Levensduur scheerkwast verlengen

Je bekijkt nu Levensduur scheerkwast verlengen

Een scheerkwast is een fijn hulpmiddel bij het aanbrengen van scheerschuim. Wie een fijne (en misschien wel dure) scheerkwast in bezit heeft wil die het liefst zo lang mogelijk goed houden. Met de juiste verzorging na gebruik kan een kwast van goede kwaliteit wel 10 jaar meegaan!
[do_widget id=text-8]

Scheerkwast eerste keer gebruiken

Gebruik je een nieuwe scheerkwast voor het eerst (nieuw: eerste keer uit de verpakking)? Was de scheerkwast voor eerste keer gebruiken met water en zeep en spoel daarna goed af. Daarna is de scheerkwast klaar voor dagelijks gebruik!

Na gebruik opbergen

Na het scheren maakt u de scheerkwast grondig schoon door met warm water af te spoelen zodat je het schuim, haartjes en huidresten uit de haren spoelt. Schoonmaken met zeep is overbodig. Schudt de kwast enkele malen uit en plaats de scheerkwast in de houder. De beste manier om een scheerkwast op te bergen is door hem op te hangen en zo relatief snel te laten drogen. Zo kan het water weglopen en kan er voldoende lucht door de haren. Let op: gebruik geen fohn om een kwast te droge! Zet de kwast ook niet al te vaak op zijn kop, dan blijft het water een tijdje staan op het handvat en tussen de dichtgebonden haren (wat weer kan leiden tot bacteriën – niet hygiënisch). Heb je geen scheerkwasthouder, schudt de kwast dan nogmaals zeer goed uit en droog de kwast vervolgens verder met een handdoek, zonder al te hard te drukken/duwen op de haren. Leg de kwast nu op een droge en warme plek weg zodat de haren snel op kunnen drogen.

Scheerkwast schoonmaken

Als je de scheerkwast regelmatig gebruikt hopen zich er na verloop van tijd zeepresten op tussen de haren. Doe het niet te vaak maar eens in de zoveel tijd, wanneer je de zeepresten ziet, is het niet verkeerd om de kwast grondig te reinigen. Zeepresten verwijderen doe je met natuurazijn. Doe 1 deel schoonmaakazijn (40 cent in supermarkt) in een bakje en verdun met 9 delen water (verhouding azijn:water is 1:10). Beweeg de kwast even door het water heen & weer en op & neer. Leg de kwast vervolgens ongeveer 5 minuten in het water. Spoel daarna uit.

Om de laatste restjes en de azijngeur te verwijderen gebruiken wij gewoon shampoo (voor je haren) dat we in een schaaltje doen met een heel klein beetje water. Vervolgens bewegen we de kwast een paar keer door het bakje, zoals we ook schuim maken van crème of zeep. Daarna leggen we de kwast in het bakje en vullen het volledig met water zodat de kwast onder staat. Laat enkele minuten weken. Haal de kwast uit het bakje en spoel hem onder de kraan goed uit met schoon water. Dit is doorgaans voldoende om de zeepresten te verwijderen.

Haren laten los

Wie een nieuwe scheerkwast in het bezit heeft zal de eerste weken mogelijk last hebben van haartjes die los laten. Deze haren zitten niet helemaal goed verlijmd in de kwast en zitten daardoor los. Heeft u echter een scheerkwast die al wat ouder is, dan kan het zijn dat de lijmlaag of andere methode die de haren bijeenhoudt aan het verzwakken is. U kunt de scheerkwast nog een tijdje gebruiken maar als de kwast te dun wordt zal hij minder goed zijn werk doen en is het tijd voor een nieuwe.

Scheertip: maak niet te wilde bewegingen

Gebruik je scheerkwast met beleid. Dat wil zeggen, oefen niet teveel druk uit en laat de kwast het werk doen. Met name hard drukken in combinatie met wilde bewegingen kan het breken van haren tot gevolg hebben. Hoewel het normaal is dat af en toe wat haren loslaten kan te ruw ‘kwasten’ de levensduur verminderen.
[do_widget id=text-9]
Fotocredits: badger brush, uitsnede, scott feldstein

Herman de Groot

Mijn naam is Herman en ik heb deze website opgericht in 2014. Het idee voor deze website ontstond toen ik na het scheren voor de spiegel stond en eigenlijk niet tevreden was met het resultaat. Daarom heb ik deze website opgericht, zodat ik mijn ervaringen en de resultaten van mijn eigen zoektocht kan delen. Lees meer over Herman.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Sven

    Ik hem mijn kwast schoongemaakt zoals beschreven, was best wel ff nodig.

Geef een antwoord