Scheermesje verstopt / geblokkeerd bij lange haren

Je bekijkt nu Scheermesje verstopt / geblokkeerd bij lange haren

In de categorie lezersvragen deze keer een vraag van Hein. Hein heeft zich al met diverse scheermesjes geschoren (Gillette, Wilkinson). Zolang hij dagelijks scheert presteren alle mesjes goed, Het komt ook voor dat hij zich enkele dagen niet scheert, bijvoorbeeld in het weekend. De ruimte tussen de mesjes vol komt dan bij de eerstvolgende keer vol te zitten met lange haren en die er niet zo gemakkelijk uit te krijgen zijn. Zijn vraag is dan ook hoe hij kan voorkomen dat scheermesjes verstopt raken bij het scheren van langere haren?

Hoe voorkomen?

Niets vervelender dat scheermesjes waarmee je niet aan een stuk door kunt scheren of 3x zo lang bezig bent voor een glad scheerresultaat. Helaas hebben bijna alle scheermesjes moeite met lange en dikke haren, zeker als daarbij ook nog een stevig schuim wordt gebruikt. Het is dan haast onvermijdelijk dat de ruimte tussen de mesjes geblokkeerd wordt, waardoor glad scheren onmogelijk wordt gemaakt.Om te voorkomen dat de haartjes en schuim vast komen te zitten hebben we een aantal tips:

  • Indien mogelijk adviseren we om de haartjes eerst met een tondeuse (of het tondeuse functie van het scheerapparaat) in te korten. Helaas is dat niet altijd mogelijk. Haartjes / stoppels van 3-4 dagen kunnen het scheren al bemoeilijken maar zijn nog niet lang genoeg  om goed in te korten.
  • Een goede voorbereiding is belangrijk. Maak de haartjes eerst week door een korte douche te nemen voor het scheren of een handdoek natgemaakt met lauwwarm water een minuut op je gezicht te leggen. Dit maakt de haartjes zachter en flexibeler, en dus makkelijk af te scheren
  • Het is bij lange haartjes belangrijk om met korte halen te scheren en na elke haal de  mesjes onder de kraan af te spoelen. Door korte stukjes te scheren komen er minder haartjes tussen de mesjes en kun je deze waarschijnlijk gewoon onder de kraan er uit spoelen.
  • Spoel het mesje niet aan de voorkant, maar via de achterkant schoon onder de kraan
  • Gebruik eens een ander merk scheerschuim of leng het scheerschuim iets aan met water.

Het beste advies is natuurlijk om je vaker te scheren en de stoppels niet te lang en dik te laten worden.

Gebruik een ander mesje voor lange haren

Het minste risico op verstopping heb je natuurlijk bij een mesje met maar 1 scheerblad. Probeer je daarom eens te scheren met dit soort handige wegwerpmesjes, bijvoorbeeld die van BIC (10 stuks voor slechts 9 euro) of Wilkinson extra sensitive 2 (deze mesjes hebben heeft 2 mesjes maar een handig drukknopje om de haartjes weg te drukken van tussen de mesjes). Beide mesjes zijn goed en goedkoop. Ook kun je kiezen voor een double egde scheermes, maar dat vergt wat oefening en is duurder in aanschaf (zie bijvoorbeeld hier).

Bovenstaande tips kun je ook toepassen op het scheren van benen en schaamhaar, omdat dit ook bij veel mensen regelmatig leidt tot het verstopt raken van de mesjes door de lange haren. Bij te lange haren raken de mesjes dusdanig verstopt dat ze niet meer schoon te spoelen zijn en ook niet meer fatsoenlijk weg te scheren zijn. Met name voor de benen en schaamhaar geldt dat je die haartjes best eerst inkort met een tondeuse of schaar voordat je begint.

Meer artikelen gerelateerd aan scheermesjes

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Aron

    Als ik mijzelf drie dagen niet scheer en de haartjes te lang laat worden (bijv. na het weekend), wordt scheren een pijnlijk klusje. Ik ga er dan altijd over met een normaal scheerapparaat over om de haartjes wat korter te maken. Daarna scheer ik weer met een scheermesje

Geef een reactie