Bobbeltjes en jeuk na scheren schaamhaar vagina

Je bekijkt nu Bobbeltjes en jeuk na scheren schaamhaar vagina

Een veelvoorkomende klacht na het scheren van schaamhaar in de schaamstreek en rond de vagina is een rode huid, jeuk en bobbeltjes. Dat is niet alleen vervelend, in plaats van een mooie zachte huid ziet het geschoren gebied er niet mooi uit. Gelukkig zijn er enkele scheertips die jeuk en bobbeltjes kunnen verminderen en zelfs voorkomen.
[do_widget id=text-8]

Scheer regelmatig

Helaas hebben de meeste vrouwen in het begin last van irritatie. Gelukkig is dat vaak na enkele scheerbeurten over. Je huid moet namelijk nog aan het scheren wennen. Als je je regelmatig scheert (ongeveer om de drie dagen) voorkom je de scherpe stoppeltjes en gaat je huid eraan wennen. Hierdoor zal je na verloop van tijd ook bijna geen last meer hebben van jeuk, rode bultjes of ingegroeide haren.

Scherp scheermesje

Onze ervaring is dat veel vrouwen te lang doorscheren met eenzelfde scheermesje. Als je een scheermesje te vaak gebruikt wordt het bot en snijdt het de haren minder goed af. Daardoor glijden de mesjes van het botte scheermes niet goed over de huid waardoor de huid gaan irriteren. Scheer met een scherp scheermesje in het begin met de haarrichting mee, dit verkleint de kans op huidirritaties (de zogenaamde rode bultjes), ingegroeide haren en een branderig gevoel. Scheren tegen de haargroeirichting in kan irritatie veroorzaken. Ook helpt het als je met je ene hand de huid strak trekt en met de andere hand scheert.

Gebruik scheerolie

Wij adviseren om voor het scheren van de schaamstreek scheerolie of scheergel te gebruiken. Niet alleen kun je dan goed zien waar je scheert (met scheerschuim is dat lastiger) en maakt het scheren ook nog eens stukken comfortabeler. Tezamen met water zorgt het er voor dat de haartjes makkelijk af te scheren zijn. Zorg er daarom voor dat je voor het scheren de haartjes zacht maakt met water (bijvoorbeeld in bad, onder de douche of door er een natte handdoek op te leggen). Breng daarna de scheerolie aan en start met scheren. Breng na het scheren een lotion of crème aan die irritaties kan helpen voorkomen en de huid tot rust kan brengen. Dit kan bijvoorbeeld baby crème, talkpoeder of speciaal ontwikkelde middeltjes zijn.

Oorzaak jeuk en bobbeltjes

De huid rond je vagina is erg gevoelig. Rode bultjes na het scheren ontstaan meestal op twee manieren. In beide gevallen raakt de huid geïrriteerd als gevolg van het scheren. Gebruik maken van botte (te vaak gebruikte) mesjes kan irritatie geven (rode huid, bultjes, jeuk). Ook droog scheren (zonder scheerschuim) of juist het gebruik van scheerschuim of andere scheerproducten kan huidirritatie geven.
[do_widget id=text-9]

Meer artikelen gerelateerd aan scheren

Hanneke de Groot

Sinds 2016 schrijf ik artikelen over scheren en ontharen op scheertips.com. In het dagelijks leven werk ik als onderzoeker bij een multinational die zowel medische apparatuur als consumenten lifestyle artikelen ontwikkeld. Mijn achtergrond is Industrieel ontwerp aan de Technische Universiteit Delft, waar ik mij specialiseerde op product design en medisign. Lees meer over Hanneke.

Dit bericht heeft één reactie

Geef een reactie