Scheren met autisme (ASS)

Je bekijkt nu Scheren met autisme (ASS)

Wel of niet scheren bepaalt het voorkomen en is één van de activiteiten die rond de puberteit aan het dagelijkste ritme toegevoegd wordt. Het is een activiteit die bepalend is voor hun voorkomen naar anderen. Jongens met autisme (Autisme Spectrum Stoornis) kunnen echter moeite hebben met scheren vanwege de hoge gevoeligheid voor prikkels en problemen met de fijne motoriek. Hoewel er niet één oplossing is die voor iedereen met autisme werkt, beschrijven we in onderstaand artikel enkele tips voor het verwijderen van gezichtshaar.[do_widget id=text-8]

Wanneer en waar scheren

Help uw zoon met het bepalen wanneer het tijd is om te gaan scheren. Met foto’s en afbeeldingen kunt u uw zoon voorbereiden op hoe gezichtsbeharing er uit ziet en wanneer het tijd is om de haartjes weg te halen. Wanneer er stoppeltjes zichtbaar zijn is het over het algemeen tijd om te scheren, maar scheer nooit meer dan 1x op een dag. Wees daarnaast duidelijk welke lichaamsdelen uw zoon wel en niet moet scheren. In een eerder artikel beschreven we hoe te scheren met een scheermesje. Daarin staan ook afbeeldingen bij elke stap die u kunt gebruiken om uw zoon te laten zien hoe het proces van scheren er ongeveer uit ziet.

Kiezen van een scheermes of scheerapparaat

Sommige mannen met autisme geven de voorkeur aan scheren met een scheermesje en scheerschuim, terwijl anderen liever scheren met een scheerapparaat. Ons advies is om bij mannen met autisme te beginnen met een elektrisch scheerapparaat. Dit is meestal makkelijker in gebruik voor beginners en ook een stuk veiliger dan met mesjes scheren. Nadeel van een scheerapparaat is echter dat het trilt en best wel wat geluid kan maken, iemand met autisme kan daar gevoelig voor zijn. Roterende scheerapparaten van o.a. Philips zijn het stilst en trillen het minst, bijvoorbeeld de Sensotouch 7000 serie (rq1175) staat er om bekend dat het een relatief stil apparaat is. Belangrijk is het om tijd te besteden aan het laten wennen aan het geluid en de trillingen. Zet het apparaat een paar keer aan en uit en houdt het eerst tegen de arm of hand voordat je zoon hem tegen zijn gezicht houdt.

Scheren met een scheermesje en scheerschuim kan ook. Gebruik een normaal scheermesje, bijvoorbeeld de mach3 turbo van Gillette. Laat uw zoon zelf de scheerschuim kiezen waarvan hij de geur en textuur prettig vindt. Over het algemeen raden wij Gillette sensitive scheerschuim aan. Belangrijk bij het scheren met een scheermesje is om uw zoon ook uit te leggen dat hij soms een klein snijwondje kan krijgen tijdens het scheren en dat dit kan bloeden. Leg uit wat hij dan moet doen. Benadruk dat scheermes erg scherp kunnen zijn en hij ze moet gebruiken zoals u het hem leert.

Stap voor stap

Het scheren zelf legt u stap voor stap uit, zowel voor een scheerapparaat (eenvoudiger) als voor scheren met een scheermesje en het aanbrengen van scheerschuim. Laat elke stap zien en leg goed uit wat hij moet doen en waarom dat moet. Indien u of iemand anders in uw omgeving zich regelmatig scheert, laat uw zoon dan meekijken met hoe die persoon dat doet. Eventueel kunt u ook al op jonge leeftijd het scheren speelsgewijs introduceren. Bijvoorbeeld het na laten doen van hun vader met een scheermes zonder mesjes of het nep scheren met een scheerapparaat dat uit staat.

Wanneer scheren echt niet mogelijk is vanwege bijvoorbeeld extreme gevoeligheid voor prikkels, dan is het laten staan van een baard wellicht een optie. Die kan dan getrimd worden met een schaar (als ouder/verzorger of door kapper of barbier) of elektrische trimmer eens in de zoveel tijd.

We horen graag uw input over het problemen van scheren met autisme, en we moedigen aan om anderen met vergelijkbare problemen te vertellen over bovenstaande tips en onze website. Deel u tips in de reacties hieronder, zo helpt u anderen.
[do_widget id=text-9]

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Carlijn

    Bedankt voor dit artikel, hier heb ik veel aan voor mijn zoontje!

Geef een reactie