Feit of fabel: je gezicht scheren voor een gladde jonge huid?

Je bekijkt nu Feit of fabel: je gezicht scheren voor een gladde jonge huid?

Steeds vaker zijn er op internet berichten te lezen over vrouwen die hun gezicht scheren voor een jonge en gladde huid. In feit of fabel zoeken we voor je uit of de vele (spook)verhalen op het internet eigenlijk wel kloppen.
[do_widget id=text-8]

Als vrouw je gezicht scheren

De verschillende berichten claimen dat door te scheren de huid vernieuwd wordt, rimpels minder snel ontstaan en dat door het verwijderen van de (dons)haartjes de make-up beter blijft zitten en er mooier uit ziet. Door met het scheermes over de huid te bewegen verwijder je naast haartjes ook de bovenste laag dode huid. In de berichten wordt dan ook de vergelijking gemaakt met scrubben. Het verwijderen / licht beschadigen van deze bovenste laag zou leiden tot een verhoogde collageenproductie die de huid jonger en strakker houdt. Collageen stimuleert de cel vernieuwing en daardoor zou je huid er naar verloop van tijd jonger uit gaan zien.

Feit of fabel?

Het klopt dat je door met een scheermes over de huid te bewegen de bovenste huidlaag licht beschadigt en dat het lichaam hier op reageert door deze beschadigingen te herstellen. Daarnaast verwijder je in het proces van het scheren, waarbij je de huid eerst nat maakt met warm water, vervolgens scheerschuim aanbrengt en na het scheren de huid weer schoonspoelt, ook een aantal oude huidcellen die door het natuurlijke verjongingsproces altijd op de huid aanwezig zijn.

Toch is het maar de vraag of scheren veel invloed heeft op een jonge huid. Met scheren raak je vooral de bovenste laag van de epidermis (stratum corneum), waarbij de onderliggende huidlagen niet beïnvloed worden. Deze bovenste laag bestaat uit de dode huidcellen van de onderliggende huidlagen en beïnvloedt dus niet de huid zelf. De gezondheid van het laagje dat je met het blote oog ziet wordt voornamelijk beïnvloedt door je algehele gezondheid (voeding) en is bovendien genetisch bepaald. Scheren heeft daar weinig invloed op omdat je nooit de diepere lagen raakt (en gelukkig maar!). Er zijn nog meer nadelen. De bovenste huidlaag (stratum corneum) zorgt er voor dat ziekteverwekkers de huid niet binnen kunnen dringen en het voorkomt uitdroging van de huid. Met scheren beschadig je het cement (celkit) dat de huid bij elkaar houdt waardoor je een iets grotere kans hebt op een geïrriteerde en uitgedroogde huid. Ook de gebruikte scheerzeep kan de bovenste laag (o.a. de celkit) beschadigen.

Conclusie

Scheren draagt maar in zeer beperkte mate bij aan het verjongen van de huid. Je beïnvloedt namelijk alleen de bovenste laag, die slechts een reflectie is van de gezondheid van de overige lagen van je huid. Die gezondheid wordt bepaalt door diepere lagen van de huid die continu nieuwe cellen aanmaken. En daar zijn dan vooral voeding, hormonen en genetisch bepaalde factoren op van invloed. Kortom, voor het verjongen van de huid is het als vrouw dagelijks scheren van het gezicht niet aan te raden. Het kost een hoop moeite (veel mannen hebben een hekel aan dit dagelijkse ritueel) en geld, bovendien is scrubben misschien wel net zo effectief in het verwijderen van oude huidcellen.

Wat we overigens niet uitsluiten is het effect van het verwijderen van de vele donshaartjes op het aanbrengen en de uitstraling van make-up. Dat is mogelijk dan ook het enige voordeel van scheren, de andere claims blijken vooral berust op fabeltjes en eigen gewin. In de artikelen op het internet zijn namelijk geen onafhankelijke dermatologen geïnterviewd maar (zelfbenoemde) experts met een eigen salon of kliniek.

Opmerkingen of aanvullingen? Wij horen het graag!
[do_widget id=text-9]

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft 3 reacties

 1. Joyce

  Precies mijn gedachten, ik zie mij mezelf elke dag al mijn gezicht scheren… moet er niet aan denken!

 2. Sanny

  Ja haha, volgensmij zijn het gewoon de scheerfabrikanten die dit fabeltje hebben verzonnen…

 3. Karlijn

  Goed om mijn vermoeden bevestigd te krijgen in dit artikel. Ik vermoedde namelijk al dat scheren helemaal niet van invloed kan zijn op de gezondheid en jonge uitstraling van mijn huid (het zijn oude huidcellen waarvan de gezondheid en uitstraling vooral in de diepere lagen bepaald worden door voeding en genetica).

  Voor een mooiere uitstraling van make-up ga ik niet de moeite doen om mijn gezicht te scheren.

Geef een reactie