Babyhaar kort scheren voor dikker en voller haar?

Je bekijkt nu Babyhaar kort scheren voor dikker en voller haar?

Bevordert het scheren van het babyhoofdje de haargroei? In feit of fabel zoeken we voor je uit of de vele (spook)verhalen op het internet over scheren eigenlijk wel kloppen.
[do_widget id=text-8]

Babyhaar scheren om haargroei te bevorderen?

Het is een veel gegeven advies aan ouders met een kind waar nog maar weinig haar of slechts enkele plukjes op het hoofd groeien. Het gerucht gaat dat door het haar van de baby af te scheren de haartjes dikker, voller en gezonder terug groeien.

Feit of fabel?

Helaas voor de ouders die hun baby al op jonge leeftijd met een mooie haardos willen zien gaat het hier om een hardnekkige fabel. Bij alle mensen, dus ook bij baby’s, is genetisch bepaald hoeveel haar, hoe dik, welke vorm (sluik, dun, krullend) en welke kleur ze in hun leven zullen hebben. Het aantal haarzakjes waaruit in heel het leven ongeveer 12-20 keer een haar groeit (lees meer) is voor de geboorte al (genetisch) bepaald. Scheren heeft dus geen invloed op de haargroei van een baby.

Door te scheren groeit er geen mooie haardos voor terug. Je scheert namelijk slechts het bovenste deel van een haar weg en laat de haarwortel intact. Je verandert daarmee dus niet de vorm en eigenschappen van de haar. Die zijn bepaald in de haarzakjes die bij het scheren intact blijven.

Het haar groeit vanzelf

Het haar van de baby zal naar verloop van tijd vanzelf iets voller worden en zijn kleur krijgen (tot op een zekeren grens). Dit is genetisch bepaald en daar heeft scheren geen invloed op. Wanneer het haar begint te groeien verschilt sterk per baby. De meeste baby’s worden geboren met haar dat bijna niet zichtbaar is. Deze kleine haartjes zijn bovendien nog dun en hebben nog geen pigment. Tussen de 3 en 7 maanden na de geboorte begint het haar te veranderen en wanneer het kind het 2e levensjaar bereikt zijn alle haartjes vervangen door volwassen haren. Hoe dat haar er dan uitziet en hoe dik het is valt niet te sturen want die eigenschappen zitten opnieuw besloten in het DNA.

Conclusie

Scheren is geen stimulans om de haartjes van een baby voller en dikker terug te laten groeien. Dit is onmogelijk omdat haargroei (en kleur, vorm, etc) genetisch bepaald is. Nieuw terug gegroeid haar ziet er hetzelfde uit als de haartje die je weggeschoren hebt (ze zijn alleen door het scheren iets stomper). Pas na verloop van tijd zal het lichaam van de baby de haarzakjes geheel automatisch opdracht geven het vlashaar te gaan vervangen voor dikker en voller volwassen haar. Daar kun je als ouder niet op sturen door het hoofdje te scheren. We concluderen dan ook dat we hier te maken hebben met een fabel.

Vragen bij dit artikel? We beantwoorden ze graag hieronder in de reacties!
[do_widget id=text-9]

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft 7 reacties

 1. Cindy

  Ik heb de haren van onze baby wel kort geschoren en heb het idee dat de haartjes nu wel veel beter zichtbaar zijn! Hoe kan dat?

  1. Redactie

   Hallo Cindy,

   Dank voor je vraag. Dat lijkt maar zo en komt vooral doordat je met het scheren het fijne puntje eraf ‘knipt’ en het dikkere midden van de haar over blijft. Daarnaast verandert de lichtinval door het meer stompe haartje. Zoals aangegeven is haargroei (hoeveel, welke vorm, etc) genetisch bepaald en komt de haargroei vanzelf na verloop van tijd. Even geduld dus nog als het bij jullie baby nog niet zo ver is. Dat je door scheren de haargroei, dikte en kleur beïnvloedt is een hardnekkige fabel en volstrekt onmogelijk.

   1. Medina

    Mijn schoonzus heeft bij mijn neefje zijn haar kaal geschoren toen groeiden er krulletjes terug ipv stijl.

    1. Ruben

     @medina En als je niet van krulletjes houdt, gewoon weg blijven scheren tot er wat beters voor terug groeit 👍 Na 30 keer scheren had ik eindelijk stijl rood haar.

 2. Patty

  Goed artikel dit. Een vriendin van mij beweerde hetzelfde. Ik heb haar het artikel toegestuurd!

  1. Danny

   Gewoon wegscheren voor lieve moederaarde.
   Het allerhoogste eer op je hoofd neerhalen.
   Dat is wat wij SANATAN DHARM mensen doen.
   En dan komt alles wel beter. Wij hebben
   16 sanskar waarvan naam-sanskar de eerste en moran-sanskar de tweede etc.. kijk maar naar de planten en bomen. Als je die snoeit, groeid het beter. Niet alles wat je met een zintuig waarneemt is de beste net als domme wetenschapers. Je moet het met al je 6 zintuigen waarnemen. Dat is heerlijk leven. Geniet ervan. Gewoon scheren wel veilig en hygiënisch.

 3. Janey

  Ondanks dat er geen wetenschappelijke overtuiging is over het dikker teruggroeien van haar, willen sommige ouders dit toch om andere redenen. En dat moet op zich kunnen…maar: wat is dan de beste manier om een baby te scheren?

Geef een reactie