Hoofd scheren bij hoofdluis

Je bekijkt nu Hoofd scheren bij hoofdluis

De enige manier om hoofdluis 100% effectief te behandelen is door het hoofd helemaal kaal te scheren. Dit artikel beschrijft hoe je het beste het haar scheert bij hoofdluis, maar geeft ook tips voor andere oplossingen.
[do_widget id=text-8]

Haar verwijderen bij hoofdluis

Al het haar verwijderen is de beste remedie tegen hoofdluis. Op een kaal hoofd heeft de hoofdluis niets om zich aan vast te houden en kan hij bovendien zijn eitjes (de neten) niet afzetten. Het hoofd (van je kind) kaal scheren is echter de meest radicale aanpak voor het bestrijden van luizen. Er zijn gelukkig alternatieve mogelijkheden. Kaal scheren is een zeer ouderwetse methode die voor de betrokkenen meestal niet altijd even leuk is. Jongens / mannen zullen dit misschien niet erg vinden, meisjes / vrouwen zullen moeilijker te overtuigen zijn.

Alternatieve methoden

Op dit moment maakt geen enkele oplossing, behalve kaalscheren, het haar geheel luizenvrij vanaf de eerste keer. Aangezien het haar kaalscheren in de meeste gevallen niet de bedoeling en bovendien ook meestal niet nodig is kun je ook nog andere effectieve maatregelen voor hoofdluis gebruiken. Hieronder geven we kort de adviezen van de landelijke werkgroep Hoofdluis weer: het gebruik van antihoofdluismiddelen en het gebruik van een speciale luizenkam. Beide methoden zijn ongeveer even effectief.

Kammen met een luizen/netenkam

De eerste methode om haarluis te bestrijden is kammen volgens de nat-kam methode. Met deze methode kam je dagelijks het natte haar met een fijntandige kam. Een goede speciale luizen/netenkam koop je hier. De methode gaat als volgt in zijn werk: Was de haren met een gewone shampoo en breng na het spoelen conditioner in het haar. Laat dit twee minuten intrekken en start daarna met kammen. De conditioner spoel je pas uit als je klaar bent. Kam het haar langzaam, pluk voor pluk met een luizen/netenkam, vanaf de schedel naar de punten.

Na elke kambeweging controleer je de kam op luizen en spoel of veeg je hem goed af. De luizen die je tegenkomt spoel je door de gootsteen. Herhaal dit ‘pluk voor pluk’ kammen minstens vijftien minuten en stop niet als er nog steeds luizen uitkomen. Als er geen luizen meer uitkomen spoel je het haar goed uit. Herhaal deze behandeling gedurende twee weken iedere dag, dat is noodzakelijk om gegarandeerd luisvrij te zijn.

Antihoofdluismiddel (lotion of shampoo)

De tweede methode is het behandelen van het haar met een antihoofdluismiddel (lotion of shampoo) in combinatie met dagelijks kammen van het haar met een fijntaindige kam. Antihoofdluizenmiddel bestel je hier. Wij raden middelen aan waarin het actieve bestanddeel dimeticon zit (bijvoorbeeld: XTluis, Nyda en Prioderm Dimeticon), vooral omdat luizen hier geen resistentie voor kunnen ontwikkelen. Alle luizenshampoos zijn veilig te gebruiken voor de mens / kind. Voor een succesvolle behandeling moet de instructie in de bijsluiter gevolgd worden. Wees niet te zuinig met het product; zorg ervoor dat het gehele haar ermee doordrenkt is zodat ook alle luizen goed geraakt worden. Na de behandeling moeten de natte haren worden gekamd volgend de eerder genoemde kaminstructie. Door nog twee weken dagelijks te kammen verwijder je de nog niet gedode neten.
[do_widget id=text-9]
Fotocredits: Female human head louse, uitsnede, Gilles San Martin

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft 5 reacties

 1. Anna

  Gewoon goed kammen met een goede kam en shampoo is voldoende om alles te verwijderen (bron: ervaring met vele luizen als juffrouw op basisschool)

 2. Maaike

  Mijn zoontje heeft ook hoofdluis, dus ik ga een kam kopen. Zijn er ook natuurlijke anti-hoofdluismiddelen?

  1. Hanneke (redacteur scheertips.com)

   Beste Maaike,

   Het gebuik van huis-, tuin- en keukenmiddeltjes en natuurlijke anthoofdluismiddelen (luisweg, tea-tree-olie, mayonaise, etherische oliën, etc) raden we niet aan voor een effectieve bestrijding van hoofdluis. De effectieviteit van deze middelen is namelijk twijfelachtig. Beter in een keer goed met een shampoo die hiervoor gemaakt is, dan nog enkele weken een jeukend hoofd.

   Met vriendelijke groet,

   Hannke
   Redactie Scheertips

 3. Ben

  Hoe lang en vaak dien je je hoofd kaal te scheren vooraleer voorgoed verlost te zijn? Dit probleem begint deprimerend te worden …

 4. Birgit maehler

  Ik heb hoofdluis ik heb mijn hoofd KAL gescheerd en heb nog steeds jeuk

Geef een reactie