)
 • Open scheermes en losse scheermesjes – Niet toegestaan in handbagage maar wel in ruimbagage
 • Scheerschuim – Niet toegestaan in handbagage maar wel in ruimbagage (uitzondering: een kleine hoeveelheid van 100 milliliter in gesealde verpakking mag wel vervoerd worden in handbagage)

Ons advies is om scheermesjes en scheerschuim ALTIJD in de ruimbagage te vervoeren. Hiermee voorkom je problemen. Vraag altijd aanvullend advies wat u wel en niet mee mag nemen bij uw reisorganisatie.

Tip: 100 milliliter reisverpakkingen in handbagage

Neem je favoriete shampoo, wasmiddel, gel, tandpasta. etc. mee in je handbagage.
Steeds meer mensen kiezen er voor om alleen handbagage mee te nemen in het vliegtuig. Voor het meenemen van vloeistoffen in je handbagage in het vliegtuig gelden echter strenge regels. Vloeistoffen spuitbussen en gels in verpakkingen tot 100 ml mogen wel mee in de handbagage, in afzonderlijke flacons. Alle vloeistoffen en gels van minder dan 100 ml dienen verpakt te zijn in een doorzichtige en hersluitbare plastic zak met een maximale inhoud van één liter. Je mag maximaal 10 flesjes met een inhoud van 100 ml meenemen in je handbagage. Gelukkig zijn er van de meeste merken kant en klare reisverpakkingen te koop. Is dat niet het geval? Koop dan losse 100 ml flesjes die je zelf kunt vullen om mee te nemen op reis. In beide gevallen voldoe je aan alle regels, je kunt je favoriete shampoo, deo, wasmiddel, tandpasta, gel, etc. ook op vakantie blijven gebruiken en je bespaart er gewicht en ruimte mee. En ook belangrijk: Je hoeft op je vakantieadres geen nieuwe spullen te kopen, die je vervolgens voor je vliegreis weer moet weggooien (verspilling geld en milieu).

Meer artikelen gerelateerd aan scheermesjes

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Douanier

  Helemaal correct, verboden zijn open scheermessen en losse scheermesjes (dus alleen de traditionele mesjes / ‘bladen’, niet de houders). Veilige scheermessen of wegwerpscheermessen met mesjes in een houder zijn akkoord. Ook in de handbagage.

 2. Richelle

  Mag je wel grotere flessen (deo, scheerschuim,tandpasta,shampoo… enzo) in de ruimbagage?

  1. Herman (Redactie)

   Hallo Richelle,

   In je handbagage mag je per persoon maximaal in totaal 1 liter aan vloeistoffen worden meegenomen. Alle vloeistoffen moeten in verpakkingen zitten van maximaal 100 ml (milliliter). Deze verpakkingen van deze vloeistoffen moeten in een hersluitbaar doorzichtig plastic zakje zitten.

   In de ruimbagage mag je de grotere flessen en spuitbussen wel meenemen. Geen probleem.

 3. Nanda Driessens

  Mag je vloeistoffen meenenen in een bagage van 10 kg die in het ruim gaat zonder bijbetaling hiervoor. Want je moet nu bijbetalen door de nieuwe regeling.
  In de handbagage mag je niet meer dan 100 ml meenenem…
  Nanda

 4. Louise

  Ik neem mijn Gillette Venus scheermesje mee wanneer ik op reis ga. Het is compact en komt in een houdertje, dus in het vliegtuig heb ik ook geen problemen ermee. Het neemt ook weinig plaats in beslag.

 5. Carine Boffin

  Moeten staaltjes ook apart ingepakt worden of moet elk product onder de 100ml allemaal apart ingepakt worden?

Geef een reactie